ABD'de, Suudi Arabistan'in 11 Eylül Saldirilarina Dahline Dair Bilgilerin Gizliliginin Kaldirilmasi Istendi

ABD'li bir grup senatör, 11 Eylül saldirilarinin kurbanlarinin aileleri tarafindan kullanilmak üzere, saldiri ile Suudi Arabistan'i iliskilendiren istihbarat bilgilerinin gizliligini kaldirmasi için Adalet Bakanligi ve Federal Sorusturma Bürosuna (FBI) mektup yazdi.

Connecticut eyaleti Senatörü Demokrat Richard Blumenthal, New York Senatörü Demokrat Kirsten Gillibrand ve New Jersey Senatörü Demokrat Bob Menendez, Adalet Bakanligi ve FBI'ya yazdiklari mektupta, "devletin gizli bilgileri sinirlamasinin" 11 Eylül davasi ile iliskili bilgiler için kaldirilmasini istedi.

Mektuplarinda yetkililere iki hafta süre taniyan senatörler, "Yillarca, bu hayatta kalanlar ve aile üyeleri, Adalet Bakanligindan ve özellikle de ulusal güvenlik iddiasiyla saklanan bilgileri FBI'dan istediler. Ne yazik ki, bu potansiyel olarak kritik kanitlarin gizlenmesine devam edilmesinin nedenleri hiçbir zaman inandirici veya yeterli bir sekilde açiklanmadi." ifadesini kullandi.

Adalet Bakani Merrick Garland ve FBI Direktörü Christopher Wray'e hitaben yazilan mektupta senatörler, saldirilardan kurtulanlar ve ölenlerin ailelerinin Suudi Arabistan hakkinda saldirinin düzenlenmesinde parmagi oldugu iddiasiyla dava açtiklarini fakat Adalet Bakanligi ve FBI'in devlet bilgilerinin gizliligi bahanesiyle suçlamalarin kanitlarini gizledigini ileri sürdü.

Senatörler mektupta, "Adalet Bakanligi gereksiz yere onlarin (davacilarin) yolunda durmamali. Saldirilar ve 11 Eylül'den yirmi yil sonra FBI'in müteakip sorusturmalariyla ilgili gerçekleri, tanikliklari ve belgeleri saklamak için herhangi bir inandirici neden varsa Amerikan halki bunu bilmeyi hak ediyor." ifadelerine yer verdi.

Gizlilik konusunda Adalet Bakani ve FBI Direktörü'nü sessiz kalmakla suçlayan senatörler, "Saldirilardan bu yana geçen uzun zaman, belgelerin sürekli gizlenmesi ve ilgili bilgilerin sürekli olarak saklanmasi konusunda güçlü sorular olusturuyor." degerlendirmesinde bulundu.

2016'da çikarilan Terörizme Destek Verenlere Karsi Adalet (JASTA) adli yasada 11 Eylül 2001'deki saldirilarda ölenlerin yakinlarinin Suudi Arabistan'a dava açabilmesine olanak saglanmisti.

Suudi Arabistan ise bu yasaya karsi çikarak mahkemeye gitmis ancak Manhattan bölge yargici George Daniels, 2018'de Suudi Arabistan'in talebini reddederek ölenlerin yakinlarinin dava açabilmesine ve karsiliginda Suudi Arabistan'dan tazminat alabilmesine karar vermisti.

Kaynak: AA