1915 Çanakkale Köprüsü'nde Bayram Müjdesi

Tamamlandiginda ’dünyanin en büyük orta açikligina sahip asma köprüsü’ unvanina kavusacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün iki kule arasindaki orta açikligina ilk mega tabliye blogunun montaji Kurban Bayrami’nin ilk günü yerlestirildi. Temeli, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan atilan köprünün hizmete açilmasi bekleniyor. Köprünün tamamlanmasiyla birlikte Çanakkale Bogazi 6 dakika gibi kisa bir sürede geçilebilecek.

1915 Çanakkale Köprüsü'nde Bayram Müjdesi
Her biri 45 metre genisliginde, 48 metre uzunlugunda ve 700 ton agirligindaki tabliye bloklarinin baglanacagi aski halatlarinin ana halatlara montaj islemi 6 Temmuz Sali günü baslamisti. Bugün de Asya ve Avrupa’daki kule ayaklarinin orta açikligina ilk mega tabliye blogu yerlestirildi. Gemiyle getirilen tabliye, vinç yardimi ile yukari kaldirilarak iki kule arasina montaji gerçeklestirildi.



Tabliyelerin yaz sonuna kadar tamamlanmasi bekleniyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nün yolunu olusturacak tabliye bloklarinin montaji yaz sonuna kadar tamamlanmasi hedeflenirken, her biri 45 metre genisliginde, 48 metre uzunlugunda ve 700 ton agirligindaki 87 tabliye blogu olusturacak.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeleyecek

Dünyanin en büyük asma köprüsü unvanina da sahip olan köprünün ayaklari 318 metrelik yüksekligiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeliyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 18 Mart 2017’de temeli atilan ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bagli Sekerkaya ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasinda yapimi süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklari 16 Mayis Cumartesi günü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in video konferansla katildigi törenle tamamlanmis ve 32 bloktan olusan köprünün ayak yüksekligi 318 metreye ulasmisti.

Köprüde Seyit Onbasi tasviri yer alacak

Kulelerin en ucunda ise Çanakkale Savaslarinin unutulmaz kahramani Seyit Onbasi’nin sirtlayarak namluya sürdügü top mermisi tasviri yer alacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Cumhuriyet’in kurulusunun 100’üncü yilini temsilen orta açikliginin 2023 metre olmasi planlaniyor. Bu açiklik, dünyanin en yüksek kuleler arasi açikliga sahip asma köprü olmasi özelligini tasiyor. Köprü hizmete açildiktan sonra iki yaka arasindaki ulasim mesafesi 6 dakikaya inecek. Köprünün bölgeye de ciddi faydalar saglayacagi ve özellikle Lapseki’ye yatirimci talebinin artacagi öngörülüyor.

18 Mart 2022’de tamamlanacak

1 asma köprü, 2 yaklasim viyadügü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çesitli ebatlarda menfez, 12 kavsak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakim isletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu insa edilecek. Projeyi üstlenen Ulastirma ve Altyapi Bakanligi 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, 18 Mart 2022’de tamamlanarak hizmete açilacagini bildirmisti.

Tatilcilerin feribot çilesi bitecek

Marmara ile Trakya’dan Çanakkale ve Ege Bölgesi’ne gelen tatilciler, yaz sezonunda her yil uzun araç kuyruklarindan sikayet ediyordu. Köprünün tamamlanmasiyla birlikte vatandaslar kuyruk beklemeden Çanakkale Bogazi’ni 6 dakikada geçebilecek.
Kaynak: İHA