Tekirdag'da Müsilaj Denetimlerinde 12 Firma Kapatildi

Tekirdag Valisi Aziz Yildirim, müsilajla mücadele kapsaminda yapilan denetimlerde kurallara uymayan 47 firmaya toplam 5 milyon 837 bin lira ceza kesildigini ve 12 firmanin kapatildigini söyledi. Vali Yildirim, ilde su anda denize de girilebilecegini açikladi.

Tekirdag'da Müsilaj Denetimlerinde 12 Firma Kapatildi
Tekirdag Valisi Aziz Yildirim, gazetecilere müsilaj konusunda yapilan çalismalar ve denetimler hakkinda bilgi verdi. Vali Yildirim, “Marmara çevresindeki illerden belki de an sanslisi biziz. 135 kilometreye kadar Marmara’ya sinirimiz var. Ama buna ragmen müsilaj konusunda en rahat olan iliz. Sebebi de tabii ki bilim insanlarinin açiklamalari. Istanbul Bogazi’ndan gelen akinti bizde devamli devam ediyor. Çok fazla müsilajin yerlesmesine firsat vermiyor. Lodos oldugu zaman bize geliyor. Su anda kentimizi sansli görebiliriz. 154 metreküp müsilaj topladik. Eylem plani çerçevesinde bütün maddeleri harfiyen uyguluyoruz. Marmara Denizi’nde toplayabildigimiz müsilaji topladik ve toplamaya devam ediyoruz. Yilbasindan bu yana 800’e yakin denetim yapmisiz. Bu denetimlerde 3 bin 800’e yakin numune almisiz. Aykiri numuneye sahip olan 47 firmaya ceza kestik. 47 firmanin 12 tanesini kapattik. Bunlar kendilerine verilen eksiklikleri tamamlayana kadar bu kapatma devam edecek. Bu 47 firmaya kesilen ceza da yaklasik 6 milyon, 5 milyon 837 bin lira. Gerek belediyelerden kaynaklanan, gerek gemilerden kaynaklanan kirliliklerin bize haber verilmesini bekliyoruz” dedi.



“Müsilajin olmadigi yerde denize girebilirler diye düsünüyorum”

Denize girilmesi konusunda ise Vali Yildirim, “Bilim insanlarinin vermis oldugu bilgiler dogrultusunda bende sizlere aktarayim. Müsilajin insan vücuduna herhangi bir zararinin olmadigini söylüyorlar ama müsilaji gören insan o bölgede denize girmez. Ama demin de söyledim, bizim denizlerimiz temiz. Anlik akintiya ve rüzgara bagli olarak müsilaji görüyorlarsa denize girmesinler. Bunun disinda bilim insanlarinin müsilajin insan vücuduna zararinin olmadigini söylediler bilim adamlari. Ama çok olmadigi için insanlarimiz müsilajin olmadigi yerde denize girebilirler diye düsünüyorum. Bunun da takdirini kendilerine birakmak lazim. Burasi temiz denilirse öyle. Bunlari topladiginiz zaman küçük bir islemden geçirdikten sonra da tarlalarda gübre olarak kullanmak bile mümkün. Çünkü içerisinde ciddi azot ile fosfor var” dedi.

Kaynak: İHA