TÜBA, Hazirladigi Kitapla Müsilaj Sorununa Tüm Boyutlariyla Isik Tuttu

'Marmara Denizi'nin Ekolojisi: Deniz Salyasi Olusumu, Etkilesimleri ve Çözüm Önerileri' kitabi, farkli disiplinlerden bilim insanlarinin konuya iliskin güncel çalismalarini ve soruna yönelik çözüm önerilerini içeriyor TÜBA Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker: 'Ileri seviye aritma tesisleri için yatirim destegi kredisi saglayacak özel bütçe olusturulmasi, mevzuat düzenlemeleriyle yetki karmasasinin önlenmesi, sanayi atik kontrollerinin doku denetim olarak uygulanmasi, müsilaj konusunda üreticilerin ve tüketicilerin çevre bilincinin, farkindaliginin artirilmasi gerekiyor'

Müsilaj konusu, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Izzet Öztürk editörlügünde hazirlanan "Marmara Denizi'nin Ekolojisi: Deniz Salyasi Olusumu, Etkilesimleri ve Çözüm Önerileri" kitabinda, multidisipliner olarak farkli yönleriyle mercek altina alindi.

TÜBA'dan yapilan açiklamaya göre, son dönemde Marmara Denizi'nde yogunlukla gözlemlenen, görsel, ekolojik ve ticari yönlerden sebep oldugu olumsuz etkileri nedeniyle kamuoyunun gündemine oturan deniz salyasi, sadece bugün için degil, gelecek için de tehlike olusturuyor.

Bu kapsamda TÜBA'nin, konusunda uzman bilim insanlariyla düzenledigi çalistayin ardindan hazirlanan kitap, konu hakkinda en kapsamli eser olmasinin yani sira çözüm önerileriyle de rehber özelligi tasiyor.

Kamuoyunun faydasina sunulan ve müsilajla mücadelede izlenmesi gereken yol haritasini sunan kitap, farkli bilim disiplinlerinden alaninda yetkin bilim insanlarinin konuya iliskin güncel çalismalarini ve soruna yönelik çözüm önerilerini içeren yaklasik 300 sayfadan olusuyor.

- "Birçok alani ilgilendiriyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen TÜBA Baskani Prof. Dr. Seker, deniz müsilaji sorununun kisa vadeli degil, uzun vadeli ve multidisipliner yaklasimla ele alinmasi gereken çevre sorunlari arasinda oldugunu bildirdi.

Seker, sorunun çevresel boyutunun yani sira ekonomiden sagliga, uluslararasi iliskilerden turizme kadar birçok alani ilgilendirdigini ifade etti.

Yayimladiklari kitapta deniz müsilaji sorununa kalici ve sürdürülebilir çözüm önerilerinin bilimsel çerçevede tartisildigina ve literatüre kazandirildigina isaret eden Seker, su degerlendirmede bulundu:

"Deniz müsilaji varliginin uzun sürmesi, denizlerdeki biyoçesitliligin azalmasina, deniz ürünleri üretiminde düsüse, istihdam ve turizm sektöründe olumsuzluklara, sosyal ve ekonomik yönlerden kalici hasarlara sebep olmaktadir. Deniz müsilaji, Marmara Denizi'ndeki örnekte oldugu gibi uluslararasi sulardaki etkilesime açik yönü, su hareketliligi, iklim degisikligi ve küresel isinma ile ekolojik degisime yansimalari nedeniyle multidisipliner ve uluslararasi bir soruna dönüstü."

- "Stratejik is süreçlerine uyulmali"

Seker, Marmara Denizi ile etkilesimi bulunan ülkelerin de bu sorunun çözümünde destek ve katkilarinin talep edilmesi gerektigini vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Sorun farkli bilim disiplinlerinin katkisiyla tartisilarak kisa ve uzun vadeli çözüm önerileri belirlenmeli, acil eylem plani olarak uygulamaya konulmali, ileri seviye aritma tesisleri için yatirim destegi kredisi saglayacak özel bütçe olusturulmasi, mevzuat düzenlemeleriyle yetki karmasasinin önlenmesi, sanayi atik kontrollerinin doku denetim olarak uygulanmasi, müsilaj konusunda üreticilerin ve tüketicilerin çevre bilincinin, farkindaliginin artirilmasi gerekmektedir. En önemlisi de mülki idare ve yerel yönetimlerin is birligiyle eylem planinda tanimlanmis stratejik is süreçlerine titizlikle uyulmasi ve denetlenmesinin saglanmasi olacaktir."

Bu tür çalismalarla gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakmayi amaçladiklarini belirten Seker, bu anlamda kitaba katki veren tüm bilim insanlarina tesekkür etti.
Kaynak: AA