Rize Valiliginden Il Genelinde Yasanan Sel Ve Heyelanlara Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Tepebasi köyünden 1 kisinin kayip oldugu bilgisi alinmistir. Bu noktadaki arama kurtarma çalismalari Erzurum AFAD, AKUT, UMKE ekipleri tarafindan yürütülmektedir' 'Rize merkez Muradiye beldesi Orta Mahalle'de bir bina yikilmis, enkaz altinda 2 kisinin kaldigi bilgisi alinmistir. AFAD, itfaiye, IDAK, JAK ve jandarma ekipleri is makinelerin desteginde arama kurtarma çalismalarini yürütmektedir' 'Meteorolojik verilere göre son 24 saat içinde Güneysu ilçe merkezinde 219, Çayeli Ilçesinde 214, Rize Andon bölgesinde ise 147 kg/metrekare yagis kaydedilmistir'

Rize Valiligi, il genelinde siddetli yagisa bagli yasanan sel ve heyelanlar nedeniyle kayip oldugu bildirilen bir, enkaz altinda kaldigi bilgisine ulasilan 2 kisiyi arama çalismasi yürütüldügünü bildirdi.

Valilikten yapilan yazili açiklamada, 13 Temmuz'da baslayip 14 Temmuz çarsamba günü aksam saatlerinde siddetini artiran yagislar sonucu merkez, Güneysu ve Çayeli ilçeleri basta olmak üzere il genelindeki birçok yerlesim biriminde çok sayida noktada heyelan ve taskin olaylari meydana geldigi belirtildi.

Çayeli ilçesi Büyükköy beldesine bagli Çaycilar, Gümüstas, Demirciler, Çavuslu ve Orta Mahalle'de birçok noktada meydana gelen heyelanlar nedeniyle mahallelere ulasim saglanamadigi ifade edilen açiklamada, "6 ayri bölgeden 38 kisinin konutlarinda mahsur kaldiklarini ifade eden bilgiler ulasmistir. Yikilan bina bilgisi yoktur. Çayeli Madenli beldesinde, belde merkezi dahil olmak üzere ana yollarda kesintiler olmustur. Yine bu bölgedeki civar köylerde de birçok noktada heyelan ve taskinlardan dolayi ulasim saglanamamaktadir." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, Güneysu ilçe merkezine yakin noktada ana yol üzerinde heyelan ve taskin olaylari meydana geldigi aktarilarak, söyle devam edildi:

"Ayrica Kibledagi Çamlica köyleri grup yolu ile Dumankaya, Yesilköy ve Tepebasi köyleri grup yolu kapali durumdadir. Tepebasi köyünden 1 kisinin kayip oldugu bilgisi alinmistir. Bu noktadaki arama kurtarma çalismalari Erzurum AFAD, AKUT, UMKE ekipleri tarafindan yürütülmektedir. Ayrica Selamet, Kiremit, Ortaköy Tepebasi ve Güneysu Merkez mahallelerinin birçok noktasinda mahsur kalan ailelere ait bilgiler mevcuttur. Rize merkez Muradiye beldesi Orta Mahalle'de bir bina yikilmis, enkaz altinda 2 kisinin kaldigi bilgisi alinmistir. AFAD, itfaiye, IDAK, JAK ve jandarma ekipleri is makinelerin desteginde arama kurtarma çalismalarini yürütmektedir. Yine Muradiye beldesinin birçok noktasinda heyelanlar nedeniyle mahsur kalan aileler bulunmaktadir."

Rize merkez ve Salarha vadilerindeki birçok köyden, konutlarinda mahsur kalan ailelere ait bilgiler ulastigina isaret edilen açiklamada, bu bölgedeki köylerde de ulasim açisindan ciddi sorunlar oldugu kaydedildi.

Açiklamada, meteorolojik verilere göre son 24 saat içinde Güneysu ilçe merkezinde 219, Çayeli ilçesinde 214, Rize Andon bölgesinde ise 147 kg/metrekare yagis kaydedildigine dikkati çekildi.

Vali Kemal Çeber baskanliginda ilgili tüm kurumlarin katilimiyla Il AFAD binasinda kriz merkezi olusturuldugu bildirilen açiklamada, Il Koordinasyon Kurulunun bütün üyelerin katilimiyla tam faal halde çalismalarina devam ettigi, çesitli kanallardan gelen ihbarlarin anlik olarak ilgili gruplara bildirilerek sahada çalismalarin yogun sekilde devam ettigi kaydedildi.

Kaynak: AA