Internet Üzerinden Hayali Ürün Satan Dolandiricilar Tutuklandi

Internet platformlarinda online olarak hayali ’ürün’ satip paralarini aldiklari ‘müsterileri’ dolandiran sebekenin 15 üyesi çikarildiklari mahkemece tutuklandi.



Adli kaynaklara dayanan bilgiye göre, Büyükçekmece Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen bir sorusturmaya göre, liderligini E.U. isimli bir süphelinin yaptigi dolandiricilik sebekesinin, internet üzerinden cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve tablet gibi dijital esyalar basta olmak üzere çok sayida hayali ’ürün’ satip paralarini aldiklari kisilere talep edilen ürünleri göndermedikleri belirlenmis, yogun ihbar üzerine harekete geçen Siber Suçlarla Mücadele Subesi, dört gün önce Istanbul ve Bursa’da düzenlenen operasyonlarda 17 süpheli yakalanmisti.

Internet üzerinden hayali ’ürün’ satip paralarini aldiklari kisileri dolandiran sebeke üyelerinin Siber Suçlarla Mücadele Subesindeki ifade islemleri bugün tamamlandi. Sebeke lideri E.U.’nun da aralarinda bulundugu 17 süpheli, Büyükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. Mahkemeye çikarilan 17 zanlidan 2’si adli kontrol hükümleri uyarinca saliverildi.

Aralarinda sebeke lideri E.U.’nun da dahil oldugu 15 süpheli mahkeme heyeti tarafindan “nitelikli dolandiricilik” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Operasyonun geçmisi

Dört gün önce yapilan operasyonunun detaylarina göre E.U. öncülügündeki sebekenin, ilk olarak baska kisiler üzerinden belli bir komisyon karsiliginda bankalardan hesap açtirip, iletisim firmalarindan telefon hatlari sagladiklari belirlendi. Daha sonra belli bir komisyon karsiligi anlastiklari bu sahislarin bilgileriyle internet üzerinden ’hayali’ ürünlerin satisina yönelik ilanlar verdi. Sebeke, ilanlari görüp arayan vatandaslardan sattiklari esyanin bedellerini hesaplarina yatirmalarini istedi. Para hesaba aktarildiktan sonra esyayi satin alan kisilere herhangi bir ürün gönderilmedi. Bu yöntemle yüzlerce kisiden haksiz kazanç elde ederek "nitelikli dolandiricilik" suçuna karisan sebeke ile ilgili sikayet basvurusu artmaya basladi.

Artan yogun ihbar üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan sorusturma açildi. Savcilik tarafindan yürütülen sorusturma kapsaminda harekete geçen Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü, ‘Suç Islemek Amaciyla Örgüt Kurmak ve Kurulan Örgüte Üye Olmak’ ve ‘Bilisim Sistemlerinin, Banka veya Kredi Kurumlarinin Araç Olarak Kullanilmasi Suretiyle Nitelikli Dolandiricilik’ suçlari ile ilgili genis çapli inceleme baslatti. E.U. isimli sahsin liderliginde kuruldugu belirlenen söz konusu suç örgütünün belirli komisyonlar karsiliginda bankalardan hesap ve iletisim firmalarindan telefon hatlari açtirdiklarini, bu sahislarin bilgileriyle internet üzerinden çesitli esyalarin satisina yönelik ilanlar verildigini, ilanlara istinaden kendilerini arayan vatandaslardan sattiklari esyanin bedellerini hesaplarina göndermeleri halinde esyalari kendilerine göndereceklerini belirttikleri, ancak parayi almalarina ragmen esyayi satin alan sahislara gönderi yapilmadigini saptadi. Polis, 6 ay süren teknik ve fiziki takibin devaminda 17 süphelinin yakalanmasi için 29 Haziran’da Istanbul ve Bursa’da es zamanli operasyon düzenledi.

Operasyonun ilk etabinda 14 süpheli yakalandi. Devam eden çalismalarda firari 3 süpheli daha yakalanarak gözaltina alindi. Dolandiricilik suçundan aranan sebeke üyesi 17 süpheli, emniyette sorguya alindi.

Polisteki ifade islemleri tamamlanan zanlilar, güvenlik önlemleri altinda bugün adli makamlara gönderildi.
Kaynak: İHA