Kolombiya, Haiti Devlet Baskani Jovenel Moise'nin Suikast Emrini Haitili Eski Bir Yetkilinin Verdigini Iddia Etti

Kolombiya polisi, Devlet Baskani Jovenel Moise'nin öldürülme emrini eski Haiti Adalet Bakanligi yetkilisi Joseph Felix Badio'nun verdigini öne sürdü.

Üst düzey polis müdürü Jorge Luis Vargas, yaptigi basin açiklamasinda, gözaltina alinan kisilerin Badio ile görüsmesinden kisa bir süre sonra Moise'ye suikast emri aldiklarini söyledi.

Moise cinayetinin arkasinda Badio'nun oldugunu vurgulayan Vargas, "Birkaç gün önce, görünüse göre, Adalet Bakanligi'nin eski bir yönetici olan ve Genel Istihbarat Teskilati ile yolsuzlukla mücadele komisyonunda çalisan Joseph Felix Badio, parali askerlere 'yapmaniz gereken sey Haiti Devlet Baskanina suikast yapmaktir...'" ifadesini kullandi.

Kolombiya Devlet Baskani Ivan Duque de dünkü açiklamasinda, gözaltina alinan eski Kolombiyali askerlerin bazilarinin Moise'nin öldürüleceginden haberinin olmadigini bazilarinin ise bunu önceden bildigini söylemisti.

Ayrica Kolombiya merkezli yayin yapan bir televizyon kanali, Federal Sorusturma Bürosu (FBI) kaynaklarina dayandirdigi haberinde, Moise'nin suikastinin arkasinda geçici basbakan Claude Joseph'in oldugunu iddia etmisti.

Haiti polisi ise hükümet yetkililerinin Devlet Baskani Moise'nin öldürülmesine karistigi iddialarini yalanlamisti.

Moise, suikasttan 2 gün önce Joseph'in yerine atayacagi yeni basbakani belirledigini duyurmustu.

- Moise'nin suikastinda 23 kisi gözaltina alindi

Charles, suikasta iliskin 18'i Kolombiyali eski asker olmak üzere 23 kisinin gözaltina alindigini, sorusturma kapsaminda FBI dahil bazi ülkelerin istihbari birimlerinden destek aldiklarini aktardi.

Haiti'nin 53 yasindaki Devlet Baskani Moise, 7 Temmuz'da silahli kisilerce evine düzenlenen saldirida hayatini kaybetmis, esi Martine Moise yaralanmisti.

Operasyonlar kapsaminda polisle çatismaya giren 10 süpheli öldürülmüstü.

Kaynak: AA