Sanayi Kenti Gaziantep'in Haziran Ayi Ihracati Yüzde 41,1 Artti

Gaziantep'ten haziran ayinda yapilan ihracat, geçen yilin ayni ayina göre yüzde 41,1 artisla 914 milyon 331 bin dolara ulasti.

Gaziantep Sanayi Odasi Baskani Adnan Ünverdi, yaptigi yazili açiklamada, haziranda aylik bazda en yüksek ihracat rakamina ulasildigini belirtti.

Gaziantep'in hem dönem hem de aylik bazda en fazla ihracat yapan iller arasinda 5. siradaki yerini perçinledigini vurgulayan Ünverdi, sunlari kaydetti:

"Gaziantep'ten haziran ayinda geçen yilin ayni ayina göre yüzde 41,1 artisla 914 milyon 331 bin dolarlik ihracat gerçeklestirildi ve bu rakamlarla aylik bazda en yüksek ihracat rakamina ulasilarak rekor kirildi. Yilin ilk yarisinda ise geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 40 artisla ihracatimiz 4 milyar 825 milyon 291 bin dolara ulasmistir."

Enerji maliyetlerindeki artisa dikkati çeken Ünverdi, sanayiciler olarak üretmeye, ihracata ve istihdama devam edeceklerini ancak artan ham madde, lojistik ve enerji maliyetleriyle birlikte kar marjlarinda çok düsüs yasandigini, rekabet güçlerinin azaldigini belirtti.

Ünverdi, yeni normallesme sürecinin önemine isaret ederek, "Su an ülkeler arasinda pandemiyi bitirmek üzere adeta bir yaris var. Çünkü ticaretten turizme kadar ülke ekonomileri pandemiden dogrudan etkileniyor. Salgini ne kadar azaltabilirsek ekonomimiz de bir o kadar hiz kazanacaktir. Ülkemiz ve sehrimiz bu anlamda çok önemli mesafeler katetti, daha da iyi olacagina yürekten inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Gaziantep Ticaret Odasi (GTO) Baskani Tuncay Yildirim da Gaziantep'in 2021 yilinda üst üste rekor seviyede ihracat rakamlarina ulastigini bildirdi.

Gaziantep'in basarisiyla göz kamastirdigini belirten Yildirim, ihracatçilarin zorlu sartlara ragmen büyük bir sorumlulukla basarmayi, sehre ve ülkeye deger katmayi sürdürdüklerini, teknolojik yatirimlarla, katma degeri yüksek ürünlere yönelerek gelecekte çok daha farkli bir seviyeye geleceklerini ifade etti.

Yildirim, sunlari kaydetti:

"Dünyanin her neresine giderseniz gidin, elinde çantasiyla ticaret pesinde kosan bir Gaziantepli göreceksiniz. En önemli hedefimiz, katma degerli ürünlere yönelerek çok daha ileri seviyelere ulasmak. Biz Gaziantepliler, 1 kilogramlik akilli telefon için 630 kilogram hali satmak durumunda kaliyoruz. Bu tabloyu degistirmek için GTO olarak uzun vadeli çalismalar gerçeklestiriyoruz. Teknolojik altyapimizi gelistirecek, inovatif ve katma degerli ürünler üretecek, bugünkü efor ve emegi harcayarak çok daha kazançli çikacagimiz bir gelecege ilerleyecegiz."

Kaynak: AA