Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Isçiler Iki Ayri Davadan Iki Kez Sendikal Tazminat Kazandi

Öz Iplik Is Sendikasi, Türkiye’de bir ilk olarak isçilerin iki ayri davadan iki kez sendikal tazminat kazandigini açikladi.

Öz Iplik Is Sendikasi’ndan yapilan açiklamada, Dinarsu Hali’da sendikalasma mücadelesi veren isçilerin “is yoklugu” sebebiyle ücretsiz izne çikarilmasinin ardindan sendikalari tarafindan açilan sendikal tazminat davasinin kazanilmasi ile beraber ücretsiz izin düzenlemesinin isverence kötüye kullanilmasi sebebiyle de mahkemenin isçilerin 12 aylik brüt ücreti tutarinda sendikal tazminat karar vermesinin emsalsiz bir hukuk kazanimi olduguna dikkat çekildi. Isçilerin toplamda iki ayri davadan iki sendikal tazminat (toplamda 24 aylik brüt ücret tutarinda tazminat), 4 aylik bosta geçen süre ücreti, kidem tazminati, ihbar tazminati ve 4 aylik sürenin kideme dahil edilmesiyle yillik izin ücretine hak kazandigi kaydedildi. Zonguldak Alapli ve Tekirdag Çerkezköy’de faaliyet gösteren Dinarsu Hali’da çalisan isçilerin 2020 yili Mayis ayindan itibaren Öz Iplik Is Sendikasi’na üye olmaya basladiklari belirtilen açiklamada, isçilerin sendikaya üye oldugunu ögrenen isveren yetkilileri tarafindan isçilerin önce ücretsiz izne gönderildigi, akabinde de isten çikarildiklari ifade edildi. Çerkezköy fabrikasindaki isçilerden özellikle sendikal örgütlenmeyi sahiplenen 7 isçinin temmuz ayinda “is yoklugu” bahane edilerek ücretsiz izne gönderildigi belirtilen açiklamada, "Sendikal örgütlenmeyi kirmak, bu isçileri cezalandirmak amaçli bu hukuksuz isleme karsi Öz Iplik Is Sendikasi avukati tarafindan yapilanin sendikal ayrimcilik oldugu iddiasiyla sendikal tazminat davasi açildi. Delilleri toplayan, taniklari dinleyen Çerkezköy Is Mahkemesi, sendikali ayrimcilik yapildigi sonucuna vararak 7 isçi için 12 aylik brüt ücreti tutarinda sendikal tazminata hükmetti" denildi.

Sendika Avukati Av. Ismail Avci, ücretsiz izin düzenlemesinin isverence kötüye kullanildigini, sendikali isçileri ücretsiz izne gönderen isverenin bu isçilerin yerine yeni isçi aldigini, o bölümlerde fazla mesai yapildigini, ücretsiz izinde iken bu isçilerin sefler tarafindan aranarak ’Sendikadan vazgeçin biz de size yardimci olalim, ücretsiz izninizi bitirelim’ seklinde konusmalar yaptigini, bu uygulamanin korunamayacagini, çalisma sartlarinin uygulanmasinda sendikalilara yönelik açik bir ayrimcilik yapildigini ifade ederek, mahkemenin isçilerin 12 aylik brüt ücreti tutarinda sendikal tazminata karar verdigini söyledi.

Avci, "Bu karar tespit ettigimiz kadariyla bir ilk niteligi tasimaktadir. Dinarsu isçileri emsal bir karara imza attilar” dedi.

Açiklamada bu 7 isçiden 5‘inin sendikal tazminat davasi açtiktan 1 ay sonra isten çikarildigi, 5 isçi adina bu sefer ise iade ve sendikal tazminat istemli dava açildigi ifade edilerek, Çerkezköy Is Mahkemesinin feshin sendikal üyelik ve sendikal faaliyet sebebiyle yapildigina hükmederek 12 aylik sendikal tazminata ve 4 aylik bosta geçen süre ücretine karar verdigi belirtildi. Açiklama söyle devam etti:

"Bu haklarin yaninda bu 5 isçinin kidem ve ihbar tazminata hak kazanacaklardi. Dolayisiyla 7 isçiden 2’si 12 aylik ücret tutarinda sendikal tazminata hak kazanirken, 5’i 2 adet sendikal tazminat (toplamda 24 aylik brüt ücret tutarinda tazminat), 4 aylik bosta geçen süre ücreti, kidem tazminati, ihbar tazminati ve 4 aylik sürenin kideme dahil edilmesiyle yillik izin ücretine hak kazanarak emsalsiz bir hukuk kazanimi sagladilar."

Öz Iplik Is Sendikasi Çerkezköy Ilçe Baskani Bünyamin Bayir konu ile ilgili, Dinarsu’da örgütlenen isçilerin elde ettigi hukuk basarisinin muazzam oldugunu, bu basarinin verdigi motivasyonun sahada aninda karsilik buldugunu, isçilerin örgütlenmeye hiz verdigini, verdikleri sözü tutmanin mutlulugu içinde olduklarini söyleyerek, “Yasalarin sendikalasmaya sagladigi güvence ortadadir. Elde edilen hukuk basarisi göstermistir ki en büyük güvence sendikali olmaktir. Dinarsu’da sonuç alinincaya kadar sendikal üyelik çalismamiz devam edecek” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA