Baca Ve Elektrik Tesisatindan Kaynakli Yanginlarin Önüne Jandarma Projesiyle Geçiyorlar

Bolu'da son 2,5 yilda artan baca ve elektrik tesisatindan kaynakli yanginlarin önüne geçmek amaciyla Il Jandarma Komutanliginca proje baslatildi Bu kapsamda ilk olarak geçen yil çikan yanginlarda 12'si ev olmak üzere 42 binanin kullanilamaz hale geldigi Kuzfindik köyündeki bazi evlerin bacalari uzman ekiplerce temizlendi, elektrik tesisatlari onarildi Vali Ahmet Ümit: 'Vatandaslarimiza her yil isin uzmani kisilere bacalarini temizletmelerini, günün standartlarina uygun olmayan eski elektrik sistemlerini revize ettirmelerini tavsiye ediyoruz'.

MEHMET EMIN GÜRBÜZ - Bolu'da, Il Jandarma Komutanliginca hayata geçirilen projeyle köy ve yaylalarda baca ve elektrik kontagindan kaynakli çikan yanginlarin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Il Jandarma Komutanliginca, önleyici hizmet görevi kapsaminda köy ve yaylalarda baca ve elektrik kontagindan çikan yanginlari önlemek amaciyla "Elektrik Tesisatina Yüklenmeyin, Temiz Bacalar, Huzurlu Yuvalar, Ne Canimiz Yansin Ne Yuvamiz" projesi baslatildi.

Projenin ilk uygulamasi, 25 Ekim 2020'de çikan yanginda 12'si ev olmak üzere 42 binanin kullanilamaz hale geldigi merkeze bagli Kuzfindik köyünde gerçeklestirildi.

Jandarma koordinesinde köye gelen uzman firma personeli, muhtarliklar araciligiyla belirlenen ihtiyaç sahibi ailelerin evlerinin bacalarini temizledi, hasarli elektrik tesisatlarini onardi. Ortaya çikan masraflar ise Bolu Valiligi ve kaymakamliklar araciligiyla karsilandi.

Ayrica, köy sakinlerini baca ve elektrik kontagindan çikabilecek yanginlara karsi uyaran jandarma ekipleri, belirli noktalara bilgilendirici brosürler asti.

Vali Yardimcisi Ahmet Atilgan ve Il Jandarma Komutani Albay Ömer Ersever de proje kapsaminda köy sakinlerini ziyaret ederek afet durumlarinda ne yapmalari gerektigi konusunda bilgiler verdi.

- Son 2,5 yilda yanginlarin yüzde 16'si baca ve elektrik tesisati kaynakli

Vali Ahmet Ümit, AA muhabirine, yanginin, tüm insanlarin can ve mal güvenligi açisindan en büyük tehlikelerden biri oldugunu, herkesin bundan korunmak için muhtelif tedbirler aldigini söyledi.

Yanginin sosyal hayatin bir gerçegi oldugunu vurgulayan Ümit, "Son 2,5 yil içerisinde Bolu genelinde toplamda 2 bin 124 yangin hadisesi yasandi. Bu yanginlardan 362'sinin baca veya elektrik sisteminden kaynaklandigi tespit edildi. Maalesef 8 vatandasimizi kaybettik, 99 hayvanimiz telef oldu, 24 milyon lira maddi zarar yasadik." diye konustu.

Ümit, yanginlarin geneline bakildiginda yüzde 16'sinin baca veya elektrik sistemlerinden kaynaklandigina dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Oysa özellikle bu yanginlarla ilgili tedbir almak hiç de zor degildir. Yaklasik 2 senedir sözlü ve yazili olarak basta köy ve mahalle muhtarlarimiz olmak üzere bütün halkimiza konuyu çözüm yollariyla anlatmis olmamiza ragmen baca temizligi ve elektrik sistemlerinin yenilenmesi hususlarinda yeterli hassasiyeti yakalayamadik. Kuzfindik köyünde yapilan uygulamayla bacalarin temizlenmesinin zor olmadigini, evlerin elektrik sistemlerinin revize edilmesinin mümkün oldugunu göstermeyi hedefledik."

- "Ekonomik durumu iyi olmayanlara katki verilecek"

Ev veya ahirlarda gerekli bakimlarin yapilmamasi halinde üzücü yangin hadiseleriyle karsilasilmaya devam edilecegini vurgulayan Ümit su uyarilarda bulundu:

"Bu sebeple vatandaslarimiza can ve mal güvenliklerinin daha emin sekilde saglanabilmesi için her yil en az bir sefer ve sonbaharda olmak kaydiyla isin uzmani kisilere bacalarini temizletmelerini, yine günün standartlarina uygun olmayan eski elektrik sistemlerini revize ettirmelerini tavsiye ediyoruz. Bu anlamda ekonomik durumu iyi olmayan, muhtaç vatandaslarimiza il merkezinde Valiligimiz, ilçelerde kaymakamliklarimiz tarafindan imkanlar ölçüsünde gerekli katki verilebilecektir.

Böylece ilimiz genelinde ev yanginlarinin minimum seviyeye inmesi, mallarimizin daha fazla korunmasi ve hayatimizin anlami degerli yakinlarimizin, sevdiklerimizin kayiplarinin önüne geçilmesi mümkün olacaktir."

Köy sakinlerinden Zeliha Kavak (77) ise köyde çok büyük yanginlarin yasandigini belirterek, "Devletimiz yanginlari önlemek için çalisma baslatmis, sag olsun. Devletimiz, milletimiz bizleri yalniz birakmiyor. Insallah bundan sonra köyümüzde baca ve elektrik kontagindan yangin çikmaz." diye konustu.
Kaynak: AA