Danistay 'Sokak Köpegi Saldirisi'nda Valilik Ve Belediyeleri Sorumlu Tuttu

Danistay 8. Dairesi, sokak köpeklerinin vatandasi isirmasina iliskin davada, ilçe belediyesinin yani sira büyüksehir belediyesi ile valiligi de sorumlu buldu Kararda, basta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarin korunmasi, bakim ve gözetimi, saldirgan olanlarin egitilmesi ve sahiplendirilmesi, hayvan bakim evlerinin kurulmasi gibi birtakim görev ve sorumluluklarin valiliklere, büyüksehir ve ilçe belediyelerine ait olduguna isaret edildi

Danistay 8. Dairesi, sokak köpekleri tarafindan bir vatandasin isirilmasinda, ilçe belediyesinin yani sira büyüksehir belediyesi ile valiligin de sorumlu olduguna hükmetti.

Resmi Gazete'de yayimlanan karara göre, Konya'nin Karatay ilçesinde yasayan bir kisi, sahipsiz köpekler tarafindan saldiriya ugradi. Köpeklerin isirdigi kisi, kuduz tedavisi gördü.

Yasanan olay nedeniyle idarenin hizmet kusuru bulundugunu ileri süren kisi, Karatay Belediye Baskanligi aleyhine Konya 1. Idare Mahkemesinde 3 bin lira manevi tazminat istemiyle dava açti.

Yargilama sonucunda mahkeme, olayda ilçe belediyesinin hizmet kusuru bulunduguna, basi bos köpeklerin saldirmasi sonucu yaralanan ve tedavi gören davacinin yasadigi aci, elem ile üzüntüsünün hafifletilebilmesi amaciyla 3 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Yerel mahkemenin kararinda, insan ve çevre sagligi açisindan tehdit mahiyetinde bulunan sokak hayvanlarini toplayip rehabilite etme konusunda davali idarenin görevini geregi gibi yapmadigi ve kusur sorumlulugu bulundugu belirtildi.

Danistay Bassavciligi ise karari kanun yararina temyiz talebiyle Danistay 8. Dairesine tasidi.

Bassavciligin temyiz isteminde, köpek saldirisini ve tedaviyi doktor raporuyla ortaya koyan davaciya manevi tazminat ödenmesinde hukuka aykirilik bulunmadigi ancak Konya Valiligi ve Konya Büyüksehir Belediye Baskanliginin da hasim konuma eklenmeden sadece Karatay Belediye Baskanligi husumetiyle karar verilmesinde hukuka uyarlik görülmedigi ifade edildi.

- Hukuki sonuçlari kalkmamak kosuluyla kanun yararina bozuldu

Dosyayi görüsen Danistay 8. Dairesi, Bassavciligin kanun yararina temyiz istemini kabul ederek, hukuki sonuçlari ortadan kalkmamak üzere karari bozdu.

Dairenin kararinda, Karatay Belediye Baskanliginin yani sira olayin özelligine göre müteselsilen sorumlulugu bulunan valilik ile büyüksehir belediye baskanliginin da hasim konumuna eklenmesi gerekirken, sadece Karatay Belediye Baskanligi husumetiyle karar verilmesinin yürürlükteki mevzuata aykiri oldugu belirtildi.

Büyüksehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve Hayvanlari Koruma Kanunu'nun ilgili maddelerine atifta bulunulan kararda, mevzuat hükümleri geregince, basta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarin korunmasi, bakim ve gözetimi, saldirgan olanlarin egitilmesi ve sahiplendirilmesi, hayvan bakim evlerinin kurulmasi gibi birtakim görev ve sorumluluklarin valiliklere, büyüksehir ve ilçe belediyelerine ait olduguna isaret edildi.

Kararda, hizmetlerin geregi gibi ifa edilmesinin yani sira hizmetin isleyisinin kontrol edilmesi ve gerekli önlemlerin alinmasinin da kamu idarelerinin yükümlülükleri arasinda yer aldigi aktarildi.

Idarece, söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi suretiyle hizmetin kötü veya geç islemesi ya da geregi gibi islememesi sonucunda bir zarara sebebiyet verilmis olmasinin, idareye hizmet kusuru nedeniyle meydana gelen maddi veya manevi zararlari tazmin sorumlulugu yükleyecegi belirtilen kararda, bunun idare hukukunun yerlesmis ilkeleri arasinda yer aldigi vurgulandi.

Danistay 8. Dairesi'nin kararinda, "Olayda, ilgili mevzuat geregi sahipsiz hayvanlarin kontrolünü takip etmek, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunlarin tespiti ve bu sorunlarin çözümlerini karara baglama konusunda görevli ve yetkili bulunan Konya Valiliginin ve sahipsiz hayvanlara barinak yapmak, yaptirmak ve isletmek, islettirmek görev ve sorumlulugu bulunan Konya Büyüksehir Belediye Baskanliginin da hasim mevkisine alinmasi gerekmektedir." denildi.
Kaynak: AA