Rize'deki Sel Ve Heyelanin Ardindan Hasar Tespit Ve Temizlik Çalismalari Devam Ediyor

Afette toplam 971 çay üreticisine ait 1321 dekar çay bahçesinin zarar gördügü tespit edildi.

Rize'de siddetli yagis sebebiyle yasanan sel ve heyelanlarda kaybolan 2 kisiyi arama çalismalarinin yani sira hasar tespit çalismalari da araliksiz devam ediyor.

Valilikten yapilan yazili açiklamada, 14 Temmuz Çarsamba günü merkez, Güneysu ve Çayeli ilçeleri basta olmak üzere il genelinde siddetli yagisa bagli sel ve heyelanlarda kaybolan 8 kisiden 6'sinin cansiz bedenine ulasildigi, kayip 2 kisiyi arama çalismalarinin 2 noktada, 57'si dalgiç olmak üzere toplam 244 kurtarma personeliyle devam ettigi belirtildi.

Il Defterdarligi tarafindan Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy belediyelerinde 4'er kisilik 5 ekip, merkezde koordinasyon için 6 personel olmak üzere toplam 26 personelle zarar tespit çalismalari yürütüldügü aktarilan açiklamada, çalismalar neticesinde 14 konut, 16 is yeri ve 16 araçta hasar tespit edildigi kaydedildi.

Açiklamada, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü ve Ilbank Bölge Müdürlügü tarafindan Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy belediyelerinde 17 Temmuz itibariyla Erzurum, Erzincan, Gümüshane, Bayburt, Sivas, Sinop, Kars, Tokat, Çorum, Amasya il müdürlüklerinden 45 ekibin, sahada aktif olarak çalismalarina devam ettigi, sahada 150 teknik personel ve 50 aracin görev yaptigina isaret edilerek, su ifadelere yer verildi:

"Ayrica Bakanlikça 2 koordinasyon araci ve 1 heyelan risk analizi cihazi da ilimize gönderilmistir. Afetten etkilenen bölgelerde afet önlem çalismalari kapsaminda dere yatagi tespitlerine istinaden çalismalar yapilmistir. Ayrica hasar tespit çalismalarimizda kullanilmak üzere 2 karavan ve bir afet koordinasyon araci, 1 georadar, 1 multikopter drone, 1 lazer tarayici cihaz sahaya intikal etmistir. Tespit yapilan bina sayisi 885, bagimsiz bölüm sayisi 2 bin 265’tir. Ulasilamayan bina sayisi 124, yikilan bina sayisi 10, acil yikilacak bina sayisi 15, agir hasarli bina sayisi 10, hafif hasarli bina sayisi 79 ve hasarsiz bina sayisi 647'dir."

Meydana gelen heyelan olaylarindan etkilenen veya etkilenmesi muhtemel konut ve is yerlerine iliskin 7269 sayili kanun kapsamindaki afet etüt çalismalarinin AFAD koordinasyonunda gerçeklestirildigine dikkat çekilen açiklamada, bu kapsamda 7 ekibin afet bölgelerinde çalismalara basladigi belirtildi.

Açiklamada, çevre illerden ve AFAD Baskanligindan teknik ekip destegi yapildigi, 17 Temmuz itibariyla çalismalarin daha yogun sekilde devam edecegi vurgulanarak, "Bugüne kadar yapilan etütler sonucunda 140 ayri noktada 205 bina heyelan riski bakimindan incelenmistir. Yapilan incelemeler neticesinde 44 konutun nakline karar verilmis, 28 noktada da heyelan önleyici istinat duvarlari yapilmasi, 16 konutun kontrol etütleri programina alinmasi önerilmistir." ifadesine yer verildi.

Il Özel Idaresi sorumlulugundaki 346 köyden 143'ünün afetten etkilendigi ifade edilen açiklamada, yürütülen çalisma sonucu ulasim saglanamayan köy bulunmadigi, 55 köyde yol temizleme ve hafriyat kaldirma çalismalarinin devam ettigi aktarildi.

Açiklamada, Karayollari 10. Bölge Müdürlügü 103. Sube sefligi yol agina bagli devlet ve il yollarinda ulasima kapali yol bulunmadigi, halihazirda 150 personel ve 52 is makinesiyle çalismalarin devam ettigi, Il Özel idaresi emrinde 16 is makinesinin görev yaptigi ve su ana kadar 200 bin metreküp tresubat temizligi yapildigi kaydedildi.

DSI 22. Bölge Müdürlügünün 12 farkli noktada 24 araç ve 40 personelle çalismalara devam ettigi belirtilen açiklamada, il genelinde dün itibariyla tüm trafo hasarlarinin giderildigi ve abonelerin tamamina enerji verildigi bildirildi.

Açiklamada, Rize merkezde 7 büyükbas ve 1 küçükbas hayvanin telef oldugu ifade edilerek, sunlar kaydedildi:

"255 ton yem ve 35 arili kovan zayi olmustur. Merkez Muradiye beldesi, Çayeli Büyükköy beldesi, Güneysu, Ardesen ve Hemsin ilçelerinde toplam 971 çay üreticimize ait 1321 dekar çay bahçesi zarar görmüstür. Il Tarim ve Orman Müdürlügü, 3 hasar tespit ekibi ile Ardesen, Çayeli ve Güneysu ilçelerinde çalismalarina devam etmektedir."

Kaynak: AA