Dünya Bankasi'ndan Yemen'e 150 Milyon Dolar Yardim

Dünya Bankasi, Yemen’e saglik, gida ve sanitasyon projeleri için 150 milyon dolar yardim saglayacagini duyurdu.

Dünya Bankasi, Yemen için harekete geçti. Dünya Bankasi tarafindan yapilan açiklamada, kurulusun Yemen’e saglik, gida ve sanitasyon projeleri için 150 milyon dolar yardim saglayacagi kaydedildi. Birlesmis Milletler (BM) kurumlari ve Yemen’in yerel yetkilileriyle birlikte çalisan Dünya Bankasi’nin Yemen Acil Insan Sermayesi Projesi (YEHCP) kapsaminda Banka, fon artisinin 3,65 milyon Yemenliye, temel saglik, beslenme, su ve sanitasyon hizmetleri saglamak için harcanacagini aktardi.

Dünya Bankasi’nin Yemen Ülke Müdürü Tania Meyer yaptigi açiklamada, yardim projesinin hedeflerine kisaca deginerek, "Proje, uzak bölgelerde yasayanlar da dahil olmak üzere en yoksul ve en savunmasiz kisilere kaliteli saglik hizmeti sunulmasina yardimci olmak için ihtiyaç duyulan acil durum fonlarini saglayacak" ifadelerini kullandi.

Öte yandan geçtigimiz hafta ABD, uluslararasi toplumu ve özellikle Yemen’in komsularini, insani yardim fonlarini artirma taahhütlerini yerine getirmeye çagirmis, aksi takdirde yardim programlarinin kapanmaya zorlanabilecegi konusunda uyarmisti. Geçtigimiz yil ise Yemen’e yönelik yardim finansmaninda ciddi bir bosluklar ortaya çikmisti. BM yetkililerinin, Yemen’in 10 yillardir dünyanin en agir kitligi ile karsi karsiya kalabilecegini belirtmesinin ardindan Nisan ayindan bu yana ülkeye daha fazla yardim akmaya baslamisti. Fakat yardim gruplari ise, insani hareketlerin 2021’i görmek için hala yeterli paraya sahip olmadigini belirtiyordu. Ayrica Yemen, 6 yildan uzun bir süre önce patlak vermen savas ve BM’nin ülkedeki durumu dünyanin en büyük insani krizi olarak tanimlamasindan önce de, Dünya Bankasi’nin Orta Dogu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en fakir ülkesiydi. Ülkede patlak veren savasta, çogu sivil olmak üzere on binlerce Yemenli hayatini kaybetmisti, milyonlarca insan ise kitligin esigine gelmisti.
Kaynak: İHA