KKTC Cumhurbaskani Tatar, Silifke'de Kibris Baris Harekati'nin 47. Yil Dönümü Kutlama Programinda Konustu Açiklamasi

'Kibris'ta Türkiye ile birlikte çok bedeller ödedik. Çok zahmetler verdik. Kötü ve zor günler, acilar, göçler, soykirimlar, gençlerin toplu halde mezarlara gömülmesi gibi vahsetler yasamis Kibris Türk halki, su anda bagimsiz ve özgürdür. Hürriyetin tadini almistir' 'Türkiye ile arasinda olusturulan bagin koparilmamasi için elinden ne gelirse yapip egemenligini ve özgürlügünü dünyaya haykirmaya devam edecektir'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Kibris'ta Türkiye ile birlikte çok bedeller ödediklerini belirterek, "Çok zahmetler verdik. Kötü ve zor günler, acilar, göçler, soykirimlar, gençlerin toplu halde mezarlara gömülmesi gibi vahsetler yasamis Kibris Türk halki, su anda bagimsiz ve özgürdür. Hürriyetin tadini almistir. Türkiye ile arasinda olusturulan bagin koparilmamasi için elinden ne gelirse yapip egemenligini ve özgürlügünü dünyaya haykirmaya devam edecektir." dedi.

???????Tatar, Kibris Baris Harekati'nin 47. yil dönümü dolayisiyla İçel'in Silifke ilçesindeki Kibris Baris Harekati Sehitligi Hatira Ormani'nda düzenlenen kutlama programinda konustu. Tatar, harekatin Kibris'taki mücadelenin geçmisi ve gelecegi için büyük önem tasidigini vurguladi.

Harekat yapilmadan önce büyük zorluklar yasandigini ifade eden Tatar, "Türkiye, 20 Temmuz 1974 sabahinda müdahale hakkini kullanmis, Mehmetçik adaya çikmis ve o günden bugüne Kibris Türkü bagimsizligina, özgürlügüne ve hürriyetine kavusturmus. 20 Temmuz 1974, Kibrisli Türklerin tarihindeki en önemli dönüm noktalarindan bir tanesidir." dedi.

Tatar, Türkiye'nin tarih boyunca Kibrisli Türklerin en zorlu günlerinde yanlarinda oldugunu belirterek, “Kibris meselesi”nin çözümü karsisinda Türkiye ile birlikte hareket etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Birlesmis Milletlerin (BM) çagrisi üzerine 27-29 Nisan'da Cenevre'de yapilan görüsmelerde, Kibris'ta "federasyon" temelli bir anlasmaya karsi olduklarini kayitlara geçirdiklerine dikkati çeken Tatar söyle konustu:

"Kibris'ta artik Cenevre'den sonra yeni bir dönem baslamistir. Bu yeni dönem, bizlerin bagimsizligi ve özgürlügünün sürdürülebilmesi ve Dogu Akdeniz'de Türkiye ile is birligi içerisinde ulusal hak ve çikarlarimizin korunmasi için önemli ve tarihi bir adimdir. Kibris'ta, Türkiye ile birlikte çok bedeller ödedik. Çok zahmetler verdik. Kötü ve zor günler, acilar, göçler, soykirimlar, gençlerin toplu halde mezarlara gömülmesi gibi vahsetler yasamis Kibris Türk halki, su anda bagimsiz ve özgürdür. Hürriyetin tadini almistir. Türkiye ile arasinda olusturulan bagin koparilmamasi için elinden ne gelirse yapip egemenligini ve özgürlügünü dünyaya haykirmaya devam edecektir."

Konusmalarin ardindan Silifke Belediyesi Halk Oyunlari Ekibi'nin gösterisini izleyen Tatar, program sonrasi Kibris sehitlerinin yakinlari ve gazilerle sehitlikteki Atatürk Aniti önünde hatira fotografi çektirdi.

Programa, İçel Valisi Ali Ihsan Su, MHP İçel milletvekilleri Baki Simsek ve Olcay Kilavuz, KKTC'nin İçel Baskonsolosu Zalihe Mendeli, Kibris sehitlerinin yakinlari ve gaziler ile ilçe protokolü ve vatandaslar katildi.

- Tatar, İçel Model Fabrika ve Yenilik Merkezi'ni inceledi

KKTC Cumhurbaskani Tatar, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve Birlesmis Milletler Kalkinma Programinin (UNDP) koordinasyonunda kurulan İçel-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (MTSOB) İçel Model Fabrika ve Yenilik Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

Burada yetkililerden bilgi alan Tatar beraberindekilerle merkezi gezdi.

Tatar, merkezde bulunan ve MTOSB Özel Sisecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Robot Takimi ögrencilerinin ürettigi robotu inceledi. Robotun tanitimini yapan gençlerle sohbet eden Tatar, ulusal ve uluslararasi organizasyonlara katilan ögrencilere basarilar diledi.

Kaynak: AA