Paris'te Greve Giden Havalimani Çalisanlari Terminal Kapatti

Fransa’nin baskenti Paris’te bazi prim ve ikramiyelerde kesintisi yapilmasini öngören yeni düzenleme nedeniyle grev karari alan havalimani çalisanlari, Charles de Gaulle Havalimani’nda terminal kapatti. Polis biber gaziyla müdahalede bulunurken, taraflar arasinda arbede çikti.

Paris'te Greve Giden Havalimani Çalisanlari Terminal Kapatti
Fransa’nin baskenti Paris’teki havalimaninin çalisanlarindan olusan Unsa, CGT ve CFE-CGC sendikalarinin üyeleri, havalimanlarini isleten Paris Havalimanlari (ADP) sirketinin bazi ikramiye ve primlerin kaldirilmasini içeren "is sözlesmelerine uyum planinin geri çekilmesi" çagrisinda bulunarak 1-5 Temmuz arasinda grev karari aldi. Bugün Charles de Gaulle Havalimani’nda bir araya gelen yaklasik 400 çalisan, 2E terminalini kapatirken, hava trafiginde en az 1 saat aksama yasandi. Yolcularin diger terminallere yönlendirildigi, ancak bazilarinin uçuslari kaçirdigi ögrenildi. Unsa üyesi Luis Mendes, havalimaninda yaptigi açiklamada, "Plani ve yaklasik yüzde 20’ye varan kesintiyi reddediyoruz" ifadesini kullandi. Havacilik sektörünün korona virüs salgini nedeniyle zor günlerden geçtiginin farkin oldugunu dile getiren Mendes, "Konjonktürel olarak gösterilen çabalara karsi haziriz, ancak yapisal ve daimi degisiklere degil" dedi.



Havalimaninda arbede

Fransiz polisinden ise greve müdahale gecikmedi. Polis, protestoculari dagitmak için biber gazi kullandi. Havalimaninda tansiyonun giderek artmasiyla iki taraf arasinda arbede yasandi. Yolcularin ve çocuklarin da gazdan etkilendigi belirtildi.

Paris’in diger havaalani olan Orly’de de yaklasik 250 kisi toplandi. Charles de Gaulle’e göre burada olumsuz bir durum yasanmazken, az da olsa uçuslarda aksama yasandigi kaydedildi.

Paris Havalimanlari (ADP) sirketi, 2020’de gelirinin yüzde 80 oraninda düstügünü, isten çikarmalari önlemek için böyle bir önlem alindigini savundu.
Kaynak: İHA