Almanya Basbakani Merkel, Selden Etkilenen Afet Bölgesinde Incelemelerde Bulundu

Almanya Basbakani Angela Merkel, Rheinland-Pfalz eyaletinde selden etkilenen Eifeldorf Schuld köyünde incelemelerde bulundu.

Merkel’e Rheinland-Pfalz eyaleti Basbakani Malu Dreyer, Schuld Belediye Basbakani Helmut Lussi ve diger yetkiler eslik etti.

Selden etkilenenlerle ve arama kurtarma ekipleriyle görüsen Merkel, bölgedeki durumla ilgili bilgi aldi.

Daha sonra Andenau kentinde geçerek basin toplantisi düzenleyen Merkel, "Buraya bugün federal hükümet tarafindan gerçeküstü hayaletimsi durumun gerçek resminin görülmesi için geldim." dedi.

Merkel, durumun korkutucu olduguna isaret ederek, Alman dilinde bu yikimi tanimlamak için bir kelime bulunmadigini söyledi.

Insanlarin birlikte ve dayanisma içinde olmalarindan mutlu oldugunu dile getiren Merkel, "Biz sizin yaninizda duruyoruz." dedi.

- Bakanlar Kurulu selden etkilenen bölgeler için yardim programini görüsecek

Merkel, çarsamba günü Bakanlar Kurulu'nda selden etkilenenlere hizli yardim yapilmasi, orta vadeli yapilacak görevler konusunda ve uzun vadede altyapinin yeniden insa edilmesi için bir program kabul edilecegini, bu paranin merkezi olarak degil yerel yönetimlerce dagitilacagini kaydetti.

Ülke genelinde, bu bölgedekiler için dayanismanin sürecegine emin olduguna dikkati çeken Merkel, "Su anda çok bagislar, gönüllüler var ancak bunun koordine edilmesi lazim. Bu nedenle para bagisi yapmak, yapilabilecek en iyi seydir veya birkaç hafta sonra neler yapilacagini sormak." diye konustu.

Merkel, doganin nasil bir siddetle hareket edebileceginin burada görüldügünü belirterek, kisa, orta ve uzun vadede son yillarda daha fazla iklim ve çevre konularini dikkate alarak doganin bu gücüne karsi koyacaklarini söyledi.

- Iklim degisikligiyle mücadele daha hizli olmali

Iklim degisikligiyle mücadele edilmesini isteyen Merkel, "Iklim degisikligiyle mücadelede daha hizli olmamiz lazim." degerlendirmesinde bulundu.

Merkel, "Iklimin korunmasina yatirim pahalidir evet ancak iklimin korunmasi yapilmadiginda daha da pahali oldugunu burada görüyoruz." dedi.

Buradaki durumu gördügünde ilk ne düsündügünün sorulmasi üzerine Merkel, "Inanilmaz. Resimlerden görüldügünde inanilmazdi ancak yerinde gördügünüzde bir kez daha baska bir izlenim ediniyorsunuz. Bundan dolayi yerinde ziyaretler bu nedenle çok önemli." ifadesini kullandi.

Merkel, Alman ordusunun ihtiyaç duyuldugu sürece bölgede kalacagi sözü vererek, diger eyaletlerin de yardim etmeye hazir oldugunu aktardi.

Sel konusunda daha iyi bir uyari sistemine ihtiyaç duyulup duyulmadigina iliskin soru üzerine Merkel, bundan sonra neyin iyi yapilabilecegini düsündüklerini belirtti.

Merkel, doganin gücüne bir parça maruz kalindigini ve simdi bu gibi durumlari engelleyebileceklerine ilisin bir söz verilemeyecegini söyleyerek, "Ama elektriginiz yoksa, dijital baglantiniz yoksa bu çok zor bir durum." ifadesini kullandi.

- Kayiplarin aranmasina devam ediliyor

Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Basbakani Dreyer de bölgenin yeniden imar edilmesinin uzun sürecegini kaydetti.

Simdi önceliginin kayip insanlarin bulunmasi oldugunu vurgulayan Dreyer, "Kayip olanlari bulmadan rahat durmayacagiz." dedi.

Almanya’nin batisindaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde, asiri yagislarin neden oldugu sel ve su baskinlarinda en az 156 kisinin öldügü açiklanmisti.

Diger taraftan selin etkili oldugu bölgelerde arama-kurtarma çalismalari sürerken, suyun çekildigi bölgelerde enkaz kaldirma ve temizlik çalismalarina baslandi.

Kaynak: AA