Okullarda 2020-2021 Egitim Ögretim Dönemi Yarin Sona Eriyor

Milli Egitim Bakanliginca 5 Temmuz31 Agustos'ta uygulanacak telafi egitim programina basvurular yarin sona erecek Talep eden ögrencilere basili karne, basari belgeleri ve mezuniyet diplomasi yarindan itibaren okul müdürlüklerince verilebilecek Okul öncesi egitimden yararlanamamis çocuklarin hazir bulunus düzeyini artirmak ve ilkokula akranlariyla esit sartlarda baslamalarini saglamak amaciyla yaz okullari açilacak.

Milli Egitim Bakanliginca (MEB) ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde egitim gören yaklasik 18 milyon ögrenci yarindan itibaren yaz tatiline girecek.

Bakanlik tarafindan TRT EBA, EBA ve canli dersler kullanilarak 31 Agustos'ta baslatilan uzaktan egitim, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle kimi zaman uzaktan kimi zaman yüz yüze yürütüldü.

2020-2021 egitim ögretim döneminde, 15 Subat'tan itibaren kademeli yüz yüze egitime geçis yapildi.

"Egitimde yerinde karar uygulamasi" kapsaminda, 1 Mart'tan itibaren kimi yerde yüz yüze kimi yerde uzaktan egitim seklinde faaliyetlere devam edildi. Kovid-19 ile mücadele çerçevesinde alinan tam kapanma tedbirleri kapsaminda ise 29 Nisan-17 Mayis'ta uzaktan egitim uygulandi.

Okul öncesi, özel egitim merkezleri ile 8. ve 12. siniflarin destekleme ve yetistirme kurslarinda, 17 Mayis'tan itibaren yüz yüze egitime geçildi, diger kademelerde ise 1 Haziran'a kadar uzaktan egitime devam edildi.

Tüm ilkokullar ve okul bünyesindeki ana siniflarinda haftada 2 gün, köy ve seyrek nüfuslu yerlesim yerlerindeki okullarda ise haftanin 5 günü tam zamanli yüz yüze egitim 1 Haziran itibariyla baslatildi.

Kovid-19 ile mücadele sürecinde hazirana iliskin kademeli normallesme kapsaminda, Türkiye genelinde ortaokul ve liselerde 8 Haziran'da yüz yüze egitime geçildi.

- Talep edenlere basili karne, basari belgesi ve mezuniyet diplomasi verilebilecek

2020-2021 egitim ögretim yili sonu nedeniyle Bakanlik tarafindan tüm kademelerdeki ögrencilere yönelik karne ve basari belgeleri, 18 Haziran'dan itibaren e-Okul'dan erisime açildi.

Talep eden ögrencilere basili karne, basari belgeleri ve mezuniyet diplomasi yarindan itibaren okul müdürlüklerince verilebilecek.

Bakanlik, 21 Haziran'dan itibaren okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda ögrencilerin ihtiyaçlarina göre akademik, fiziksel, sosyal duygusal, kültürel ve sportif alanlarda etkinlikler düzenledi.

Bu süreçte uzaktan egitimde lise ögrencilerinin daha fazla desteklenmesine ihtiyaç duyuldugu tespit edilen basta sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler olmak üzere tüm alanlarda egitim ögretim faaliyetleri yapildi.

2020-2021 egitim ögretim yilinin ikinci döneminin son iki haftasi içinde yapilmasi gereken sorumluluk sinavlari, yarin tamamlanacak.

- "Telafide Ben de Varim" programi basliyor

Sorumluluk sinavlarinin tamamlanmasinin ardindan, 1,5 yili kapsayan Ulusal Destekleme Programi'nin (UDEP) yaz tatili bölümü olan "Telafide Ben de Varim" programi uygulanacak.

21 Haziran-2 Temmuz'da basvuru yapilabilecek telafi egitimi programi, 5 Temmuz-31 Agustos'ta düzenlenecek.

Ögrenciler, bu süreçte Aile ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm, Saglik ile Içisleri bakanliklari ve belediyelere bagli tesis ile merkezlerden yararlanabilecek.

Program kapsaminda okul, ilçe ve il genelinde gerçeklestirilecek bilimsel, sosyal, kültürel, sportif egitim faaliyetleri ve etkinliklerle ilgili ayrintilara "https://telafidebendevarim.meb.gov.tr" adresinden erisilebilecek.

Gönüllülük esasina göre ögrenciler, ögretmenler ve velilere yönelik egitim faaliyetlerini içeren program, "egitim faaliyetleri fiziksel", "sosyal duygusal", "akademik gelisim" ve "özel egitim alani" olmak üzere dört ana temaya uygun planlanacak.

- Okul öncesi egitimden yararlanamayanlara da yaz okulu

Eylülde ilkokula baslayacak olmasina ragmen okul öncesi egitimden yararlanamamis çocuklarin hazir bulunus düzeyini artirmak ve ilkokula akranlariyla esit sartlarda baslamalarini saglamak amaciyla okul öncesinde yaz okullari açilacak.

2020-2021 egitim ögretim yiliyla sinirli olmak üzere, okul öncesi egitim almamis çocuklarin öncelikle kaydedilmesi sartiyla imkanlari uygun okullarda, okul öncesi egitim almis çocuklar da yaz okuluna kaydedilebilecek.

Okul öncesi egitimde, velilerin tam gün çocuk kulübü talepleri ise açilacak çocuk kulüpleriyle karsilanabilecek. Yaz okulu ve çocuk kulüpleri, karneler verildikten sonraki hafta baslamak üzere açilabilecek.

- 2. sinifa geçen ögrenciler için okuma yazma taramasi baslatilacak

Program kapsaminda, 1'den 2'ye geçen ögrenciler için okuma yazma taramasi baslatilacak, bu taramalarin sonuçlarina göre, ihtiyaci tespit edilen ögrencilere ek ders ve ek materyal destegi saglanacak. Ayrica 3. ve 4. sinif ögrencileri Ilkokullarda Yetistirme Programi (IYEP) uygulamasiyla desteklenecek.

Destekleme programi için 1-8. sinif ögrencilerine yönelik hazirlanan çalisma kitaplari ve 1-4. sinif ögrencilerine tamamlayici çalisma yapraklari eylülde ücretsiz dagitilacak.

Liseler için de kritik kazanimlar taramasi hazirlayan Bakanlik, 2021-2022 egitim ögretim yilinda okullarin tam zamanli açilmasi ve egitim ögretimin yüz yüze yapilmasini hedefliyor.
Kaynak: AA