Akaryakita Bagli Vergi Kaçakçiligi Vurgununda Üçüncü Dalga Operasyon Açiklamasi 68 Gözalti

Hazine ve Maliye Bakanligina bagli MASAK ekiplerinin uzun süredir üzerinde çalistigi akaryakita bagli vergi kaçakçiligi ve nitelikli dolandiricilik operasyonunun üçüncü dalgasinda aranan 85 süpheliden 68’i yakalanarak gözaltina alindi. 8 ila 12 Temmuz tarihlerinde 30 ilde yapilan operasyonlarda çok sayida adreste arama yapildi.

Alinan bilgilere göre Emniyet Genel Müdürlügü (EGM) Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Baskanligi nezaretinde harekete geçen Istanbul Emniyet Müdürlügü Kaçakçilik Suçlariyla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, “Akaryakit Kaçakçiligi” konusu ile ilgili 2021 yili Ocak ve Subat aylarinda ilk ikisi gerçeklestirilen “Silici” kod adli operasyonun üçüncü asamasi gerçeklestirildi.



Vergi kaçirmak için sisteme müdahale edilmis

Yürütülen sorusturma kapsaminda 11 Temmuz 2020 ve 15 Ocak 2021 tarihleri arasinda akaryakit istasyonlarinin sahibi ya da ortagi olduklari belirlenen sahislarca, akaryakit otomasyon sistemlerine müdahale edilmek suretiyle maddi degeri 305 milyon 972 bin 95 TL olan 55 milyon 14 bin 874 litre akaryakit satisinin silindigi belirlendi. Açik kimlikleri tespit edilen 85 süpheliye yönelik 8 ile 12 Temmuz tarihleri arasinda Istanbul merkezli 30 ilde gerçeklestirilen operasyonlarda 68 zanli yakalanarak gözaltina alindi. Zanlilar ifadeleri alinmak üzere Istanbul Emniyet Müdürlügü’ne götürüldü.

Vurgunun boyutu 4 milyar lira

Süphelilerin polisteki sorgusu sürerken, son operasyon ile birlikte üçüncü asamasi tamamlanan “Silici” operasyonlari neticesinde, toplam 663 milyon litre akaryakit satis verisinin otomasyon sistemlere müdahale edilmesi sonucu silindigi ortaya çikarildi. Silinen akaryakitin toplam degerinin ise yaklasik 4 milyar Türk Lirasi oldugu tespit edildi.

Yakalanan ve poliste ifadeye alinan süpheliler hakkinda “Suç Islemek Amaciyla Örgüt Kurmak, Yönetmek, Üye Olmak ve Örgüt Faaliyetleri Çerçevesinde Nitelikli Dolandiricilik”, “213 Sayili Vergi Usül Kanununa Muhalefet” ve “5015 Sayili Petrol Piyasasi Kanununa

Muhalefet” suçlarindan adli islem yapildigi kaydedildi. Operasyon kapsaminda firari 9 süphelinin yakalanmasina yönelik çalismalarin devam ettigi aktarildi.
Kaynak: İHA