Diyarbakir'in Tescilli Karpuzunda Hasat Zamani

Diyarbakir’in Dicle Nehri bölgesinde çakilli ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetistirilen, agirligi nedeniyle geçmiste develerle tasinan Diyarbakir karpuzunun hasadi basladi.

Diyarbakir'in Tescilli Karpuzunda Hasat Zamani
Aromasi ve suyu ile gözleri kamastiran Diyarbakir karpuzu, geçen yil dönümü 8 ton gelirken bu yil 11 tona ulasti. Diyarbakir’in tarimsal üretimdeki en önemli ürünleri arasinda yer alan karpuz 130 bin dekar alanda üretilerek hem Türkiye’nin dört bir yanina hem de birçok ülkeye siparisle gönderiliyor. Diyarbakir Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakir’da karpuz hasadinin basladigini ve karpuz yetistiriciligi önemli bir alanda gerçeklestirildigini söyledi.



“Karpuz hasadinda 145 bin ton üzerinden bir rekolte gerçeklesmesi bekliyoruz”

Atalar, "Dünyaca ünlü olan bu karpuz Diyarbakir’da iki çesit halinde yetistirilmektedir. Biri Diyarbakir çesitleri dedigimiz yerel, digeri ise ticari olarak dedigimizdir. Su an ticari olan karpuzlarin 250 dekarlik bir alanda hasadi yapilan tarladayiz. Ortalama 8 ton üzerinden dekar basina bir verim gerçeklestirilmektedir. Yaklasik ilimizde 130 bin dekar civarinda karpuz ekim dikimi gerçeklestirildi.

Yaklasik 8 ton üzerinden hesapladigimiz zaman ortalama 145 bin ton üzerinden bir rekolte gerçeklesmesi bekliyoruz” dedi.



“Kavun hasadinda 53 bin ton rekolte bekliyoruz”

Kavun yetistiriciliginde 18 bin dekarin üzerinde ekim dikim alaninda yetistirildigini aktaran Atalar, “Kavun hasadinda 53 bin ton rekolte bekliyoruz. Diyarbakir karpuz ve kavun yetistiriciligi önemli bir yere sahip. Türkiye’nin ilk besi arasindayiz karpuz yetistiriciliginde üretim bakiminda. Gittikçe bunu gelistirmeye çalisiyoruz. Teknik anlamda usulüne uygun olarak yetistiricilik yapilmaktadir. Damla sulama sistemleri olmak üzere hersey kurallarina uygun teknik olarak dogru sekilde yapilmaktadir. Verimler de iyi Diyarbakir’in yerli tohumu dedigimiz binlerce yildan beri tarimi gerçeklestirilen sürme çesidinde özel olarak Dicle Nehri kenarindaki kumsal alanlarda geleneksel bir metotlarla yillardan beri atadan gelen yöntemle babadan ogula üreticilik yapan üreticilerimiz var. Bu degere sahip çikiyorlar. O sayede Diyarbakir’in karpuz çesitleri de varligini devam ettiriyor. Bu yil Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi karpuz üreticilerine yönelik olarak geleneksel yapilan karpuz üreticilerine fide, gübre ve ilaç destegi sagladi. Bir nebze de olsa masraflarin bir kismini karsilayarak çiftçiyi rahatlatti” diye konustu.

Kaynak: İHA