Rusya Disisleri Bakanligi Açiklamasi ABD Karadeniz Sularini 'Güç Çatismasi' Bölgesine Dönüstürüyor

Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ve Ukrayna’nin ev sahipligindeki "Sea Breeze 2021" tatbikatinin "kiskirtici" oldugunu belirterek, "Washington ve müttefikleri, Karadeniz sularini is birligi bölgesinden güç çatismasi bölgesine dönüstürüyor." dedi.

Zaharova, baskent Moskova'da video konferans yöntemiyle düzenledigi basin toplantisinda, gündeme iliskin açiklamalarda bulundu.

ABD ve Ukrayna’nin ev sahipligi yaptigi ve çogunlugu NATO üyesi ülkelerin katildigi "Sea Breeze 2021" tatbikatini degerlendiren Zaharova, "Elbette, bu, kiskirtici kas oyunudur." dedi.

Bu tür tatbikatlarin sürekli düzenlendigini ve Rusya'ya karsi yapildigini vurgulayan Zaharova, "Washington ve müttefikleri, Karadeniz sularini is birligi bölgesinden güç çatismasi bölgesine dönüstürüyor. Bu, ABD liderliginde dünyada bir bölgenin daha istikrarsiz ve tehlikeli olmasi için bilinçli olarak yapiliyor." yorumunda bulundu.

Zaharova, "NATO, Rus sinirlarindaki durumu kasitli olarak istikrarsizlastiriyor ve silahli olaylarin yasanmasi tehlikesini arttiriyor." ifadelerini kullandi.

- "Afganistan'da askeri gerilimin artmasi, insani krize yol açabilir"

Afganistan meselesine deginen Zaharova, Taliban'in, yabanci askeri birliklerin çekilmesi esnasinda, Afganistan'in kuzey ve kuzey dogusundaki bölgelerde etkinlestigini belirtti.

Son günlerde ülkenin 30'dan fazla bölgesinin Taliban'in eline geçtigine dikkati çeken Zaharova, "Afganistan'in güvenlik güçleri, bu saldirilara zor sekilde karsilik veriyor. Bununla birlikte baskent Kabil dahil büyüksehirler ve illerin idari merkezlerine dokunulmadi. Bu, silahli muhalefetin su anda kaynaklardan yoksun oldugunu gösteriyor." dedi.

Olusan durumdan endise duyduklarini dile getiren Zaharova, "Orta Asya devletlerinin sinirlarinda bulunan Afganistan'in illerinde askeri gerilimin artmasi, insani krize ve mülteci sayisinin bölgede artmasina yol açabilir." yorumunda bulundu.

Zaharova, Afganistan'da durumun istikrara kavusacagi ve çatisan taraflarin "yapici" ve "barisçil" diyaloga hazir olacagi umudunu paylasti.

Kaynak: AA