(Özel) Prof. Dr. Sait Gönen, 'Yil Sonunda Açik Havada Maskenin Çikarilabilecegini Düsünüyorum'

Pandeminin seyrine iliskin açiklamalarda bulunan Cerrahpasa Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sait Gönen, “Bu yilin sonunda artik en azindan açik havada, açik mekanlarda maskenin çikarilabilecegini düsünüyorum. Önümüzdeki günlerde Kurban Bayrami’na giriyoruz bu tabi toplumun birbiriyle daha fazla görüsmesi, kaynasmasi anlamina geliyor. Fiziki mesafe ve maske konusunda duyarli olmaya devam etmek de çok büyük fayda var” dedi.

(Özel) Prof. Dr. Sait Gönen, 'Yil Sonunda Açik Havada Maskenin Çikarilabilecegini Düsünüyorum'
Covid-19 ile mücadele tüm dünyada devam ederken yeni varyantlara karsi çalismalar da sürüyor. Türkiye’de Covid-19 ile mücadele, önlemler ve asilama çalismalariyla sürüyor. Salgina karsi toplumsal bagisikligin saglanmasi amaciyla asilamada oran her geçen gün yükselirken uzmanlar maske, mesafe ve hijyen kurallarina dikkat edilmesi noktasinda da uyariyor. Istanbul Üniversitesi -Cerrahpasa Cerrahpasa Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sait Gönen de salginin seyri ve asilama çalismalarina iliskin açiklamalarda bulundu. Gönen, Kurban Bayrami öncesi vatandaslari korona virüs bulasina karsi da uyardi.

“Müracaat edenlerdeki PCR testlerindeki pozitiflik orani yüzde 1’lerde"

Salginin seyrine iliskin degerlendirmelerde bulunan Istanbul Üniversitesi -Cerrahpasa Cerrahpasa Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sait Gönen, “Asinin hizlanmasi sonrasi salginda çok ciddi bir düsüs yasadik. Tabi alinan tedbirlerin de etkisi var ama esas pandeminin basindan bu yana tünelin ucunda görünen isik asi diyorduk. Asilamanin hizla artmasi sonucu kontrollü normallesme degil artik tamamen normallesmenin oldugu bir süreçte olmamiza ragmen bir artisin olmadigini gözlemliyoruz. Bu oldukça güzel, olumlu bir sonuç. Normalde önceki piklerde yasadigimiz su sekildeydi; normallesme ilan ediliyor, iki hafta sonra salgin yine giderek artip bir diger pikine dogru yol aliyordu. Tekrar tedbirler geliyordu. Bu boyutuyla baktigimizda asinin etkisi olmasa yine belirgin bir sekilde artisin olacagini düsünüyorduk. Restoranlarin, kafelerin açilmasi, dügünlerin, eglencelerin serbest birakildigi bir süreçteyiz ama ona ragmen bir artis yok insallah da olmaz. Tabi bu salgin bitti olarak da anlasilmamali. Bize müracaat eden vakalar boyutuyla baktigimizda 1 aydan fazladir bize müracaat edenlerdeki yapilan PCR testlerindeki pozitiflik orani yüzde 1’lerde 2’lerde bazen 2,5 civarina çikiyor. Bir aydir yüzde üçün altinda, bu sekilde de stabil bir süreç gidiyor. Asilama hizinin oldukça iyi oldugunu düsünüyorum. Artik önümüzdeki dönemlerde sürü bagisikligina dogru ilerledigimizi düsünüyorum. Asilama bu hizla devam ederse 15-20 gün sonra daha rahat olabilecegimiz bir sürece geçeriz diye düsünüyorum” dedi.

"Salgin bitmedi, kapali ortamlarda fazla vakit geçirilmemeli"

Vaka sayilarindaki düsüsün salginin bittigi anlamina gelmedigine dikkat çeken Prof. Dr. Sait Gönen, “Salgin hala devam ediyor, salginin bulastiriciligini yeni varyantlarla birlikte artarak devam ediyor ki delta varyanti, birtakim varyantlar. Önümüzdeki günlerde Kurban Bayrami’na giriyoruz. Bu tabi toplumun birbiriyle daha fazla görüsmesi, kaynasmasi anlamina geliyor. Bu evrede mutlak suretle insanimizin daha önceki salginin baslangicindan bugüne kadar oldugu gibi özellikle fiziki mesafe ve maske konusunda duyarli olmaya devam etmesinde çok büyük fayda var. Artik bu salgin gündemimizden çikip yil sonuna dogru en azindan açik havada maskeleri attigimiz bir döneme girelim. Salginin tekrar artma ihtimalinin oldugunu ben de düsünüyorum ama eski pikleri görecegimiz kanaatinde degilim. Çünkü asilamada ciddi bir noktaya geldik. Ama bundan sonraki hiçbir artisa hiçbir insanimizin halen elimizde bu imkanlar varken kaybedilmesine de tahammülümüz olmamali, artik bu kayiplar bitmeli. Varyantlara da mevcut asilarin etkili oldugu görülmüs ama yine de salginin tekrar artisa geçmemesi için bizlerin bu dönemde fiziki mesafeye ve maskeye devam etmesinde çok büyük fayda var. Yine kalabalik mekanlarda fazla vakit geçirilmemeli, sik araliklarla havalandirma mutlaka yapilmali diye düsünüyorum. Bu süreçte asi olmayanlarin da mutlak suretle asilarini olmalarinda çok büyük fayda var” diye konustu.



“Yilin sonunda en azindan açik havada maskenin çikarilabilecegini düsünüyorum"

Asinin zorunlu olmasi yönündeki görüsleri degerlendiren Gönen, “Bizde su anda bir kisitlama yok ama AB ülkeleri bir asi karnesi çalismasi yapiyor. Asi olmayanlarin AB ülkelerine girislerine kisitlama getireceklerine dair çalismalar var. Zorunlu sekilde, tüm dünyada benzer uygulamalarin önümüzdeki dönemde olabilecegini öngörmeliyiz. Bu yilin sonunda artik en azindan açik havada, açik mekanlarda maskenin çikarilabilecegini düsünüyorum.

“83.7 koruyuculuk oldugu Türkiye verilerinden ortaya çikti"

Çin asisiyla ilgili tip dergisi Lancet’ta yayinlanan verilere iliskin Gönen “Lancet’te Türkiye verileri yayinlandi. Iki asisini da olanlarda yüzde 83.7 koruyuculuk oldugu Türkiye verilerinden ortaya çikti. Bu önemli bir sonuç, ölümden de yüzde yüz korudugu, yine Covid’e yakalanip Faz-3 çalismasi sirasinda kaybedilenin olmadigi ciddi etkili bir asi. Tabi simdi yeni çikan varyantlardan belki bu Delta Plus veya Delta’ya etkisinde zannediyorum yetersizlik düsünüldü ki Bilim Kurulu tarafindan bir üçüncü asi oldu” diye konustu.



“Salgin bittikten sonra da artçi sarsintilari olacagini kanaatini tasiyorum"

Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde pandemi sürecinde gerçeklestirilen çalismalara iliskin bilgi veren Gönen, "Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde pandeminin baslangicinda bir bilimsel kurul olusturmustuk. Covid mücadelesini yürüttü, bir de bilimsel komisyon olusturduk. Pandeminin baslangicindan bugüne kadar Cerrahpasa menseili 150 tane makale çikti. Bu da bizi oldukça mutlu etti. Pandemi döneminde özellikle temel bilimler dedigimiz klinik öncesi ögrenciler devam etmedi. O içimizde bir yara. Salgin bittikten sonra da artçi sarsintilari olacagini kanaatini tasiyorum her alanda. Insanlarin dengesi bozuldu. Sosyal hayatta özellikle geleneklerine bagli toplumlarda insanlar birbirine sarilmaya korkar hale geldi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA