Havalar Isindi, Klimaya Dikkat

Özel Hayat Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Aysen Yildiz Demirci, yaz aylarinda serinlemek için basvurdugumuz klimalarin dogru kullanilmadigi takdirde zararli olduguna dikkat çekti.

Havalar Isindi, Klimaya Dikkat
Sicaklar kendini iyiden iyiye hissettirmeye basladi.

Her birimiz evlerimizde, arabalarimizda ve is yerlerimizde serinlemek için klimaya basvuruyoruz. Ancak klimalarin dikkatli ve uygun sekilde kullanilmamasi veya düzenli bakiminin yapilmamasi sebebiyle insan sagligina zararli etkileri ortaya çikabiliyor.

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Aysen Yildiz Demirci, “Yaz aylari klimalarin en sik kullanildigi mevsimdir. Klimayi çok düsük isida kullanmak, vücut direncini düsürerek firsatçi mikroorganizmalarin hastaliga yol açmasina sebebiyet verir. Kisilerde kas agrilari, kas tutulmalari ve direk soguga maruz kalma ile yüz felci görülebilmektedir” ifadelerini kullandi.

Düzenli bakimi yapilmayan klimalarin da çesitli saglik sorunlarina yol açtigini ifade eden Uzm. Dr. Aysen Yildiz Demirci, “Bakimi düzenli yapilmamis klimalarin filtrelerinde biriken mikroplar ve tozlar havaya karisarak virüslerin neden oldugu üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarina, bakterilerin neden oldugu zatürreye (legionellapnömonisi), alerjiye, siddetli kuru öksürüge ve astimi olanlarda ataklara sebep olabilmektedir. Bilhassa çocuklar, yaslilar, vücut direnci düsük olanlar, sigara içenler ve kronik akciger rahatsizligi olanlar çok daha fazla klimadan etkilenebilmektedirler. Lejyoner hastaligi (legionellapnömonisi) diye bilinen rahatsizlik temizligi yapilmamis klimalarda yerlesen bir bakterinin neden oldugu zatürredir. Bakteriye maruz kalan kisilerde halsizlik, kirginlik, yaygin kas ve bas agrisi, ates ve kuru öksürük görülebilmektedir. Ancak uygun antibiyotik tedavisi ile hastalik tedavi edilmektedir” dedi.

Nasil korunabiliriz?

Tüm bu rahatsizliklardan korunmak için yapilmasi gerekenlerden de bahseden Uzm. Dr. Aysen Yildiz Demirci, sözlerini söyle noktaladi: “Klimalarin yillik bakimlarinin düzenli yapilmasi filtrelerinin degistirilmesi, bakteri filtresi kullanilmasi, ortamin çok sogutulmamasi, uygun isi araliginda kullanmaya özen gösterilmesi, klimanin verdigi havaya direkt olarak maruz kalmaktan kaçinilmasi gerekmektedir. Klima maruziyetine bagli öksürük, hâlsizlik, ates gibi sikâyetleri olan hastalarin mutlaka bir gögüs hastaliklari uzmanina basvurup kontrolden geçmeleri hastaligin ilerlemesi adina çok önemlidir.”
Kaynak: İHA