Türkiye, Dijital Bankaciligin Gelisimi Açisindan Söz Sahibi Ülkeler Arasinda Gösteriliyor

Türkiye Is Bankasi Genel Müdür Yardimcisi Sezgin Lüle: 'Dijital bankaciligin kapsamli olarak etkilendigi 2020 yilinda, pek çok yeniligin hayata geçirilmesiyle birlikte de sektör olarak yetkinliklerimizin son derece gelismis oldugunu ve dünyaya örnek teskil edecek düzeye ulastigimizi söyleyebiliriz' 'Fiziksel ortamlardan dijital ortamlara geçis yapilabilecek ya da dijital ortamlarda fiziksel ortamlardaki deneyimin aynisinin yasanabilecegi çözümleri sunan markalar rekabet avantaji saglayacak'.

MURAT BIRINCI - Türkiye Is Bankasi Genel Müdür Yardimcisi Sezgin Lüle, "Dijital bankaciligin kapsamli olarak etkilendigi 2020 yilinda, pek çok yeniligin hayata geçirilmesiyle birlikte de sektör olarak yetkinliklerimizin son derece gelismis oldugunu ve dünyaya örnek teskil edecek düzeye ulastigimizi söyleyebiliriz." dedi.

Lüle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin bankacilik sektörü teknolojilerine etkisine iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Salginin, teknolojik gelismeler ve dijitallesmeyle birlikte müsterilerin günlük hayattaki aliskanliklari ve beklentilerini degistirdigini ifade eden Lüle, bu gelismelerin bankacilik ve finans sektörünü dogrudan etkiledigini söyledi. Lüle, müsterilerin hayatlarina deger katmak, kusursuz ve güvenli bir müsteri deneyimi sunmak ve uçtan uca dijitallesmis en yalin süreçleri gelistirmek amaciyla çok uzun süredir sektörün genelinde ciddi gelismeler yasandigini anlatti.

Lüle, salgindan önce, dijital dönüsümü basaramayan kurumlarin ayakta kalmakta zorlanacaginin konusuldugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Degisikliklere uyum saglayabilen, gelecegi öngörüp degismesi beklenen olasiliklara karsi esnek kalabilen organizasyonlarin sürdürülebilirlik açisindan büyük bir avantaja sahip olacagini vurguluyorduk. Müsterilerimiz, artik bankacilik hizmetlerine ihtiyaç duyduklari anda ve yerde kolaylikla ulasmayi bekliyor. Bankacilik ürün ve hizmetlerinin bankalarin bakis açisi yerine müsterinin bakis açisiyla olusturulmasi ve ihtiyacina yönelik olarak sunulmasi, bunun yani sira bankacilik disi uygulamalardan da yalin, kesintisiz ve zahmetsiz biçimde bankacilik islemlerinin yapilabilmesi rekabette farklilastirici unsur olarak son yillarda daha fazla önem kazandi. Is Bankasi olarak salgini öngöremesek de daha önce dijitallesme konusunda yaptigimiz çalismalar bu süreci yönetmek açisindan isimizi kolaylastirdi. Bu çalismalar sayesinde müsterilerimizin zamanlarinin önemli bir bölümünü evde geçirmek zorunda olduklari salgin döneminde ihtiyaç duyduklari bankacilik islemlerini hizli, kolay ve zahmetsiz gerçeklestirebilmeleri için çok hizli reaksiyon gösterebildik."

Döneme özel önlemleri hayata geçirirken kanal fonksiyon çesitliliginin artirilmasi, müsteri deneyiminin iyilestirilmesi ve bankacilik hizmetlerinin kisisellestirilmesi açisindan süregelen çalismalarin ve yatirimlarin da hiz kesmeden devam ettigini belirten Lüle, bugün itibariyla IsCep'te 450'ye yakin, internet subesinde ise 500'ü askin islem menüsüyle gerek bireysel gerekse ticari müsterilerinin islemlerini bulunduklari yerden yapmalarina imkan saglayacak fonksiyon çesitliligi sunduklarini bildirdi.

- "Dijital temas noktalarindan islem yapma egilimindeki artis devam edecek"

Sezgin Lüle, sektörde gelecek 1-2 yilda nelerin konusulacagina iliskin yaptigi degerlendirmede, salgindan önce dijitallesme yönünde degisen davranislarin, dijitale daha uzak kalanlarin katilimiyla birlikte bireylerden gelen itici güç ile bundan sonra daha da hizlanacagini söyledi.

Dijitalde uçtan uca deneyim sunmaya imkan taniyan, deneyime daha fazla hiz ve kolaylik katan yeni yasal düzenlemelerin degisimi tetikleyecegini belirten Lüle, bundan sonra yasanacak degisikliklere uyum saglayabilen, gelecegi önceden öngörüp degismesi beklenen olasiliklara karsi esnek kalabilen organizasyonlarin kalici olacagini vurguladi.

Lüle, devamla su degerlendirmelerde bulundu:

"Trendleri önceden öngörüp bir yandan o günün gereklerini yerine getirirken diger taraftan gelecege yönelik de çalisabilen çift elli organizasyon yapisi ile is yapma disiplini, yani bir elimiz ile olagan islerimizi yaparken bir yandan da diger elimiz ile gelecegin bankacilik deneyimlerini tasarlamak, organizasyonumuzu yeni is modellerine uyumlu olacak sekilde güncellemek önem kazanacak. Kurumun yeni kosullara hizli adapte olabilmesi, yapilan isin sürdürülebilir kilinmasi adina organizasyonlarin çevik çalisma anlayisini benimsemesi fark yaratmak adina önemli hale gelecek. Önümüzdeki dönemde de hizmetlerin en az fiziksel temasla verilmesinin yani sira fiziksel dünya ile dijital dünyanin iç içe geçtigi yeni deneyimlerin de tasarlanmasi gerekecek. Sadece dijital hizmetlerdeki ideal müsteri deneyimi ile sinirli kalmayip fiziksel ortamlardan dijital ortamlara geçis yapilabilecek ya da dijital ortamlarda fiziksel ortamlardaki deneyimin aynisinin yasanabilecegi çözümleri sunan markalar rekabet avantaji saglayacak."

Lüle, Is Bankasi olarak, uzun süredir dijital bankacilik kanallarina ciddi yatirimlar yaptiklarini söyledi.

2020 yilinda salginin etkisiyle ivmelenen, subeye gitmeden dijital temas noktalarindan islem yapma egilimindeki artisin bu yil devam etmesini beklediklerini aktaran Lüle, sube ve tüm dijital temas noktalarinin yetkinliklerini müsteri etkilesimi ve deneyimini destekleyecek biçimde zenginlestirmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Lüle, yapay zeka temelli çözümler üzerinde yogunlasacaklarini belirterek, "Dijitallesen dünyada iletisimin kolaylasmasi ile önem kazanan diyalog bankaciligi ve açik bankacilik uygulamalari ile gelistirilen ürün ve hizmetlerimizi çesitlendirecek, ayrica süper uygulamalar ve blokzincir teknolojilerini kullanarak müsteriler için deger yaratacak inovatif çözümler sunulmasina çalisacagiz. Sürekli gelistirilen teknik altyapimiz ile veriyi saklama ve isleme kabiliyetlerimizi arttiracak, gerçek zamanli analitik uygulamalarin kullanim alanlarini daha da genisletecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Ayni zamanda, müsteri ihtiyacina en uygun tekliflere öncelik verilmesini saglayan kampanya optimizasyonu sistematiginden etkin sekilde yararlanmaya devam edeceklerini ve müsterilere kisisel finansal çözümler sunma odagiyla baglamsal pazarlama yetkinliklerini arttiracaklarini aktaran Lüle, iklim krizi etkilerinin azaltilmasini destekleyecek sekilde, sürdürülebilirlik yaklasimiyla ve sosyal sorumluluk hedefleriyle uyumlu inovatif çözümlerin gelistirilmesine öncelik vereceklerini söyledi.

- "Fintech'ler ile yapilan is birliklerine çok önem veriyoruz"

Is Bankasi Genel Müdür Yardimcisi Lüle, gelecegin bankacilik sisteminde fintech'ler ve techfin'lerin yerine iliskin de görüslerini paylasti. Salginin yarattigi ortamla degisen is modelleri ve müsteri davranislari dikkate alinmak suretiyle olusacak ekosistem ve is birlikleri konusunda sürdürülen çalismalarin öneminin arttigini vurgulayan Lüle, girisimciligi ve girisimleri destekleyen bir kurum olarak yeni is modellerinin ve is sahalarinin gelismesinde öncü rol oynadiklarini aktardi.

Bireylerin salgin döneminde degisen davranis aliskanliklarindan yarina tasiyacagi en belirgin yeni normalin, mekan ve zamandan bagimsiz, hatta o anki deneyimini kesintiye ugratmadan o ana konu olan tüm ihtiyacinin karsilanmasi olacagini belirten Lüle, bireylerin bekledigi bu pürüzsüz ve sürtünmesiz deneyimin, kullanici tarafinda güven, hiz, basitlik saglayip anlik hizmetleri mümkün hale getirdigini söyledi.

Lüle, sunlari kaydetti:

"Bu kapsamda hizmet ve ürünlerin yalnizca banka kanallari üzerinden sunuldugu 'geleneksel bankacilik' modelinden, yenilikçi fikirlerin basta fintech'ler gelmek üzere farkli girisimlerle is birligi içerisinde hayata geçirildigi 'açik inovasyon' ve üçüncü taraflarin uygulama ve platformlari ile bankacilik yeteneklerinin entegrasyonuna dayanan 'açik bankacilik' modelleri ile ekosistem yaratma yaklasimina geçis kritik hale geldi. Önümüzdeki dönemde birbirine iç içe geçen ve geçmeye devam edecek farkli ekosistemlerde uçtan uca müsteri ihtiyaçlarini karsilayacak sekilde en iyi etkilesim için hazir bulunmak ‘gelecegin bankasi’ vizyonumuz için çok önemli."

Lüle, finansal hizmetlerde, sadece bankacilik kanallari ile sinirli kalmayacak bir deneyimin görülecegini, dijital is birliklerinin ve ortakliklarin artacagini söyledi.

Bankalarin fintech'ler ve e-ticaret platformlari ile is birlikleri sayesinde, ilerleyen dönemlerde farkli platformlarda API entegrasyonlari ile bireylerin banka uygulamasina, internet sitesine dahi girmeden o sirada bulundugu platformdan ayrilmadan, o an ihtiyaç duydugu bir finansal hizmeti yalin ve kesintisiz bir deneyim yasayarak alabilecegini anlatan Lüle, "Bankacilik, sadece kendi kanallari ile sinirli kalmadan her yerde hizmet verebilme anlayisiyla servislerini kurumlar ile ekosistemlerin içerisinde birbirine baglayacak. Dijital bankacilik, dijital is birlikleri ile ekosistemler içerisinde büyüyerek gelisecek." dedi.

Lüle, banka olarak yasal zorunlulugun ötesinde bir vizyon olarak degerlendirdikleri "açik bankacilik" yaklasimi dogrultusunda, fintech'ler ile yapilan is birliklerine çok önem verdiklerini vurguladi.

Bu kapsamda ilk adimi 2018 yilinda 14 API ile açtiklari API portali ile attiklarini animsatan Lüle, söyle devam etti:

"Bugün 46 API sundugumuz portalimiz üzerinden 35 firma ile entegrasyonlarimizi tamamladik, 14 firma ile yeni entegrasyon çalismalarimiza devam ediyoruz. API portalimiz üzerinden yenilikçi hizmet sunan is birlikleri yaparken, IsCep Market platformu ile müsterilerimizin ve üçüncü partilerin bulusabilecegi bir ekosistem yaratiyoruz. Platform araciligiyla 8 farkli kategoride izlenen toplam 26 uygulama ile yaklasik 9,4 milyon aktif IsCep kullanicisini bulusturuyoruz. Bir yandan 9,4 milyon müsterimizin farkli ürün ve hizmetlere erisimini kolaylastirirken, diger yandan platformumuza katilim saglayan üçüncü partilerin yeni müsteri kitlesine ulasmasini saglayarak iki tarafli bir fayda sagliyor, is birlikçi ekosistem yapimizi gelistiriyoruz. 2021 yilinda da, 'açik inovasyon' ve 'açik bankacilik' yaklasimlariyla ekosistemimizi genisleterek müsterilerimizin hayatini kolaylastiracak is modellerini ve yenilikleri hayata geçirme hedefi dahilinde çalismaya devam edecegiz."

- "Türkiye'de açik bankacilik isleyisinin benimsenme orani Avrupa'dan yüksek olacak"

Sezgin Lüle, Türkiye'nin dijital bankacilikta dünyadaki konumuna iliskin olarak, "Global arastirmalarda Türkiye, dijital bankaciligin gelisimi açisindan söz sahibi ve gelecek vadeden yüksek potansiyelli ülkeler arasinda gösteriliyor." ifadesini kullandi.

Türkiye Bankalar Birligi verilerinin, salgin kosullarinin son yillarda görülen müsterilerin dijital kanallara yönelme egilimini hizlandirdigini ve ayni zamanda kanal kullanim sikliginin artmasini sagladigini gösterdigini aktaran Lüle, dijital kanallarin ana hizmet kanali, hatta tedbirlerin üst düzey oldugu dönemde tek temas noktasi oldugunu belirtti.

Lüle, sunlari kaydetti:

"Bu gelismeler, dijitallesme ekseninde bankacilik süreçleri açisindan müsteri aliskanliklarindaki degisimde basari sagladigimizi gösteriyor. Dijital bankaciligin kapsamli olarak etkilendigi 2020 yilinda, pek çok yeniligin hayata geçirilmesiyle birlikte de sektör olarak yetkinliklerimizin son derece gelismis oldugunu ve dünyaya örnek teskil edecek düzeye ulastigimizi söyleyebiliriz. Tüm bu çalismalar salgin süresince ve sonrasinda da kalici olacak sekilde müsteri deneyimini odagina koyan, teknolojiyi, veriyi ve en degerli sermayesi olan insan kaynagini mükemmel müsteri deneyimi için ustaca yönetebilen yeni bir bankacilik anlayisi olusturmamizi sagladi. Bu trendin 2021 yilinda da geliserek ilerleyecegini düsünüyoruz. 2022 basinda uygulamaya geçmesi planlanan açik bankacilik düzenlemeleri ile birlikte de dijital kanallari yogun kullanan bankacilik müsterilerinin daha fazla seçenek üzerinden daha kaliteli hizmetlere erisimi mümkün hale geleceginden, Türkiye'de açik bankacilik isleyisinin benimsenme orani Avrupa'dan yüksek olacaktir. Sürecin uygulamaya geçmesinden önce açik bankacilik isleyisi ve güvenli olarak kullanilabileceginin müsterilere net bir sekilde izah edilmesi büyük önem tasiyor. Kullanicilarin aklinda bir soru isareti birakilmaz ise açik bankacilik isleyisi üzerinden sunulacak hizmetler ülkemizde yaygin sekilde kullanilacaktir."
Kaynak: AA