Findikta Yüksek Fiyat Beklentisi

Ordu’nun Fatsa Ziraat Odasi Baskani Haydar Gürsu, findikta bu yil yüzde 20 rekolte kaybi beklendigini belirterek, fiyatin bu düsüse göre belirlenmesi gerektigini söyledi.

Findikta Yüksek Fiyat Beklentisi
Türkiye’nin önemli ihracat ürünleri arasinda yer alan ve Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarindan olan findikta bu yil yüzde 20 rekolte kaybi bekleniyor. Ordu’nun orta kesimli olan, 300-500 rakimli bölgelerinde görülen zirai don, rekolte kaybina yol açarken, fiyatlarin belirlenmesinde ise bu kaybin da dikkate alinmasi gerektigi belirtiliyor.

Fatsa Ziraat Odasi Baskani Haydar Gürsu, yeni sezon öncesi rekolte çalismalarinin basladigini belirtti.

Bu çalismalarin neticesinde bölgede yaklasik yüzde 20’lik bir düsüs beklendigini aktaran Gürsu, “Orta kesimde 300 ile 500 rakim arasinda dondan etkilenen bölümler var. Bu da Ordu findiginin yüzde 20’sine tekabül ediyor. Bunun yaninda sahil kesimlerinde ve yüksek bölgelerde findiklarimizin durumu gayet iyi” dedi.



“Beklentimiz 30 lira”

Findik fiyatlarinin son yillarda üreticinin yüzünü güldürdügünü belirten Gürsu, “Biz findik toplama maliyeti ile ilgili bir rapor hazirladik. Bölgemizde dönüm basina ortalama 85 kilogram findik üretiliyor. Bizim bölgemizde findigin toplama maliyeti ise ortalama 22 lira 85 kurus olarak ortaya çikiyor. Bu rakamlara bakarak bölgemiz için findik fiyatini yüksek bekliyoruz. Çarsamba, Terme gibi bölgelerde artik makinali tarima geçildi. Biz Ordu’da dönüm basina 85 kilogram alirken makinali tarimla toplanan yerlerde dönüm basina belki 300 - 400 kilogram findik aliniyordur. Onlarin maliyeti bizden çok daha düsük, makinali tarim yapiyorlar. Orta Karadeniz’de maliyetler 22 lira 85 kurusken Dogu Karadeniz’e dogru gittikçe bu maliyetler daha da artmakta. Özetle beklentimiz geçen yilki fiyatin üzerinde, 30 lira gibi bir rakamdir” seklinde konustu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) depolari kiralik olarak elinde tuttugunu ve bunun sadece bu yil degil, her zaman findigi alacagi anlamina geldigine dikkat çeken Gürsu, son yillarda çiftçilerin açiklanan fiyatlardan memnun oldugunu, bu yil açiklanacak rakamin da çiftçileri memnun edecegine inandiklarini dile getirdi.
Kaynak: İHA