Rusya Devlet Baskani Putin Ve Fransa Cumhurbaskani Macron Telefonda Görüstü

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile telefon görüsmesi yapti.

Kremlin Sarayi'ndan yapilan yazili açiklamaya göre, Putin'in Macron ile görüsmesinde, Avrupa'daki güvenlik ve istikrar ile ilgili konular ele alindi.

Bu baglamda, iki lider, Fransa’nin güneyindeki Bregançon Kalesi’nde Agustos 2019'da Avrupa'da yeni bir güvenlik ve güven mimarisinin olusturulmasiyla ilgili ortak çalismalarin sürdürülmesine iliskin yapilan anlasmalarin geçerliligini korudugunu vurguladi.

Rusya ve Avrupa Birligi (AB) arasindaki iliskilerin ele alindigi görüsmede bu iliskilerin, "yapici" ve "öngörülebilir" olmasi, birçok sorunun çözümüne katkida bulunacagi görüsü paylasildi.

- Görüsmede, Ukrayna, Karabag, Libya meseleleri ele alindi

Ukrayna meselesini de görüsen iki lider, Minsk anlasmalarinin "tutarli" sekilde uygulanmasi amaciyla müzakere sürecinin baslatilmasindan yana olduklarini dile getirdi.

Karabag meselesinin ele alindigi görüsmede Putin, Fransa'nin bölgede insani yardim konusundaki sorunlarin çözümüne yogunlasmasinin önemine dikkati çekti.

Putin ile Macron, Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) Minsk Grubu araciligiyla Karabag meselesinin çesitli yönleriyle çözümüne iliskin koordinasyonun saglanmasina hazir oldugunu ifade etti.

Görüsmede, Libya meselesi de ele alinirken her iki taraf, Libya'da tüm güçlerin katilimiyla siyasi sürecin gelistirilmesine katkida bulunmaya hazir oldugunu vurguladi.

Putin, Macron'a ABD Baskani Joe Biden ile Isviçre'nin Cenevre kentinde 16 Haziran'da yaptigi görüsme hakkinda bilgi verdi.

Kaynak: AA