ABD'nin Afganlarin Tahliyesi Için 'Müttefikler Siginagi' Operasyonunu Duyurmasi Bekleniyor

ABD Baskani Joe Biden yönetiminin, Afganistan’da ABD ordusuna yardim eden Afganlarin tahliyesini saglayacak olan “Müttefikler Siginagi” operasyonunu duyurmasi bekleniyor.

ABD'nin Afganlarin Tahliyesi Için 'Müttefikler Siginagi' Operasyonunu Duyurmasi Bekleniyor


ABD’nin Afganistan’dan geri çekilme süreci devam ederken, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin, Afganistan’da ABD ordusuna yardim eden Afganlarin tahliyesini saglayacak olan “Müttefikler Siginagi” operasyonunu duyurmasi bekleniyor. Birden fazla isimsiz kaynaga dayandirilan haberde, tahliyenin "Müttefik Siginagi" adi verilen bir operasyon ile gerçeklestirilecegi ve yalnizca Özel Göçmen Vizesi (SIV) basvuru sahiplerini yararlanacagi ifade edildi. Haberde ayrica, ABD’nin söz konusu Afganlarin tahliyesi için sivil uçak kiralayacagi belirtildi.

ABD yönetimi, Afganistan’da ABD ve NATO birliklerine en az 2 yildir yardim eden Afganlara Özel Göçmen Vizesi (SIV) programi kapsaminda vize veriyor. Müttefik birliklerin ülkede bulundugu yaklasik 20 yil boyunca rehberlere, tercümanlara ve diger birçok kisi ile ailelerine 26 bin 500’den fazla SIV verildi.

Bazi medya kuruluslari ise, ABD veya NATO birliklerine yardim eden Afganlarin aileleri ile birlikte geri çekilmenin ardindan Taliban tarafindan ölümle tehdit edildiklerini bildirdi.

Taliban sinir kapilarini tek tek ele geçiriyor

ABD ve NATO güçlerinin geri çekilme kararinin ardindan Afganistan’da etkinligini daha da arttiran Taliban, bir sinir bölgesini daha ele geçirdi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid yaptigi açiklamada, Taliban güçlerinin Afganistan’in Kandahar kenti ile Pakistan’in Çaman kentlerini birbirine baglayan Kandahar’in Sipin Buldak ilçesindeki Wesh sinir kasabasini ele geçirdigini belirterek, "Taliban Kandahar’da Wesh adli önemli bir sinir kasabasini ele geçirdi. Bununla birlikte Sipin Buldak ile Çaman arasindaki önemli yol ve Kandahar gümrügü Taliban’in kontrolüne girdi" ifadelerini kullandi.

Afganistan Ticaret ve Yatirim Odasi Baskani Shafiqullah Attai yaptigi açiklamada ise, Taliban’in son haftalarda Herat kentinde yer alan Islam Qala ve Torghundi, Kunduz kentindeki Shirkhan Bandar’in ve Farah kentindeki Abu Naser Farahi sinir kapilarinin kontrolünü ele geçirdigini kaydetti.



Afganistan hükümeti tarafindan yayinlanan verilere göre, her gün yaklasik 900 kamyonun Wesh sinirini geçerek, Pakistan’i Afganistan, Iran ve Orta Asya ülkeleriyle bagladigi ifade ediliyor.

BIDEN, ÇEKILMEYI 14 NISAN’DA DUYURMUSTU

ABD Baskani Joe Biden, 14 Nisan’da ABD’nin 1 Mayis’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye baslayacagini ve tam çekilmenin Dünya Ticaret Merkezi, Ikiz Kuleler ve ABD Savunma Bakanliginin genel merkez binasina yönelik terör saldirilarinin 20. yil dönümü olan 11 Eylül’e kadar tamamlanacagini duyurmustu.

Kaynak: İHA