'Günesten Korunma Yöntemlerine Dikkat Etmek Gerekiyor'
Yaz aylarinin baslamasiyla birlikte bagisiklik ve saglikli yasam anlaminda günesin öneminin daha da arttigini söyleyen Uzm. Dr. Nilsu Salih, "Ancak, vücuda yarari kadar zarari da olabilen günesten korunma yöntemlerine dikkat etmek gerekiyor" dedi.
Medicana Çamlica Hastanesi Dermatoloji Uzmani, Uzm. Dr. Nilsu Salih, saglikli bir vücut ve bagisiklik sistemi için güneslenmenin önemli oldugunu ancak günesin zararli etkilerinin de unutulmamasi gerektiginin altini çizdi. Uzm. Dr. Salih, tüm canlilar için hayat kaynagi olan günesin, bagisikligin güçlenmesi, kemik sagligi, vücudun enerji depolamasi, vücudun ihtiyaci olan vitaminlere destek saglamasi anlaminda faydalarinin olmasinin yani sira dikkatli ve kontrollü bir sekilde faydalanilmadiginda sicak çarpmasi, cilt yaniklari, kanserojen isinlara maruz kalmak gibi olumsuz etkilere de neden olabildigini söyledi.
Yaz aylarinda saglikli güneslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektigini aktaran Uzm. Dr. Nilsu Salih, "Saglikli güneslenmenin basit ve zararsiz yolu kisa süreli ve uygun saatlerde günese çikmaktir. Günlük ortalama 10 dakikalik güneslenme vücut sagligi ve bagisiklik için yeterlidir" dedi.
"Derileri çok açik renkli olanlar günes isinlarina karsi oldukça hassastir"
Cilt tiplerinin alti kategoriye ayirdiklarini belirten Uzm. Dr. Salih, "Açiktan koyuya dogru cilt tipi bir ve iki olarak adlandirdigimiz kisiler açik renk gözlü ve sari saçli olurlar. Derileri çok açik renkli olanlar günes isinlarina karsi oldukça hassastir ve günesten ciddi anlamda olumsuz olarak etkilenmeleri söz konusudur. Günes altinda belirli süreden fazla kaldiklarinda ciddi günes yaniklari görülür. Bu iki cilt tipine sahip kisilerin bronzlasma ihtimalleri pek yoktur. Cilt tipi üç olarak adlandirdigimiz grup ela ve yesil gözlü olup, yine açik renk deriye sahip sarisin, kumral olurlar. Günes altinda fazla kaldiklarinda yine cilt yaniklarina maruz kalmalari söz konusudur. Ancak uygun günes kremi ve koruyucu önlemlerle bronzlasma ihtimalleri vardir. Cilt tipi dört olarak adlandirdigimiz grup kahverengi gözlü, koyu renk saçli esmer tenli olan kisilerdir. Her insan gibi günesin altinda fazla kalmalari deri ve vücut sagligi anlaminda risk tasimaktadir. Bronzlasabilirler. Cilt tipi bes ve alti olarak belirlenen grup ise zaten Latin irktan gelirler ve günesin etkilerinin uzun sürdügü bölgelerde yasarlar. Bu nedenle derileri günesten daha az etkilenir ve günes altinda bulunma süreleri de degisebilir" ifadelerini kullandi.
"Her insanin günese, güneslenmeye ihtiyaci vardir"
Insanlarin günese ihtiyaci oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Salih, "Her insanin günese, güneslenmeye ihtiyaci vardir. Ancak bu sanilanin aksine saatlerce günes altinda kalmak degildir. Günde 10 dakika boyunca el, yüz, kol, bacak gibi bölgelerin günese açik olmasi yeterlidir. Günes isiginin cilt sagligina faydalarinin yani sira; D vitamini sentezlenmesi saglamak, kemik sagligini gelistirmek, bagisiklik sistemini güçlendirmek, beyin sagligini korumak, vücuttaki fazla yagin atilmasini saglamak ve disleri güçlendirmek gibi önemli faydalari vardir. Günes, vücutta D vitamini ihtiyacinin yüzde 90’ini karsilamaktadir ve D vitamini kemik sagligi için çok önemlidir. Günes isinlarindan iyi sekilde faydalanmak istiyorsaniz, öncelikle cilt tipinize ve güneslenme sürenize uygun yüksek faktörlü bir günes koruyucu krem kullanmali, beslenmenize dikkat etmeli ve uygun giysiler giymelisiniz. Günes isigindan faydalanirken; üzerinizde ince, açik renk, pamuklu giysiler olsa da günes koruyucu krem kullanmalisiniz. Güneste ve sicak havada yogun sicak ve terlemenin etkisiyle sicak çarpmasi yasamamak için sivi almalisiniz. Etkili bir günes korumasi için günes koruyucu kreminizi 4 saatte bir yenilemelisiniz. Güneslenme için sabah 10:00 ve 10.30, ögleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasini tercih etmelisiniz. Ultraviyole isinlarindan korunmak için bulutlu havalarda da günes koruyucu kremler kullanmalisiniz. Sicak çarpmasindan ve gözlerinizi günesten korumak için genis kenarli sapka ve günes gözlügü kullanmalisiniz.
Yas grubuna bagli olarak günese çikma sürelerinde bir farklilik olmadigini söyleyen Uzm. Dr. Salih, "Ancak özellikle çocuklarin hassasiyetleri düsünüldügünde çok daha dikkatli olunmasi gerekmektedir. Çünkü bebek ve çocuk ciltleri günes yanigi açisindan çok daha hassas ve korunmasizdir" diye konustu.
Koruma faktörü içeren günes kremlerinin korumaya yönelik olumlu etkilerinin oldugunun altini çizen Uzm. Dr. Salih, "Ancak tek basina yeterli degildir. Sadece bu kremlerle koruma saglamak mümkün degildir. Çünkü günes isinlari sadece açikta kalan bölgelerimizi degil, vücudumuzun kumas altinda kalan bölgelerini de etkiler. Bu yüzden günesten korunmayi genis kenarli sapka, günes gözlügü, pamuklu ve bol kiyafetlerle desteklemek gerekmektedir" dedi.
Koruyucu kremlerin cilde zaman zaman olumsuz etkilerinin görülebildigini aktaran Uzm. Dr. Nilsu Salih, "Kimyasal ve fiziksel koruma saglayan kremler olarak iki tip krem grubu vardir. Fiziksel koruyuculuk saglayanlarda kullanilan materyallerin reaksiyon olusturma riski düsüktür. Fakat kimyasal koruyucularda deride bazi reaksiyonlara sebep olabilirler. Bazi günes ürünlerinde maalesef parfüm ya da birtakim yan etkisi olan ürünler bulunmaktadir. Onlardan kaçinmak faydali olacaktir. Piyasada hem fiziksel hem de kimyasal koruyuculuk özelligi tasiyan ultraviolet’nin A ve B (UVA-UVB) kisimlarini engelleyen ürünler vardir. Bunlardan 30 ve 30+ olmak üzere parfüm içermemeleri kosulu ile bir ürün tercihi yapilabilir" açiklamalarinda bulundu.
Günes lekeleri için alinabilecek önlemler hakkinda bilgi veren Uzm. Dr. Nilsu Salih, "Günes lekelerinin çok çesidi vardir. Her lekenin özelligine göre tedavi yöntemi belirlenir. Ama hepsinde ortak özellik günes koruma losyonlarinin ve kremlerinin kullanilmasidir. Bu lekelerin tehlikeli olabilecegi unutulmamalidir ve tedavileri konusunda mutlaka uzman bir hekime basvurulmalidir. Cildimizi sürekli kontrol etmeli ve olasi bir degisimde mutlaka uzman hekime danismaliyiz" dedi.