Türk Metal Sendikasindan Milli Savunma Komisyonuna MKEK Tesekkürü Açiklamasi

'Girisimlerimizle MKEK'deki üyelerimizin is güvenceleri, hak ve özgürlükleri korunmus, tüm kidem ve özlük haklari yeni bir sözlesme imzalamaya gerek kalmadan yürürlükteki yasalar ve toplu is sözlesmesi çerçevesinde 'kamu isçisi' olarak güvence altina alinmistir'.

Türk Metal Sendikasi, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) statüsünün anonim sirkete (AS) dönüstürülmesi sürecinde taleplerini dikkate alan Milli Savunma Komisyonu üyelerine tesekkür etti.

Sendikanin Yönetim Kurulunun yazili açiklamasinda, MKEK'nin Türk Metal Sendikasinin kuruldugu ve gelistigi is yeri oldugu belirtildi.

Türk Metal'in 2 bin 510 üyesiyle MKEK ile özdeslestigi ifade edilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Sendikamiz daha önceki yillarda, MKEK'de yapilmak istenen bazi özellestirme girisimlerine karsi çikmis, özellikle Milli Piyade Tüfeginin üretiminin özel sektöre verilmesi girisimine karsi eylemler yapmis, siyasiler nezdinde girisimlerde bulunmus ve savunma sanayimiz için büyük önem tasiyan bu üretimin MKEK'de kalmasini saglamistir. TBMM gündeminde bulunan 'MKEK'nin Anonim Sirkete Dönüstürülmesi' hakkindaki yasal düzenleme, ilk gündeme geldigi günden bu yana, sendikamiz konunun hassasiyeti nedeniyle girisimlerini etkili bir sekilde sürdürmüstür. Bu amaçla Genel Baskanimiz Pevrul Kavlak, basta Cumhurbaskanimiz, Milli Savunma ve Içisleri Bakanlarimiz ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskanimizla görüsmeler yapmis, durumun isçiler açisindan önemini anlatmis, hazirlanan kanun teklifinde sakincali gördügümüz noktalari, çözümlerini de önererek kendilerine aktarmistir."

- "Çalisanlarin haklari güvence altina alindi"

Açiklamada, MKEK'nin AS'ye dönüstürülmesine dair TBMM Milli Savunma Komisyonundaki görüsmelerde Genel Baskan Yardimcilari Halil Faki Erdal baskanliginda heyetin görüs ve önerilerini aktardigina isaret edilerek, su ifadeler kullanildi:

"Sendikamizin girisimleriyle kanun teklifinde 'Sirket, sirketin hisseleri ve bagli ortakliklari; satis, kiralama, isletme hakkinin devri ve/veya sair baska tasarruflar yoluyla yerli veya yabanci özel hukuk gerçek ve tüzel kisilerine devre konu edilemez' hükmü konulmus ve kanun teklifi TBMM Komisyonundan bu haliyle geçmistir. Böylece MKEK'nin Hazine'de kalmasi ve Milli Savunma Bakanligina bagli bir kamu is yeri olmasi saglanmistir. Ayrica, MKEK'de çalisan üyelerimizin is güvenceleri, hak ve özgürlükleri korunmus, tüm kidem ve özlük haklari yeni bir sözlesme imzalamaya gerek kalmadan yürürlükteki yasalar ve toplu is sözlesmesi çerçevesinde 'kamu isçisi' olarak güvence altina alinmistir. Ülkemiz savunma sanayisinin göz bebegi MKEK'nin kamu kurulusu niteliginin korunmasi ve kurumda çalisan üyelerimizin hak ve çikarlarina halel gelmemesi için elinden gelen çabayi gösteren sendikamiz, bu süreçte taleplerimizi dikkate alan, istedigimiz düzenlemeleri yerine getiren iktidardan muhalefete tüm Milli Savunma Komisyonu üyelerine tesekkür etmektedir."
Kaynak: AA