Tuz Gölü'nde yüzlerce flamingo telef oldu! Konya Valiliği açıklama yaptı: Soruşturma başlatıldı

Ankara, Konya ve Aksaray sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü'nün Konya'nın Cihanbeyli ilçesi Gölyazı bölgesinde yaşanan flamingo ölümleri dikkat çekiyor. Küresel ısınmayla birlikte Tuz Gölü'nün suyunun çekilmesine bağlı olarak yeterli besin bulamayan yüzlerce yavru ve yetişkin flamingo Tuz Gölü'nde ölü olarak bulundu. Konya Valiliği'nden ise yapılan açıklamada "Konya Cihanbeyli Gölyazı bölgesindeki flamingo ölümleriyle ilgili Valiliğimizce gerekli araştırma ve soruşturma başlatılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Tuz Gölü'nde yüzlerce flamingo telef oldu! Konya Valiliği açıklama yaptı: Soruşturma başlatıldı
Tuz Gölü'nde yüzlerce flamingo telef oldu! Konya Valiliği açıklama yaptı: Soruşturma başlatıldı
Tuz Gölü'nün Gölyazı bölgesinde yaşanan flamingo ölümleri flamingo cenneti olarak bilinen Tuz Gölü'nü adeta flamingo mezarlığına dönüştürdü. Tuz Gölü, son dönemlerde mevsimlerin kurak geçmesiyle birlikte hem kendisini, hem de Tuz Gölünde kuluçkaya yatan kuş türlerinden birisi olan flamingoların da yaşamla mücadelesini olumsuz etkiledi.

Tuz Gölü kuraklıktan en çok payını alan doğal varlıklardan birisi haline geldi. Her sene yüz binlerce flamingo, yaz aylarının daha sıcak geçtiği bölgelerden Mart ayının ortalarından itibaren kuluçka dönemi için Tuz Gölü'ne gelirken, küresel ısınmanın oluşturduğu etkilerden birisi olan su rezervlerinin tükenmesi ve yoğun su kullanımı olumsuz etkiler ortaya çıkarıyor.

Bir önceki sene drone ile çekilen görüntülerde bir koloni halinde yaşayan flamingo yavrularının görüntülendiği Tuz Gölü'nde şimdilerde yavru ve yetişkin flamingo ölümleriyle karşılaşılıyor.

Tuz Gölü'nde yüzlerce flamingo telef oldu! Konya Valiliği açıklama yaptı: Soruşturma başlatıldı
Her yaz döneminde Tuz Gölü'nün doğal güzelliğini ve flamingoları gözlemlemek ve fotoğraflamak için Tuz Gölü'ne giden misafirler bu sene hiç beklemedikleri bir manzarayla karşılaştı.

Tuz Gölü havzasının suyunun bir önceki senelerin aynı dönemine göre oldukça çekildiği gözlemlenirken, yüz binlerce flamingodan da bir tane bile flamingo kalmadığı görüldü.

Konuyla ilgili konuşan doğa fotoğrafçısı Mehmet Emin Öztürk, 'Ben bu bölgeye en çok gelen insanlardan birisiyim. Bu bölge, flamingolar anlamında ciddi bir şekilde kuş cenneti olarak anılan bir bölgeydi. Fakat bu sene geldiğimde, kuş cennetinden daha çok kuş cehennemine döndüğünü gördüm.

Yüzlerce hatta binlerce flamingo bölgede ölmüş şekilde ve ciddi manada kuş popülasyonu bitmiş şekilde gördüm. Daha önce ben bu bölgeye geldiğimde, bu gördüğünüz alan, sulak bir alandı ama şimdi neredeyse tozan bir nokta haline gelmiş. Şu yaklaşık olarak 10 kilometre içe doğru çekilmiş. Bu bölge olarak ciddi bir alarm olduğunu gösteriyor' dedi.

Tuz Gölü'nün Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı bölgesindeki flamingo (allı turna) ölümleri ile ilgili Konya Valiliğince araştırma ve soruşturma başlatıldı.


Tuz Gölü'nün Gölyazı bölgesindeki flamingo ölümlerinin kamuoyuna yansımasının ardından Konya Valiliği inceleme başlattı.

Valilikten konuyla ilgili yapılan açıklamada, '13 Temmuz 2021 tarihinde kamuoyuna da yansıyan, Tuz Gölü'nün Konya Cihanbeyli Gölyazı bölgesindeki flamingo ölümleriyle ilgili Valiliğimizce gerekli araştırma ve soruşturma başlatılmıştır.

Ayrıca flamingoların yaşam döngüsünü olumsuz etkileyen hususlar ve alınabilecek ek tedbirlerle ilgili valiliğimizce oluşturulan uzman komisyon alanda incelemeler yapmaktadır' ifadelerine yer verildi.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tuz Gölü'nde ölen flamingolarla ilgili bir açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli, rapora göre zehirlenme olmadığını, flamingoların susuz kalarak öldüğünün tespit edildiğini ifade etti.

"İLK RAPORA GÖRE ZEHİRLENME YOK"


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, flamingo ölümleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

Bugün konu çevreden açılmışken, Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleri ile ilgili birkaç kelime etmek isterim. Gerekli incelemeleri yaptırıyoruz.

Daha önce de böyle yavruların ölümlerinin olduğu dönemler oldu. Bin kadar yavru öldüğü görülüyor.

Herhangi bir zehirlenme yok. Burada sudaki konsantrasyonun artması ile susuz kalıp uçamayan yavrularda ölümler gözlendi.

Bu konu ile ilgili gerekli tedbirler alındı. Tarımsal sulama ve çevredeki kuyularla dolaylı veya doğrudan bir ilgisi olmadığını söylemek isterim.