EMA Açiklamasi 'Iki Doz Asi, Delta Da Dahil Olmak Üzere Covid-19'Un Tüm Mutasyonlarina Karsi Etkili'

Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), Avrupa Birligi (AB) ülkelerinde kullanilan Covid-19 asilarinin Delta da dahil olmak üzere korona virüsün tüm mutasyonlarina karsi etkili oldugunu açikladi.

EMA Açiklamasi 'Iki Doz Asi, Delta Da Dahil Olmak Üzere Covid-19'Un Tüm Mutasyonlarina Karsi Etkili'
Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), yeni tip korona virüs (Covid-19) salgini ve asilarla ilgili son güncellemelerle ilgili basin toplantisi düzenledi.

EMA Biyolojik Saglik Tehditleri ve Asilar Stratejisi Baskani Marco Cavaleri basin toplantisinda, Avrupa Birligi (AB) ülkelerinde kullanimi onaylanmis Pfizer/ BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson asilarinin virüsün mutasyonlarina karsi etkili oldugunu söyledi.

Iki doz asinin, Delta mutasyonuna karsi koruma sagliyor gibi göründügünü belirten Cavaleri, "Dünya genelinde veriler, iki doz asinin tüm mutasyonlara karsi koruma sagladigini gösteriyor. Ayrica laboratuvar verilerine göre, onayli asilardan elde edilen antikorlar Delta mutasyonunu etkisiz hale getiriyor, bunlar güven verici" dedi.

Mutasyonlu korona virüse yakalananlarin bagisiklik süresine iliskin ön verilerin asinin 3. dozuna ihtiyaç duymadiklarina isaret ettigini ifade eden Cavaleri, 3. doz asilamaya ihtiyaç duyulup duyulmadiginin anlasilmasi için daha fazla kanit gerektigini söyledi.

Asilarin 3. dozu ile ilgili verilerin bu yaz boyunca degerlendirilecegini dile getiren Cavaleri, uygun zamanlamayi belirlemek üzere asi üreticileri ile temasta olduklarini söyledi.



Cavaleri, 1. ve 2. dozlarda farkli asilarin kullanimi hakkinda ise bazi AB ülkelerinin 2. dozda farkli asi kullanilmasi yönünde egilimi oldugunu kaydederek, “Su anda 1. ve 2. dozlarda iki farkli asinin kullanimi ile ilgili kesin bir tavsiye veremeyiz. Ama Ispanya ve Almanya’da yapilan çalismalar, farkli asilarin birlikte kullaniminin bagisiklik tepkisi sagladigini ve güvenlik endisesi bulunmadigini gösteriyor” sözlerini kaydetti.

Öte yandan toplantida, Pfizer/BioNTech ve Moderna asilarinin gençlerde kalp kasi ve kalp zari iltihabina yol açtigina dair degerlendirmelerin sürdügü belirtildi.
Kaynak: İHA