Yargitay Ceza Genel Kurulu, MIT Tirlarinin Durdurulmasi Davasinda 18 Saniga Verilen Hapis Cezalarini Onadi

FETÖ mensuplarinca Adana ve Hatay'da MIT'e ait tirlarin durdurulmasina iliskin davada aralarinda eski Adana Cumhuriyet Bassavcisi Süleyman Bagriyanik ile eski Adana Jandarma Bölge Komutani tuggeneral Hamza Celepoglu'nun da bulundugu 18 sanigin hapis cezalari onandi.

Yargitay Ceza Genel Kurulu, Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarinca Adana ve Hatay'da MIT'e ait tirlarin durdurulmasina iliskin davada aralarinda eski Adana Cumhuriyet Bassavcisi Süleyman Bagriyanik ile eski Adana Jandarma Bölge Komutani tuggeneral Hamza Celepoglu'nun da bulundugu 18 saniga "silahli terör örgütüne üye olma", "devletin gizli kalmasi gereken belgelerini temin etme" ve "devletin gizli kalmasi gereken belgelerini açiklama" suçlarindan verilen hapis cezalarini onadi.

Ilk derece mahkemesi sifatiyla Yargitay 16. Ceza Dairesinde görülen ve 28 Haziran 2019'da karara baglanan MIT tirlarinin durdurulmasina iliskin 54 sanikli davanin temyiz incelemesi tamamlandi.

Yargitay Ceza Genel Kurulu, 18 sanik hakkinda verilen mahkumiyet kararlari ile 24 sanik hakkindaki beraat kararlarinin onanmasina karar verdi. Kurul, 3 sanik hakkindaki hükme bozma karari verirken, 9 sanik yönünden ise dosyayi ayirdi.

Kurul ayrica, tüm saniklar hakkinda "Cebir ve siddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldirmaya veya görevlerini yapmasini kismen veya tamamen engellemeye tesebbüs etme" suçundan verilen beraat kararlarina iliskin ise temyiz taleplerinin reddine hükmetti.

Buna göre, Kurul, eski Adana Cumhuriyet Bassavcisi Süleyman Bagriyanik'a "devletin gizli kalmasi gereken belgelerini temin etme" suçundan 5 yil, bu belgeleri açiklama suçundan 7 yil, FETÖ üyeliginden 10 yil 6 ay olmak üzere verilen 22 yil 6 ay hapis cezasini onadi.

Eski Adana Jandarma Bölge Komutani tuggeneral Hamza Celepoglu'na "devletin gizli kalmasi gereken belgelerini temin etme" suçundan 4 yil 2 ay, bu belgeleri açiklama suçundan 5 yil 10 ay, FETÖ üyeliginden ise 10 yil olmak üzere verilen toplam 20 yil hapis cezasi da onandi.

Kurul, ayni suçlardan 18 yil 9 ay hapis cezasi verilen eski Adana Bassavcivekili Ahmet Karaca, 26 yil hapis cezasi verilen eski özel yetkili Adana savcisi Aziz Takçi, 20 yil 5 ay hapis cezasi verilen eski Adana Il Jandarma Komutani kurmay albay Özkan Çokay hakkindaki hükümlerin de onanmasina karar verdi.

Eski özel yetkili Adana savcisi Özcan Sisman'a "devletin gizli kalmasi gereken belgelerini temin etme" suçundan 5 yil 3 ay ve FETÖ üyeliginden 12 yil olmak üzere verilen toplam 17 yil 3 ay hapis ile dönemin Kirikhan Cumhuriyet Bassavcisi Yasar Kavalcioglu'na "devletin güvenligine ve siyasal yararlarina iliskin bilgileri temin etme" suçundan 4 yil 6 ay ve FETÖ üyeliginden ise 11 yil 3 ay olmak üzere verilen toplam 15 yil 9 ay hapis cezalarinin da onanmasi kararlastirildi.

Yargitay 16. Ceza Dairesince mahkumiyetlerine hükmedilen saniklar Gökhan Bakiskan, Hakan Kaplan, Hüseyin Özmen, Önder Kir, Hakan Gencer, Orhan Sahin, Mehmet Firat, Bekir Karatas, Ibrahim Aslan, Gültekin Menge ve Yasin Yalçinkaya hakkindaki cezalar da onandi.

Yargitay Ceza Genel Kurulu, saniklar Halil Ibrahim Köse, Mahmut Özcan ve Hayati Özcan hakkinda verilen kararlarin ise Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginin temyizi dogrultusunda bozulmasina hükmetti.

- MIT'e ait tirlari durdurmuslardi

Hatay'in Kirikhan ilçesinde Ocak 2014'te ve Adana'nin Ceyhan ilçesinde 19 Ocak 2014'te MIT'e ait araçlarin durdurularak, arama yapilmasi nedeniyle Adana Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan "Devletin güvenligi, iç veya dis siyasal yararlari bakimindan, niteligi itibariyla gizli kalmasi gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadiyla temin etmek ve açiklamak" suçlarindan yürütülen sorusturma kapsaminda olaya karisanlar hakkinda kamu davasi açilmisti.

Iddianamede, MIT tirlarinin durdurulmasinin, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini El Kaide'ye yardim ediyor görünümü ile Uluslararasi Ceza Mahkemesine ve Lahey Adalet Divanina tasimayi amaçlayan bir casusluk faaliyetinin önemli bir asamasi oldugu belirtilmis, bu "mizansen ve operasyonun" amacinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine casusluk faaliyeti oldugu ve devletin gizli sirlarinin ortaya dökülmesinin amaçlandigi ifade edilmisti.

Iddianamede, "Islenen suç baslangicindan sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti, MIT ve Disisleri aleyhine gerçeklestirilen, sonuçlari itibariyla Suriye devleti lehine sonuçlar doguran bir casusluk faaliyetidir." tespiti yapilmisti.

Kaynak: AA