Masa Basi Çalisan Hemoroid Hastalari, 2 Saatte Bir Mola Verip Yürüyüs Yapmali

Türkiye’de yaygin olarak her 4 kisiden birinde görülen hemoroid hastaligi, özellikle masa basi çalisanlar için önemli bir sorun haline geliyor.

Masa Basi Çalisan Hemoroid Hastalari, 2 Saatte Bir Mola Verip Yürüyüs Yapmali
Masa basi çalisan hemoroid hastalarina önemli uyarilarda bulunan Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ümit Sekmen, çalisanlarin uzun süreli olarak sert yüzeylerde oturulmamasi gerektiginin altini çizdi. Hareketsiz kalinan günlerde özellikle kirmizi et ve hayvansal gidalarin tüketilmemesini tavsiye eden Sekmen, 2-3 saatte bir 10 dakika mola vererek, yürüyüs ve esneme hareketlerinin yapilmasi hemoroid sikâyetlerini azaltacagini söyledi.



Hareketsiz yasamda çok fazla kirmizi et tüketmeyin

Sekmen, “Hem yaz mevsimi hem de hareketsiz yasam ile birlesince hemoroid hastalari için tehlikeli bir durum haline dönüsüyor. Bu süreçte vücudumuzun daha çok suya ihtiyaci oldugu için özellikle normalde tüketilen 2 kati su içilmeli. Hareketsiz kalinan dönemde özellikle basta kirmizi et olmak üzere hayvansal gidalar ve mayali içecekler tüketilmemeli, sebze agirlik beslenilmelidir. Çalisirken fark edilmeden çokça içilen kafeinli içecekler de rahatsizligin artmasinda önemli bir etken. Ayni zamanda oturdugumuz yerin yüzeyi sert olmamali. Her 2-3 saatte bir 10 dakikalik molalar vererek, yürüyüs ve esneme hareketlerinin yapilmasi gerekiyor. Yürüyüs, tüm kalça bölgesi ve perianal bölge kan akimini düzenledigi için en az 10 bin adimi hayatimiza dahil etmeliyiz” dedi.

Ayni zamanda hemoroid teshisini uzman bir doktorun koymasi gerektigini belirten Sekmen, “Pandemi nedeniyle hemoroid ile karsilasan hastalar, doktora görünmeden teshis koyup, baskalarindan duyduklari bilgilerle tedavi uygulayabiliyorlar. Ancak rahatsizligi olan hastalar, gerekli pandemi önlemlerini alarak doktora görünmeli, hastaliginin daha da ilerlemesine engel olmalidir” dedi.

Kaynak: İHA