Rusya'da Yilin Ilk Yarisinda 500'Den Fazla Kadin Cinayete Kurban Gitti

Rusya’da geçtigimiz yil toplam bin 565 kadin cinayete kurban giderken, 2021 yilinin henüz ilk 6 ayinda ülkede 560 kadin öldürüldü.

Rusya’da kadin cinayetleri artis göstermeye devam ediyor. 2018 yilinda 927, 2019 yilinda bin 760 ve 2020 yilinda bin 565 kadin cinayete kurban gitti. Rusya Içisleri Bakanliginin yani sira ülkede faaliyet gösteren kadin platformlarina göre, 2021 yilinin ilk 6 ayinda toplam 560 kadin farkli gerekçelerle öldürüldü. Ülkede Ocak ayinda 114, Subat ayinda 111, Mart ayinda 96, Nisan ayinda 83, Mayis ayinda 86 ve Haziran ayinda 65 kadin hayatini kaybetti. Geçtigimiz yilin ilk 6 ayina göre, bu yil ülkede kadin cinayetlerinde göreceli oranda bir düsüs kaydedilirken geçtigimiz yilin ilk 6 ayinda Rusya’da toplam 857 kadin cinayete kurban gitti.

Rusya’da kadin cinayetleri sayisi her geçen yil artarken 2018 yilinda 927, 2019 yilinda bin 760 ve 2020 yilinda bin 565 kadinin çogu aile içi siddet olmak üzere birçok nedenle öldürüldü. Rusya’da 2021 yilinin ilk 6 ayinda 552 kadin cinayete kurban giderken geçtigimiz yilin ilk 6 ayina oranla kadin cinayetlerinde düsüs gözlemlendi. Geçtigimiz yilin ilk 6 ayinda 857 kadin aile içi siddet ve farkli gerekçelerle öldürüldü.

Orta yastaki kadinlar daha çok öldürüldü

Rusya’da kadin cinayetlerinin ilk nedenleri olarak aile içi siddet görülürken aile içi siddetin basinda alkol tüketimi geliyor. Rusya’da en çok 30 ile 50 yas arasi kadinlar öldürülürken bu cinayetler genelde kadinlarin esleri tarafindan isleniyor. Baskent Moskova kadin cinayetleri bakimindan bu yilin ilk yarisinda da basi çekerken Moskova’yi, St. Petersburg takip etti. Rusya’nin bazi bölgelerinde hiç kadin cinayetine rastlanilmadi. Rusya’ya bagli Kafkasya ülkelerinden Ingusetya ve Adigey Cumhuriyeti’nde bu yilin ilk yarisinda bir kadin cinayetinin islenmedigi ögrenildi.

Markete gitmeyen 72 yasindaki kadin kocasi tarafindan katledildi

Bu yilin henüz basinda Rusya’ya bagli Çuvasistan’in Alatir kentinde 72 yasindaki kadin markete gitmedigi gerekçesiyle, kocasi tarafindan dövüldü. Siddete en maruz sekilde maruz kalan kadin kocasinin eline aldigi kül tablasi kafasina aldigi darbenin ardindan defalarca biçaklandi. Karisini öldüren koca, polisler tarafindan yakalanirken daha sonra mahkeme tarafindan cezaevine gönderildi. Katil kocanin daha önce karisina siddet uyguladigi gerekçesiyle defalarca sabikasinin oldugu ögrenilirken, bu cinayet bu yilin ilk yarisinin en yasli kadin cinayeti olarak kayitlara geçti.

10 yasindaki kiz çocugu tecavüz edilerek öldürüldü

Rusya’da cinayete kurban giden kadinlarin en genci 10 yasindaki bir kiz çocugu oldu. Rusya’nin Voronej kentinde 10 yasindaki bir kiz çocugu tecavüz edilerek öldürüldü. Bu cinayetin üzerine polis detayli bir arastirma yapmaya basladi.

Rus polisi daha önce tecavüz suçundan sabikasi olan kisileri arastirdi. Bu konuda daha önce sabikali olan 29 yasindaki bir kisiden alinan DNA örnekleri ile öldürülen kiz çocugundan alinan DNA örnekleri eslesince cinayet aydinlatildi. Bu cinayet ise kayitlara Rusya’da yasi en küçük olan bir kadinin cinayeti olarak geçti.
Kaynak: İHA