Bafra Çeltik Üretiminde Türkiye'de 2. Sirada
Yillik 150 bin ton çeltik üretimi ile yaklasik Türkiye çeltik üretiminin yüzde 15’ini karsilayan Samsun’un Bafra ilçesi çeltik üretiminde Türkiye’de 2’nci sirada yer aliyor.
Çeltik üretimi 230 bin dekar hektar sulama alani içerisinde yillik yaklasik 160 bin dekar olarak gerçeklesiyor. Sulama kanal ve kanaletler ise 30 bin dekar alandaki çeltik üretimine göre planlanarak yapildi. Dolayisiyla kanallardan bu kadar alanin sulanmasi imkânsiz hale geldi. Kurakliga bagli olarak daha az su tüketilmesi elzem oldu. Damla sulama yöntemi ile ilk defa 2019 yilinda Bafra’da 3 çiftçi öncülügünde DSI 7. Bölge Müdürlügü, Isletme Bakim Sube Müdürlügü ve Bafra Kizilirmak, Altinkaya Sulama Birliklerinin kontrolünde toplamda 270 dekar alanda damla sulama yöntemiyle çeltik ekimi gerçeklestirildi.
2019 yilinda Sariköy Mahallesi çiftçilik yapan Besim Özaydin’in 60’ar dekarlik yan yana bulunan iki arazisinde damla sulama ve tava sulama yöntemi uygulandi. Çeltik mahsulülün ekiminden hasadina kadar tüm gelismeleri takip edilerek sonuçlari alinip karsilastirilmasi da yapildi. Üretim sonuçlari çok olumlu çikmasiyla, üretici çiftçilerin yüzde 60 daha fazla kâr edecegi, yüzde 80’e yakin su tasarrufu oldugu ortaya çikti.
Bu çalismalar dogrultusunda çok olumlu sonuçlar elde edildiginin açiklayan DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, bu kapsamda yapilan çalismalar ile 2020 yilinda damla sulama çeltik alani 3 bin dekara çikartildigini ve 43 çiftçinin bu yöntemle çeltik ekimi gerçeklestirdigini belirtti.
2021 yilinda ise damla sulama çeltik alaninin 10 bin dekara çikartildigini ve 121 çiftçinin bu yöntemle çeltik ekimi gerçeklestirdigini ifade eden Genel Müdür Yildiz, "2022 yilinda ise sebeke disi alanlarda çeltik üretiminde damla sulama yöntemi zorunlu olacagi için 15 bin dekar alanda çeltik ekimi gerçeklestirilecegi ve bu yöntemle 125 çiftçinin ekim yapacagi düsünülmektedir" dedi.