Uluslararasi Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali 'Fedra' Adli Oyunla Perdelerini Kapatti

Dünyadan ve Türkiye'den, Türkçe tiyatro yapan gruplari sanatseverlerle bulusturan "13. Devlet Tiyatrolari, Konya Bin Nefes Bir Ses Uluslararasi Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali" sona erdi.

Devlet Tiyatrolarinca (DT) düzenlenen festivalin kapanisi, Devlet Tiyatrosu bahçesine kurulan Açikhava Sahnesi'nde, Kazakistan Cumhuriyeti K.S. Stanislavskiy Karaganda Devlet Halklar Dostluk Nisani Rus Drama Tiyatrosunca sahnelenen "Phaedra" (Fedra) adli tiyatro oyunuyla gerçeklesti.

Lucius Annaeus Seneca'nin yazdigi, Kuandik Kasimov'un yönettigi "Fedra" oyunu, Yunan mitolojisinde bir Girit prensesi olan Phaedra'nin ask hikayesini anlatiyor.

Dekor tasarimi Elena Kim'e, kostüm tasarimi Marina Schneider'a, isik tasarimi Denis Tsvetkov'a ve koreografisi Irina Nikolayeva'ya ait oyunda, Fedra'yi Galina Turchina canlandiriyor.

Dünya üzerinde Türkçe tiyatro yapan ülkeleri destekleme amaci tasiyan etkinligin son gününde yogun ilgi gören Fedra'nin yani sira on gün süren festivalde "Bizim Yunus", "Sevgili Pamela", "Anna Karenina" ve "Kasetçi" isimli oyunlar da sahnelendi.

Festivalde oyun sahneleyen tiyatro guruplari arasinda, Moldova'dan D. Tanasoglu Adina Gagauz Milli Tiyatrosu da yer aldi.

Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Dogan Dogru, seyircileriyle tekrar bulusmanin kendilerini duygulandirdigini ayni zamanda da heyecanlandirip motive ettigini söyledi.

Pandemi nedeniyle iki yila yakin bir süredir seyircilerden ve sahnelerden uzak kaldiklarini animsatan Dogru, "Pandemi sürecini planlama ve çalismalarla geçirdik ama seyirciyle bulusabilmek bize ayri bir heyecan katti. Bizim için adeta baharda suyun agaca yürümesi gibi oldu." diye konustu.

Festivalin sahnelenen son oyununu izleyenler arasinda Devlet Tiyatrolari Genel Müdürlügü Basrejisörü Bengisu Gürbüzer Dogru da yer aldi.

Kaynak: AA