Türkiye'den ABD Disisleri Bakanliginin Insan Ticareti Raporu'ndaki Asilsiz Ithamlara Tepki Açiklamasi

'Güvenirliligi süpheli, birtakim STK raporlarindaki iddialara yer verilerek, asilsiz varsayimlara dayanarak Türkiye’nin çabalarini gölgeleyecek ithamlarda bulunulmasi esefle karsilanmistir'.

Disisleri Bakanligi, ABD Disisleri Bakanliginin 2021 yili Insan Ticareti Raporu'nda Türkiye'nin insan ticaretiyle mücadelesini artirdiginin teyidine ragmen birtakim STK'lerin iddialarina ve asilsiz varsayimlara dayanarak Türkiye'nin çabalarini gölgeleyecek ithamlarda bulunulmasini esefle karsiladigini bildirdi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, ABD Disisleri Bakanliginin 2021 yili Insan Ticareti Raporu’nda Türkiye'nin insan ticaretiyle mücadelesini artirdiginin teyit edildigi belirtilerek, "Buna ragmen, güvenirliligi süpheli, birtakim STK raporlarindaki iddialara yer verilerek, asilsiz varsayimlara dayanarak Türkiye’nin çabalarini gölgeleyecek ithamlarda bulunulmasi esefle karsilanmistir." denildi.

Açiklamada, Türkiye'nin, insan ticareti suçunun önlenmesi, suçlularin cezalandirilmasi ve suç magdurlarinin korunmasi için her türlü çabayi gösterdigi ve "Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye" vizyonuyla hazirlanan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan imzasiyla yayinlanan, insan ticareti ile etkili mücadeleyi de hedef alan “Insan Haklari Eylem Plani”nin, Türkiye'nin kararliliginin açik bir göstergesi olduguna dikkat çekildi.

"Çocuklarin silah altina alinmasi konusunda Türkiye’ye sorumluluk atfeden iddialari külliyen reddediyoruz." denilen açiklamada, Türkiye'nin, çocuk haklarinin korunmasina iliskin BM bünyesinde kabul edilenler dahil baslica uluslararasi düzenlemelere taraf olup bu konudaki sicilinin tertemiz oldugu vurgulandi.

Açiklamada, Suriye ve Irak’taki terör eylemlerinde çocuklari zorla silah altina alan PKK-PYD-YPG terör örgütüne silah yardimi dahil aleni destek veren ABD’nin, Türkiye’ye böyle bir iftirada bulunmasinin çifte standart ve ikiyüzlülügün en çarpici örnegi oldugunun alti çizildi.

Terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde “Suriye Demokratik Güçleri”nin Suriye’de çocuklarin zorla silah altina alinmasi, kaçirilmasi, özgürlükten mahrum birakilmasi, okullarin askeri amaçlarla kullanilmasi gibi birçok ihlal ve agir suç isledigi, bunun BM Çocuklar ve Silahli Çatisma Özel Temsilcisi Virginia Gamba’nin 21 Haziran 2021 tarihli raporuyla da sabit oldugunun belirtildigi açiklamada, buna ragmen, raporda bu örgüte atif yapilmamasinin da ayri bir garabet oldugu belirtildi.

Açiklamada, "ABD’nin Suriye’de ortaklik yaptigi, egitim ve silah verdigi, sadece Suriye’de degil, Irak’in Mahmur ve Sincar gibi bölgeleri dahil birçok yerinde çocuklari kaçiran ve ellerine silah veren bu ayrilikçi terör örgütünün isledigi agir suçlari görmezden gelirken birçok bölgesel konuda yakin esgüdüm içinde bulundugu müttefiki Türkiye’ye böylesine temelsiz ithamlarda bulunmasi vahim bir çeliskidir ve asla kabul edilemez." ifadesine yer verildi.

Türkiye'nin, taraf oldugu sözlesmelere bagli olarak, insan ticareti suçunu önlemek için geçmiste oldugu gibi bundan sonra da çabalarini kararlilikla sürdürecegi vurgulandi.
Kaynak: AA