Kayip Sehir Gün Yüzüne Çikiyor

Büyük Roma Imparatorlugu’nun baskenti olan ve görkemli yapilarindan sikça bahsedilen Nikomedia’nin dünya mirasina kazandirilmasi için protokol imzalandi.

Kayip Sehir Gün Yüzüne Çikiyor
Kocaeli’nin Izmit ilçesi Çukurbag Mahallesi’nde bulunan, 17 Agustos depreminin ardindan hasar gören bir binanin altinda ve çevresinde arkeolojik kalintilara rastlandi. En büyük medeniyetlerden birisi olan Nikomedia antik sehrinin tekrar gün yüzüne çikarilmasi için protokol imzalandi. Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari Müzeler Genel Müdürlügü, Kocaeli Müze Müdürlügü ve Izmit Belediyesi ortakliginda kazi ve konservasyon çalismalarinin baslatilacagi protokol, Kocaeli Etnografya Müzesi’nde gerçeklestirildi.

protokole, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Genel Müdür Yardimcisi Seyit Ahmet Arslan, Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Arkeoloji Müze Müdürü Serkan Gedük ve davetliler katildi.



"Yeni seyler söylemesini ümit ediyorum"

Türkiye’nin kültür varliginin bir çok ülkeden daha zengin oldugunu ifade eden, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Genel Müdür Yardimcisi Seyit Ahmet Arslan, “Pek çok müze gezdim, pek çok antik kent gezdim. Ülkemizle kiyasladigimda Türkiye’deki kadar zengin kültür varligina sahip ülke bilmiyorum, görmedim. Dolayisiyla bu özelliklerimizle biz aslinda dünyada çok sesi, sözü olabilecek olan yegane bir milletiz. Bu güzel törenin hayirlara vesile olmasini Nikomedia’nin sadece Izmit’e degil, sadece Türkiye’mize degil, tüm dünyaya yeni seyler söylemesini ümit ediyorum” dedi.



Izmit’in adi dünya arkeolojisinde önemli bir yer kazanacak”

Kayip sehir Nikomedia’nin gün yüzüne çikmasiyla Izmit’in deger kazanacagini belirten Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, su ifadeleri kullandi:

"Izmit’in 3 bin yillik tarihini ortaya çikarmak göreve geldigimizden beri üzerinde durdugumuz bir konuydu. Çünkü böylesine ihtisamli bir tarihin, ayaklarimizin altinda yatiyor olmasi bu kent için büyük bir kayipti. Sanayi kenti olarak bilinen Izmit, tarih ve turizm kenti olarak anilmiyorsa nedeni; tarihimizi bir türlü gün yüzüne çikaramamamizdir. Bu ayibi temizlemek ve sanayi kenti Izmit’i sözde degil özde olarak tarih ve turizm kenti haline getirmek için bir söz vermistik. Bu sözümüzü tutmak için buradayiz. Kazi sürecini resmi olarak bu törenle baslatiyoruz. Umuyoruz ki buradan çikacak degerli eserlerle Izmit’in adi dünya arkeolojisinde önemli bir yer kazanacak"

"Ilk arkeolojik ve sistemli kazi çalismasi olacaktir”

Çukurbag kurtarma kazilarinin, bölgedeki ilk arkeolojik ve sistemli kazi olacaginin altini çizen Kocaeli Arkeoloji Müze Müdürü Serkan Gedük ise, “2021 yili temmuz ayi itibariyle Kültür Varliklari Müzeler Genel Müdürlügümüzün izni ve Kocaeli Müzeler Müdürlügümüz baskanliginda ve Izmit Belediyesi isbirligi ile baslatilacak olan Çukurbag kurtarma kazilari uzun süreçli, sistematik olusu disiplinler arasi paylasimlarinin gerçeklesmesi ile birlikte, bölgemizdeki ilk arkeolojik ve sistemli kazi çalismasi olacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA