Kabotaj Bayrami Çesme'de Coskuyla Kutlandi

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami, Çesme’de Deniz Sehitligi Aniti önündeki resmi törenin ardindan denizde de teknelerin mesaleli gösterisiyle coskuyla kutlandi.

Kabotaj Bayrami Çesme'de Coskuyla Kutlandi
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami nedeniyle, Çesme Kalesi karsisindaki Deniz Sehitligi Aniti önünde bir resmi tören düzenlendi.

Resmi törene; Çesme Kaymakami Ünal Çakici, Çesme Belediyesi Baskan Yardimcilari Yildirim Aktugan ve Fayika Tütüncüoglu Öner, Ilçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, Liman Baskani Eray Aykanat, Ulusoy Çesme Liman Isletmesi Müdürü Celal Utas, Çesme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, kamu kurum temsilcileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslari temsileri katildi.

Çesme Liman Baskani Eray Aykanat’in Deniz Sehitligi Aniti’na çelenk sunmasi ile baslayan törende, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla göndere bayrak çekildi.

"Kabotaj Kanunu, Kurtulus Savasimizin denizlerdeki zaferidir"

Törende günün anlam ve önemini belirten konusmayi yapan Çesme Liman Baskani Eray Aykanat, 1 Temmuz 1926 tarihinde çok önemli olan Kabotaj Kanunu’nun yürürlüge girdigini hatirlatarak, "Bu kanunla, Türk limanlari ve sahilleri arasindaki yük ve yolcu tasimasinin bundan böyle Türk vatandaslari ile Türk bayragi tasiyan gemilerle yapilacagi belirtilerek, yaklasik 350 yildir süregelen yabancilara verilen bu imtiyazlarin sonunu getirmistir. Bu kanun ile sadece bagimsizligimiz ve denizlerimizdeki hükümranlik haklarimiz perçinlenmemis, ayni zamanda denizciligimizin gelismesi için de bir dönüm noktasi olmustur. Bu kanun bir anlamda Kurtulus Savasi’mizin denizlerdeki zaferidir" diye vurguladi.

Denizde mesalelerle bayram coskusu yasatildi

Yapilan konusmanin ardindan Deniz Sehitligi Aniti önündeki resmi tören sona erdi. Törene katilanlar, Ulusoy Liman Isletmeciligine ait bir römorkör ile denize açildi. Deniz sehitleri anisina hazirlanan çelenk, Çesme Kaymakami Ünal Çakici tarafindan denize birakilirken, Türk bayraklari ile donatilmis gezi tekneleri ve Ulusoy Liman Isletmeciligi ile Çesme Marina’ya ait tekneler, siren sesleri esliginde mesaleler yakarak, denizde bayram coskusu yasatti.
Kaynak: İHA