Çukurova'nin Çiftçi Kadinlarina Yasam Koçlarindan Motivasyon Destegi

Kinali Eller Kadin Hareketi Salmanbeyli Kadin Kalkinma Kooperatifi Baskani Hüsniye Gül: 'Kadinlarin gelecege daha umutlu bakabilecegini, kaybettikleri bu güveni tekrar kazanabileceklerini hissettik. Bu çalismanin üyelerimize tekrar motivasyon kazandiracagini düsünüyoruz' ICF Türkiye Çukurova Bölge Temsilcisi Deniz Balikçi: 'Kadinlar güçlü özelliklerini, potansiyellerini, degerlerini kesfedecekler. Gerçekten bu hayatta ne istiyorlar, ne istemiyorlar bunu belirleyecekler. Kendilerine bakip o güveni, o inanci yeniden saglayacaklar'

ÖMER FANSA - Adana'da çiftçilik yapan kadinlar, islerinin zorlugunun ve yeni tip koronavirüs salgininin yol açtigi motivasyon kaybina karsi yasam koçlarindan destek aliyor.

Uluslararasi Koçluk Federasyonu (ICF) Türkiye Temsilciligi ile Kinali Eller Kadin Hareketi Salmanbeyli Kadin Kalkinma Kooperatifi arasinda, köylü kadinlarin hayata dair motivasyonlarini artirmak, potansiyellerini, güçlü yanlarini ortaya çikarmak ve ülkenin üretken kadinlarinin gelisimleriyle ilgili farkindalik olusturmak amaciyla gönüllü yasam koçlugu destegi verilmesini öngören bir protokol imzalandi.

ICF Türkiye, bu kapsamda 12 profesyonel yasam koçu seçerek, kooperatif üyesi 12 köylü kadinla eslestirdi. Yasam koçlari iki haftada bir, bir saat telefon veya internet üzerinden kadinlarla bulusup motivasyon seanslari yapmaya basladi.

Kooperatif üyesi çiftçi kadinlara saglanan bu destek 3 ay sürecek. Bu dönemde kadinlara is tatmini, bagliliklari ve performanslari ile iletisim kurma becerileri, stresle mücadele gibi konularda destek saglanacak.

Kooperatif Baskani Hüsniye Gül, AA muhabirine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde herhangi bir çalisma yapamadiklarini, bu durumun üyelerinde motivasyon kayiplarina neden oldugunu söyledi. Gül, söyle konustu:

"Çünkü çalisamaz duruma gelmistik. Tüm üyelerimizde inanilmaz bir motivasyon eksikligi vardi. Gelecekten ümidimizi yavas yavas kaybetmeye basladik. 'Bundan sonra nasil yol alacagiz, salgin bu sekilde devam ederse hiçbir is yapamayacagiz.' düsünceleri olustu. Gerçekten çok zor kosullarda var olmus bir kooperatifiz. Kadinlarin gelecege daha umutlu bakabilecegini, kaybettikleri bu güveni tekrar kazanabileceklerini hissettik. Bu çalismanin üyelerimize tekrar motivasyonu kazandiracagini düsünüyoruz."

- Kovid-19 sürecinde azalan motivasyonu yasam koçlari yükseltiyor

Koçluk destegi alan 28 yasindaki Sedef Dalmis da ailesiyle birlikte çiftçilik yaptigini belirtti.

Mühendis olmayi çok istedigini ancak sartlar elvermedigi için bunu gerçeklestiremedigini ifade eden Dalmis, "Kendim için gelecegim için iyi seyler yapmak istiyorum. Sunu da düsündüm, herkes okuyarak bir yere varamayabilir. Eksigim neyse onu tamamlamaya çalisiyorum. Bu süreçte koçlarimizla birlikte kendimizi tanimlama ve tamamlama asamasindayiz. Onlar bize güzel destekler veriyorlar, yol arkadasi oluyorlar." dedi.

Motivasyon destegi alan 65 yasindaki Serife Avcu da kadinlara örnek olmak için kooperatifte faaliyette bulundugunu dile getirdi.

Kadinlarin toplumda yasadiklari zorluklara karsilik birbirleriyle dayanisma içinde olmalari gerektigini ifade eden Avcu, bu amaçla koçluk desteginden faydalandigini söyledi.

Avcu, "Ben de kendimi tanimak istiyorum. Simdiye kadar çocuklarim için torunlarim için mücadele ettim. Hala da yapiyoruz. Bugünden sonra bir de kendim için kendimi taniyayim diye geldim. Ayaklarimin üstünde daha saglam daha güçlü olmak için." diye konustu.

- "Kooperatifle birlikte bir degisim süreci baslatti bu kadinlar"

ICF Türkiye Çukurova Bölge Temsilcisi Deniz Balikçi da koçluk kavraminin, kisinin gelecekteki hedeflerine ilerlerken kendi gücünü, potansiyelini kesfetmesi ve kendini çok daha yakindan taniyabilmesi için bir baska kisinin yardimiyla onda yeni düsünceler dogmasini, yaratici düsüncelerin ortaya çikmasini saglayan bir ortaklik süreci oldugunu belirtti.

ICF Türkiye'nin toplumun bütününe fayda saglayacak sosyal sorumluluk projeleri gerçeklestirdigini, projelerini ülke geneline yaymak için bölge temsilcilikleri olusturdugunu anlatan Balikçi, Adanali bir kadin olarak kooperatifin yaptigi çalismalari izledigini, bölge temsilcisi olarak da 'bu kuruma nasil destek oluruz' düsüncesinin ardindan projenin ortaya çiktigini ifade etti.

Kooperatif üyesi kadinlarin motivasyonlarini kaybettikleri bir dönemde bu çalismanin güzel bir tesadüf eseri ortaya çiktigini söyleyen Balikçi, sunlari kaydetti:

"Kooperatifle birlikte bir degisim süreci baslatti bu kadinlar. Biz de üreten kadinlarin yanlarinda olarak, o degisim sürecinde kadinlarin kendilerini de kesfederek çalismalarina nasil destek saglayabileceklerini gösterecegiz. Kadinlar güçlü özelliklerini, potansiyellerini, degerlerini kesfedecekler. Gerçekten bu hayatta ne istiyorlar, ne istemiyorlar bunu belirleyecekler. Kendilerine bakip o güveni, o inanci yeniden saglayacaklar. Kooperatifteki kadinlarin her biri hayatinda bu zamana kadar bir sürü seyi öncelik edinmis ama hiçbiri 'dur bir de ben vardim' burada dememis. O yüzden bu projede 'ben de buradayim' diyerek kendilerini kesfedecek ve gelecege dair daha inançla kendilerine sahip çikarak ilerleyecekleri bir süreç baslayacak."

Kaynak: AA