TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu Baskani Eroglu'dan 'Su Tasarrufu' Mesaji Açiklamasi

'Herkese düsen görev var. Mutlaka suyu tasarruflu kullanmaliyiz. Çiftçilerin sulama suyunu tasarruflu kullanmasi, modern sulama sistemine geçilmesi, sulak alanlarin korunmasi ve ormanlarin çogaltilmasi çok önemli. Bunlara dikkat edersek insallah, küresel iklim degisikligindeki bütün sikintilari en asgari seviyede atlatiriz'

TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu Baskani Veysel Eroglu, "Herkese düsen görev var. Mutlaka suyu tasarruflu kullanmaliyiz. Çiftçilerin sulama suyunu tasarruflu kullanmasi, modern sulama sistemine geçilmesi, sulak alanlarin korunmasi ve ormanlarin çogaltilmasi çok önemli. Bunlara dikkat edersek insallah, küresel iklim degisikligindeki bütün sikintilari en asgari seviyede atlatiriz." dedi.

Eroglu ve Komisyon üyesi milletvekilleri, Afyonkarahisar'daki Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret AS (Afjet) tesisleri, Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi ile Eber Gölü'nde incelemelerde bulundu.

Eroglu, Eber Gölü'ndeki incelemelerin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulundu. Veysel Eroglu, burasinin Türkiye'deki sayili göllerinden ve muhtesem bir sulak alan oldugunu söyledi.

Önceki yillarda Afyonkarahisar'in bütün atik sulari ve çöplerinin Akarçay vasitasiyla Eber Gölü'ne geldigini aktaran Eroglu söyle konustu:

"Akarçay'in döküldügü bir göl burasi. Ancak biz Eber Gölü'nü kurtarmak için bakanligim döneminde 7 paket hazirladik. 'Eber Gölü Kurtarma Eylem Projesi' kapsaminda Afyonkarahisar'a Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisini kurduk. Hatta su anda Türkiye'de yüzde 98 verimle çalisan bir tesis. Burada birtakim beldeler var. Onlarin da aritma tesislerini tamamlayacagiz. Ancak Eber Gölü'ndeki kirlilik büyük ölçüde azaldi."

Eroglu, göle gelen sularin fazlalasmasi için bölgedeki bütün sulamalarin kapali sisteme dönüstürülmesi gerektigini vurgulayarak Devlet Su Isleri (DSI) ile kamu kurumlarinin yaptigi çalismalari anlatti.

TBMM'de siyasi partilerin teklifiyle küresel iklim degisikliginin azaltilmasi ve kuraklikla mücadeleyle ilgili bir arastirma komisyonunun kuruldugunu ve yaklasik 4 aydir da çalisma yapildigini belirten Eroglu sunlari kaydetti:

"Komisyonumuz, önceki haftalarda Çevre ve Sehircilik Bakani, bilim adamlari, arastirmacilari, çesitli kurum ve kuruluslardaki herkesi dinleyerek tavsiyelerini aldi. Dün Kirsehir'de Seyfe Gölü, Kayseri'de Sultan Sazligi, Konya'da Eregli Sazligi ile Meke Gölü'ne teknik bir ziyaret gerçeklestirdik. Bugün de Burdur Gölü'nün ardindan Afyonkarahisar'da Afjet tesisleri, Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesislerini ziyaret ettik. Son olarak da Eber Gölü'ndeyiz. Küresel iklim degisikligiyle ilgili heyetimizde CHP'den MHP'den ve diger partilerden üyeler var. Hep birlikte bu tesisleri de gezdik."diye konustu.

- "Bütün sulak alanlari kurtaracagiz"

Eroglu, teknik gezi ile kamu kurum ve kuruluslarindan, bilim adamlarindan topladiklari bütün bilgileri eylül ve ekimde TBMM'ye sunacaklarini kaydetti.

Gezideki teknik incelemenin faydali olduguna dikkati çeken Eroglu söyle konustu:

"Türkiye'de herkes küresel iklim degisikligine uyum saglarsa, gerekli tedbirleri merkezi hükûmet, mahalli idareler, sivil toplum kuruluslari ve vatandaslar el birligi yaparsa biz bu sikintilari asgari seviyede atlatiriz. Bütün tedbirler bu istikamette. Hep birlikte insallah, bütün sulak alanlari kurtaracagiz. Ben buna inaniyorum. Herkese düsen görev var. Mutlaka suyu tasarruflu kullanmaliyiz. Çiftçilerin sulama suyunu tasarruflu kullanmasi, modern sulama sistemine geçilmesi, sulak alanlarin korunmasi ve ormanlarin çogaltilmasi çok önemli. Bunlara dikkat edersek insallah, küresel iklim degisikligindeki bütün sikintilari en asgari seviyede atlatiriz. Gelecek nesillere çok güzel bir Türkiye birakmak hedefimiz. Insallah bunu da birakacagiz."

Kaynak: AA