Disleksiyi Yenen Genç Kiz, Su Alti Zenginliklerini Kesfetmek Için Dalgiç Oldu

Bir tür ögrenme bozuklugu olan disleksiyi geride birakip dalgiçlik yapan 20 yasindaki Buse Bozhüyük :'Ilerdeki hedefim köpek baliklariyla ilgili arastirma yapmak' Uzman Psikolog Nazli Yesilagaç: 'Disleksi yasayan bireylerin kendilerini kapatmak yerine, topluma açilip bir seyler yapabileceklerini göstermeleri gerek'.

FIKRET KAVGALI - Adana'da dogustan ögrenme bozuklugu (disleksi) hastasi olan genç kiz, 3 senedir aldigi özel egitim sayesinde hem üniversiteye basladi hem de deniz alti zenginliklerini kesfetmek için dalgiçlik yapiyor.

Egitim hayati boyunca dikkat eksikligi problemi yasayan ve derslere odaklanmakta güçlük çeken 20 yasindaki Buse Bozhüyük, 9'uncu sinifta fizik ögretmeninin tesvikiyle özel bir disleksi merkeziyle tanisti.

Buradan aldigi özel egitimle, ögrenme ve yazma bozuklugunun üstesinden gelen Bozhüyük, iç mekan tasarimcisi olmak üzere üniversite egitimine basladi.

Yasadigi zorlu süreçten sonra denizlerdeki güzellikleri kesfetmek için geçen yil dalgiçlik egitimi alan Bozhüyük, azimle çalisarak profesyonel bir dalgiç seviyesine yükseldi.

Ayni zamanda Adana Sualti ve Doga Sporlari Kulübü'nde asistanlik yapan Bozhüyük'ün gelecek hedefi, dünyaca ünlü bir dalgiç olmak ve köpek baliklari üzerine arastirma yapmak.

Basari serüvenini AA muhabirine anlatan Bozhüyük, bir yildir dalis yaptigini ve bundan dolayi mutlu oldugunu söyledi.

Disleksi bireylerin herhangi bir seyi basarabilmesinin çok zor oldugunu vurgulayan Bozhüyük, kendisinin okuma yazmayi bile ilkokul 2'nci sinifin ortalarinda ögrenebildigini ifade etti.

Annesinin de yardimiyla geçen yil dalisla tanistigini aktaran Bozhüyük, ekip arkadaslariyla birlikte haftanin üç günü dalis yaptiklarini belirtti.

Ilerdeki hedefinin köpek baliklariyla dalmak oldugunu belirten Bozhüyük, sunlari söyledi:

"Ilerdeki hedefim köpek baliklariyla ilgili arastirma yapmak. Köpek baliklariyla dalmak istiyorum. Bunun için çok çaba ve yillarimi vermem gerekiyor. Ilerdeki hedefim köpek baliklariyla dalabilmek. Hocam da bu konuda bana yeterince destek veriyor. Bunun üzerinde çalismalarimiz var."

Disleksi olan kisilere tavsiyelerde bulunan Bozhüyük, "Herkese dalisi öneriyorum. Su altinda özgürsün, suyun altinda herkes esit. Su altinda yanimda bulunan kisilere benden ne kadar büyük olursa olsun onlara göz kulak olabiliyorum. Bu rahatsizligi yenebilirsiniz sadece biraz daha çalismamiz gerekiyor. Bir insan bir defa ugrasiyorsa sen on defa ugrasacaksin ama sonunda basaracaksin hayalinden vazgeçmeyeceksin." diye konustu.

- "Dalis yapmasi kendisini olumlu yönde gelistirdi"

Çukurova Diyalog Özel Disleksi Merkezi Müdürü Sedat Yilmaz da yillardir disleksi ögrencilerine yardimci olduklarini söyledi.

Disleksi'nin özel ögrenme güçlügü olarak tanimlandigini belirten Yilmaz, "Buse sinifin en çaliskan ögrencisi görünürken, uygulamaya geçtigimizde kendisinde bazi aksakliklar hissediyordum. Sonra Buse'yle konustugumda sagini ve solunu karistirdigini söyledi. Daha sonra kendisini kurumuma çagirdim. Performansini aldik ondan sonra disleksi oldugu ortaya çikti." ifadelerini kullandi.

Buse'nin dalis yapmasinin kendisini olumlu yönde gelistirdigini dile getiren Yilmaz, "Buse'nin olaylara bakis açisi degismeye basladi, yöntemlerini gelistirmeye basladi. Sosyal aktivite gerçeklestirmesi çok iyi oldu. Buse köpek baliklariyla dalmak istiyor, fazlasini yapacagina inaniyorum. Buse gibi bir ögrencim oldugundan dolayi çok mutluyum. Kendisiyle gurur duyuyorum. Umariz daha iyi yerlerde görecegiz kendisini. Insallah diger çocuklarimiza da Buse gibi dokunabiliriz." diye konustu.

Uzman Psikolog Nazli Yesilagaç ise Buse'nin basarili çalismalarinin tüm ögrenim güçlügü çekenlere örnek oldugunu dile getirdi.

Disleksi olan çocuklarin biraz içe kapanik olduklarini vurgulayan Yesilagaç, sunlari kaydetti:

"Disleksi çocuklar kendilerini ifade etmede zorluk yasiyorlar. Onun için herhangi bir hobi ile ilgilenmeleri hele de profesyonel gibi sporlarla ilgilenmeleri onlarin diger disleksi bireylere öncülük etmesi açisindan ailelerine de bir motivasyon kaynagi oluyor. Disleksi yasayan bireylerin kendilerini kapatmak yerine, topluma açilip bir seyler yapabileceklerini göstermeleri gerek. Insanin kendine inandiktan sonra asamayacagi bir zorluk yoktur."

Kaynak: AA