(ÖZEL) Üreticiden Küçükbasta Düsük Fiyatli Hayvan Uyarisi

Kurban Bayrami’na sayili günler kala bazi küçükbas üreticileri, bazi market ve kuruluslarin kurbanliga uygun olmayan hayvanlari düsük fiyatlarla satisa sundugunu belirterek vatandaslara uyarilarda bulundu.

(ÖZEL) Üreticiden Küçükbasta Düsük Fiyatli Hayvan Uyarisi
Yilin ikinci dini bayrami olan Kurban Bayrami yaklasirken, ibadetlerini yerine getirmek isteyeler kurbanlik arayislarini sürdürüyor. Her yil oldugu gibi bu yil da vatandaslarin en çok düsündügü konulardan biri de dini usullere uygun hayvan seçimi ve kesimi oldu. Özellikle küçükbas kurbanlik keseceklere üreticiler hem uyarilarda hem de tavsiyelerde bulundu.

Eskisehir’de küçükbas üreticiligi yapan Emre Tinaz, bayram öncesinde bazi market, isletme ve kuruluslarin, yeterli olgunluga ulasmamis veya kurbanliga uygun olmayan hayvanlari düsük fiyatlarla sattigini öne sürdü. Ibadetini yerine getirmek isteyenlerin kurbanlik seçiminde dikkat etmesi gerekenleri anlatan Tinaz, küçükbasta fiyatlarin bin 800 TL’de az olamayacagini savundu. Daha düsük fiyatlara bulunan küçükbaslara temkinli yaklasilmasi gerektigini ifade eden Tinaz, hayvanin yeterli olgunluga ulastiginin boyutlarindan ve dis yapisindan anlasilabilecegini söyledi.



“Kurbani Hazreti Ibrahim peygamberimiz gibi yasamak gerekiyor”

Kurbanlik seçiminde vatandaslarin daha iyi bilinçlendirilmesi gerektigini belirten Emre Tinaz, “Kurbanlik satislarimiz önceki senelere göre az. Bunun en büyük sebeplerinden biri vakiflarin, cemiyetlerin, market ve benzeri isletmelerin olmayacak fiyatlara kurban sattiklarini açiklamasi. Biz de düsünüyoruz ki bu kurbanlar nereden aliniyor, nasil kesiliyor bilmiyoruz. Market ’Bin 100 ve bin 200 liraya 17 kiloluk koç satiyorum’ diyor. 17 kiloluk koç da olmaz, toklu da. 17 kiloluk kuzu olur. Bu agirliklardaki hayvan 3-4 aylik hayvandir. Fetva makaminin, Diyanetin buna müdahale etmesi gerekiyor. Acaba en zayif hayvanlar mi kesiliyor diye düsünüyoruz, ama ona da imkân yok. Insanlarimizin Diyanet Isleri tarafindan hutbelerle ya da farkli yöntemlerle bilinçlendirilmesi gerekiyor. Hangi hayvanlardan kurban olur, kurban neden kesilir gibi konular hakkinda bilinçlenmek gerekiyor. Kurbani, Hazreti Ibrahim peygamberimiz gibi yasamak gerekiyor” diye konustu.



“Kurbanda küçükbas hayvan en az 6 aylik olacak, özrü olmayacak”

Kurbanlik küçükbas kesiminde dikkat edilmesi gerekli noktalara deginen Tinaz, en belirleyici özelligin boyut ve fiyat oldugunu aktararak sunlari söyledi:

“Bazi insanlar bayram namazindan 1 saat sonra kurban paketlerinin evlerine geldigini söylüyorlar. Bu ibadet artik son zamanlarda kurbanliktan çikti, et bayrami ya da tatil haline geldi. Kurban bir ibadettir, öncelikle bunu unutmayalim. Kurban keseceklerin bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Kurbanda küçükbas hayvan 6 aylik olacak, herhangi bir özrü olmayacak ve kesilecegi yere kendisi rahatlikla gidebilecek. Vücudunda yarasi beresi olmayacak. Ancak marketlerin veya farkli kuruluslarin açikladigi bin lira-bin 100 liralik rakamalar, 17 kiloluk koç dedikleri kuzulardan kurbanlik olmaz. Su andaki sartlarda kurbanligin fiyati bin 800-2 bin liradan asagi olmasina imkân yok. Milletimiz bu kriterleri göz önüne alsin, kurbanlik alirken de seçerken de keserken de bunlar çok önemli. Güvenilir çiftliklerden ve tesislerden kurbanliklarini alip dinimizin geregi neyse görerek ibadetlerini yerine getirsinler.”
Kaynak: İHA