Afrikalilar Uygun Fiyata Yiyecek Tüketemiyor

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO), Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA) ve Afrika Birligi Komisyonu (UAC), Afrikalilarin uygun fiyata yiyecek tüketemedigini açikladi.

FAO, UNECA ve UAC tarafindan "Afrika Bölgesi Beslenme ve Gida Güvenligine Bakis" baslikli rapor yayimlandi.

Raporda, Afrikalilarin benzer gelisme düzeyindeki bölgelerle kiyaslandiginda yüksek gida maliyetleriyle karsi karsiya oldugu ve uygun fiyata yiyecek tüketemedigi belirtilerek "Sahraalti Afrika, yetersiz beslenmeye bagli olarak dünyada bodur çocuk sayisinin artmaya devam ettigi tek bölgedir." ifadesi kullanildi.

Afrika'da meyve, sebze ve hayvansal proteinler gibi gidalarin, arpa, bugday ve misir gibi ürünlerden daha pahali oldugunun alti çizilerek tarim ürünlerinin yeterli tüketilememesinin hastaliklara da yol açtigi kaydedildi.

Raporda, "Afrika'nin tarimsal gida sistemleri, kita insaninin daha saglikli beslenebilmeleri için dönüstürülmelidir." çagrisi yapildi.

Afrika'da üç ülke Esvatini, Kenya ile Sao Temo ve Principe, Dünya Saglik Asamblesi 5 beslenme hedefinden 4'ünü karsilarken Gana, Lesotho ve Ruanda ise 3'ünü karsilayabiliyor.

Kaynak: AA