Yerli Toplulugundan Kanadalilara 'Birlikte Mezar Arama Daveti'

Kanada’nin Saskatchewan eyaletinde bir grup yerli toplulugu, Kanadalilara çagrida bulunarak, hafta sonu yapilacak yeni isimsiz çocuk mezari arama çalismalarina katilmaya davet etti.

Saskatchewan'in kuzeybatisindaki alti ayri First Nation yerli toplulugunu temsil eden Battlefords Ajansi Kabile Sefleri (BATC) isimli grubun lideri Neil Sasakamoose, hafta sonu Regina'nin yaklasik 425 kilometre kuzeybatisindaki Delmas Yatili Kilise Okulu alaninda isaretlenmemis ve resmi kayitlarda olmayan mezarlari arama çalismasi yapacaklarini duyurdu.

Sef Neil Sasakamoose, Delmas Yatili Kilise Okulu bölgesinde yere nüfuz eden radar ile yüzey taramasi yapacaklarini belirterek, Kanada halkini da böylesi bir çalismayi gerçek zamanli olarak izlemeye çagirdi.

Yatili kilise okullarinda kalirken hayatlarini kaybeden ve resmi kayitlarda isimleri bulunmayan çocuk mezarlarinin aranmasinda, ilk kez böyle bir çagri yapilirken, halkin bu davete ne ölçüde katilacagi da merak konusu oldu.

Bu sabah baslayacak olan çalisma, pazar günü de devam edecek. Arama çalismalarina, yerli halkin yaslilari ve bilgeleri de katilacak.

BATC yetkilileri, arama çalismalari boyunca destege ihtiyaci olanlar için ruh sagligi danismanlarinin da hazir bulunacagini açikladi.

Delmas Yatili Kilise Okulundan baslatilacak arama çalismasi, BATC'nin mezar arama planindaki ilk adim olarak duyuruldu.

Grup, agustos veya eylül aylarinda da baska bir yatili kilise okulu olan Battleford Endüstri Okulu bölgesindeki arazilerin bes asamali arama çalismasini gerçeklestirmeyi planlaniyor.

Battleford Endüstri Okulu, Ulusal Hakikat ve Uzlasma Merkezi (TRC) bulgularina göre Kanada'da açilan ilk endüstriyel yatili kilise okulu olarak biliniyor.

TRC kayitlarina göre 1901 yilinda Roma Katolik Kilisesi tarafindan kurulan Delmas Yatili Kilise Okulu ise, kalabalik ögrenci sayisi ile aniliyor.

TRC kayitlarinda Delmas Yatili Kilise Okulu için, "Okul asiri kalabalikti ve ögrenciler burada tifo, peritonit, kizil, tüberküloz, sarilik ve zatürre nedeniyle hayatlarini kaybettiler’’ ifadeleri bulunuyor.

Resmi kayitlara göre, okul, bir müfettisin yangin tehlikesi oldugu konusunda uyarmasindan sekiz yil sonra 1948'de kapandi.

Kanada'da kilise okulu bahçesindeki kayit disi çocuk mezarlari ilk defa, 29 Mayis’ta British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatili kilise okulunun bahçesinde bulunan 215 çocuga ait ceset kalintilariyla gündeme gelmisti.???????

24 Haziran’da Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatili Kilise Okulunun bahçesinde resmi kayitlarda olmayan 751 çocuk cesedi kalintisinin oldugu mezarlar bulunmustu.

Kanada’nin British Columbia eyaletindeki eski St. Eugene Misyon Okulu'nun yakininda da 30 Haziran 2021’de 182 çocuga ait ceset kalintilarinin oldugu kayit disi mezarlar kesfedilmisti.

British Columbia eyaletinin Güney Körfez Adalari'ndan Penelakut Adasindaki Penelakut Yerli Kabilesi de 12 Temmuzda yaptiklari duyuruda, Kuper Yatili Kilise Okulu'na ait bölgede 160'tan fazla "belgesiz ve isaretsiz" mezar bulundugunu açiklamisti.

Kaynak: AA