TCMB, Zorunlu Karsilik Düzenlemesinde Degisiklige Gitti

Yapilan degisiklikler ile ilk asamada Türk lirasi cinsinden zorunlu karsilik tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karsilik tesislerinin yaklasik 2,7 milyar dolar artmasi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), Türk lirasi zorunlu karsiliklarin döviz cinsinden tesis edilmesi imkani azami oranini yüzde 20'den yüzde 10'a düsürdü, döviz cinsinden mevduat ve katilim fonuna uygulanan zorunlu karsilik oranlarini da tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artirdi.

TCMB'den yapilan açiklamaya göre, banka fiyat istikrari temel amaci dogrultusunda, parasal aktarim mekanizmasinin etkinliginin artirilmasi için zorunlu karsilik düzenlemesinde degisiklige gitti.

Bu kapsamda, Türk lirasi zorunlu karsiliklarin döviz cinsinden tesis edilmesi imkani azami orani yüzde 20'den yüzde 10'a düsürüldü. Söz konusu imkan 1 Ekim 2021 tesis tarihinde sonlandirilacak.

Döviz cinsinden mevduat ve katilim fonuna uygulanan zorunlu karsilik oranlari da tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artirildi. Alinan bu kararla, ilk asamada Türk lirasi cinsinden zorunlu karsilik tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karsilik tesislerinin yaklasik 2,7 milyar dolar artmasi bekleniyor.

Öte yandan 25 Haziran 2021'de yabanci para mevduat ve katilim fonu hesaplarinda bulunan, bu tarihten sonra Türk lirasi mevduat ve katilim fonuna dönüsen tutarlarin zorunlu karsilik yükümlülügünden muaf tutulacak. Türk lirasi cinsinden tesis edilen zorunlu karsiliklara, bankacilik sistemindeki toplam mevduat ve katilim fonu içinde Türk lirasinin payini artirici yönde ilave faiz/nema uygulanacak.

Söz konusu degisiklikler, tesisi 6 Agustos 2021'de baslayacak olan 19 Temmuz 2021 yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.

Bu arada TCMB'nin 19 Temmuz'dan itibaren yürürlüge girecek olan Zorunlu Karsiliklar Hakkinda Teblig'inde yaptigi degisiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda da yayimlandi.
Kaynak: AA