Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, Rusya Devlet Baskani Putin Bir Araya Geldi

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Rusya’nin baskenti Moskova’da bir araya geldi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, Rusya Devlet Baskani Putin Bir Araya Geldi
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in davetlisi olarak çalisma ziyareti için Rusya’nin baskenti Moskova’ya geldi. Moskova’daki Vnukovo Uluslararasi Havaalani’na ulasan Aliyev’i, Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Andrey Rudenko ve bazi diplomatlar karsiladi. Ardindan Kremlin Sarayi’na geçen Aliyev, Putin ile bir araya geldi. Aliyev ve Putin görüsmenin ardindan kameralar karsisina geçti.

Putin, Aliyev’in nezdinde Azerbaycan halkinin Kurban Bayrami’ni kutlayarak, "Kurban Bayraminiz kutlu olsun. Sizi tebrik ediyor ve en iyi dileklerimi iletiyorum" ifadelerimi kullandi. Putin, "Önümüzdeki yil da bizim için bayramimiz olacak. Önümüzdeki yil diplomatik iliskilerin baslamasinin 30. yili dönümü. Korona virüs pandemisinden sonra ekonomimiz ve iliskilerimiz iyilesti. Geçtigimiz yil belli bir düsüs vardi ama bu yil kendinden emin bir ekonomik büyüme ve toparlanma var. Rusya, ekonomide lider konumlardan birini güvenle isgal ediyor ve hükümetler arasi komisyonumuz birçok isbirligi alaninin oldugu noktalarda aktif olarak çalisiyor” dedi.

“Yakin gelecekte size Bakü’de bu konularla ilgilenecek yetkili bir heyet göndermeyi planliyoruz” ifadelerini kullanan Putin, “Bu heyet Sanayi, ulasim, altyapi ve diger bazi konulari ele alacak. Korona virüs ile mücadelede isbirligimizi arttiriyoruz ve 100 bin doz asi gönderdik" dedi.



Putin’den Aliyev’e Daglik Karabag tesekkürü

Putin, iki ülke arasindaki iliskilerin ardindan Daglik Karabag konusuna deginerek, "Bölgedeki sorunlarin çözümü en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor. Elbette bu konuya çok dikkat ettiginizi ve önem verdiginizi biliyorum. Bu nedenle uzlasmaya dönük yaklasiminiz oldugu için size tesekkür etmek istiyorum. Bunlar her zaman en zor konulardir ancak bir çözüm istiyorsak bu yolu takip etmeliyiz. Simdiye kadar bunu basardik. Bu nedenle size tesekkür etmek istiyorum" dedi.



Aliyev, Putin’in hatasini düzeltti

Putin’in ardindan söz alan Cumhurbaskani Aliyev, Putin’in Azerbaycan’a 100 bin doz korona virüs asisi gönderdiklerine dair sözlerini düzelterek, "Rusya’dan 200 bin dozdan fazla Sputnik V asisi aldik ve bu asinin tekrar gönderilmesi bekleniyor. Asiya talebin çok oldugunu biliyorum. Çünkü bu asi etkinligini kanitlamistir ve elbette herkese temin edilmesi çok zordur. Ancak arkadaslariniz ve ortaklariniz olarak, asiyi ilk alanlar arasinda oldugumuz için bir kez daha tesekkür etmek istiyorum" dedi.

Rusya ile ticari iliskilere deginen Aliyev, "Ticaret ciromuz yilin ilk yarisinda artti. Bu çok önemli çünkü geçen yil yüzde 10’un üzerinde bir düsüs yasadik. Ayrica, ulasim ve transit iliskiler alanindaki isbirligini aktif olarak genisletiyoruz. Kuzey-Güney ulasim koridorunun geçen yila göre yaklasik yüzde 20 daha fazla kargo tasidigi raporlandi" ifadelerini kullandi.

Aliyev’den Putin’e tesekkür

Daglik Karabag’daki duruma iliskin Putin’in tesekkürüne karsilik veren Aliyev, "Tabi bir de bölgedeki çatisma sonrasi durum meselesi var. Bu konuya sürekli dikkatiniz ve hassas konularin çözümüne yönelik kisisel katiliminiz için tesekkür ederim. Sizinle her zaman iletisim halindeyiz. Askeri çatismalarin sona ermesinden bu yana geçen sekiz ay içinde ve Ocak ayinda Moskova’da yaptigimiz karsilikli toplanti ve telefon görüsmelerimizin durumun istikrara kavusmasinda çok önemli bir rol oynadigini düsünüyorum. Çatisma sonrasi süreci mümkün oldugunca sizisiz geçirmeye çalisiyoruz. Bunu ortak çabalarimizla basaracagimizi düsünüyorum" dedi.

Kaynak: İHA