Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Teknolojinin Gelismesi Obeziteyi Arttirdi'

Teknolojinin gelismesine bagli olarak gündelik hayatin artan hizina yetisme telasinin, özellikle is hayatinda insanlari minimum hareket etmeye ve fast-food gidalar tüketmeye mecbur birakarak, obezite hastaligina davetiye çikardigini vurgulayan Obezite ve Metabolik Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Erkan Aksoy, “Obezite, tip 2 seker hastaligi, kalp damar rahatsizliklari, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, reflü, uyku apnesi, karaciger yaglanmasi gibi birçok kronik hastaliga yol açar” dedi.

Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Teknolojinin Gelismesi Obeziteyi Arttirdi'
Günümüzde her üç kisiden biri obezite ilemücadele ediyor. Gerek hareketsiz yasam tarzinin yayginlasmasi gerekse de yanlis beslenme tutumlari, obezitenin görülme sikligini gün geçtikçe artiriyor. Obezitenin yasam kalitesini ve süresini önemli derecede etkiledigini, seker ve tansiyon gibi birçok önemli hastaliga davetiye çikarttigini söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Erkan Aksoy, konuyla ilgili uyarilarda bulundu.

“Kronik hastaliklara davetiye çikartiyor”

Obezitenin çagin hastaligi olarak, birçok hastaligin olusmasinda öncülük ettigini vurgulayan Op. Dr. Erkan Aksoy, “Obezitenin birçok fiziki ve psiko-sosyal olumsuz etkileri vardir. Bilimsel arastirmalara dayanarak obezitenin diger birçok hastaligin da gerçeklesme riskini artirdigi bilinmektedir. Bu hastaliklarin arasinda tip2 seker hastaligi, kalp damar rahatsizliklari, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, reflü, uyku apnesi, karaciger yaglanmasi sayilabilir. Psikolojik olarak ise depresyon, özgüven eksikligi ve düsük benlik saygisini da bunlara ekleyebiliriz” diye konustu.



Hangi durumlarda cerrahi müdahale yapilabilir?

Obezitenin birçok tedavi yöntemi oldugunu ve obezite cerrahisi yönteminin bu yöntemler içinde en son sirada yer aldigini söyleyen Op. Dr. Erkan Aksoy, su bilgileri paylasti:

“Obezlerin zayiflamak için öncelikle denemesi gereken yöntemler diyet, medikal tedavi ve egzersiz tedavisidir. Obezite cerrahisi adaylarinin hayatlarinda yukarida bahsi geçen tedavileri uygulamis, gereken yasam tarzi degisikliklerini ögrenmis ve bunlari günlük hayatlarinda uygulamaya çalismis olmasi gerekir. Tüm bu yöntemleri denemis fakat basari saglayamamis bireyler için ise obezite cerrahisi yöntemi uygulanabilir. Ancak yine de her obez kisi ameliyat için uygun olmayabilir. Aday hastalarimizin öncelikle kilolari ve boylari referans alinarak hesaplanan bir beden kitle indeksi degerinin üzerinde olmasi gereklidir. Çikan sonuca göre hastanin obezitesine kronik olarak eslik eden bir hastaligi varsa bu deger 35, yoksa 40 olarak kabul görmektedir.

"Farkli branslardaki uzmanlarin onayi gereklidir"

Hastanin, beden kitle indeksi ameliyati için bir engel teskil etmiyorsa ikinci asama olarak farkli bölümlerden uzman hekimlerin ameliyata uygunluk ile ilgili görüsleri alindigini kaydeden Op. Dr. Erkan Aksoy, “Hasta bu bölümlerdeki uzman hekimler tarafindan muayene edildikten sonra obezite ameliyati için uygun görülürse, hangi ameliyat türü için uygun olduguna ameliyati yapacak olan cerrah karar verir. Obezite cerrahisi birçok ameliyat çesidini içeren bir yöntemler bütünüdür. Kimi obez kisilerde mide boyutu küçültülerek gida alimi kisitlamasi, kimilerinde ise emilimi önleyici bagirsak bypass uygulamasi tercih edilir” ifadelerine yer verdi.

"Obezite ile beraber diyabet ve hipertansiyon gibi hastaliklardan da kurtuluyorlar"

Obezite ameliyati sonrasi kilo vermenin yani sira, obeziteye bagli diyabet, hipertansiyon gibi önemli saglik sorunlarinda da ciddi düzelmeler görüldügünün altini çizen Op. Dr. Erkan Aksoy, “Obezite cerrahisi ameliyatlari kapali yöntemlerle yapilan, ameliyata gerçeklestiren cerrahin deneyimlerine göre zorluk derecesi degisen ameliyatlardir. Ameliyat sonrasi hastalar kazandiklari yeni beslenme düzenleriyle ve degistirdikleri yasam sekilleriyle birlikte hizli ve saglikli bir kilo verme sürecine girerler. Özelikle obeziteye eslik eden kronik hastaliklarda ameliyat sonrasi ilk dönemde hemen fark edilebilir bir gerileme görülmekte, ilerleyen dönemlerde ise ortadan tamamen kalkmasi ile hastalarin yasam kalitesini kayda deger ölçüde yükseltmektedir. Biz de hastanemizde donanimli uzman ekibimizle birlikte ameliyat sonrasindaki süreci de planlayarak hastalarimizin arzu edilen kilo ve vücut yapisina ulasmasini sagliyoruz. Bu sayede hastalarimiz son derece konforlu ve risklerden arinmis sekilde yeni bir hayata baslama imkani buluyorlar. Fakat burada akildan çikarilmamasi gereken, metabolik ve bariatrik cerrahi ameliyatlarinin tek basina hiçbir zaman bir çözüm yolu olmadigidir. Obezite cerrahisi kendi saglayamadiginiz iradeyi saglamak için size bir firsat sunar. Bu asamada hastalar da yanlis beslenme aliskanliklarinin yerine yenilerini koymali, aktif bir yasam tarzini benimsemeli ve hayatlarina mutlaka egzersizi katmalidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA