TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP Ve IYI Partinin Grup Önerileri Kabul Edilmedi

Meclis Genel Kurulunda, CHP, HDP ve IYI Partinin gündeme iliskin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, gündem disi konusmalarin ardindan partilerin grup önerileri ayri ayri ele alindi.

Ilk olarak IYI Partinin, "Istanbul Beykoz'da yasanan sorunlar" konusunda verdigi arastirma önergesinin, bugün ele alinmasina dair grup önerisi görüsüldü.

IYI Parti Istanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoglu, Beykoz'da uzun yillardir çözülemeyen mülkiyet ve imar sorunlari sebebiyle bir tarafta çogunlugu ekonomik ömrünü tüketmis konutlarda yasayan halkin deprem korkusu, diger tarafta issizlik yüzünden artan bosanmalar, çatirdayan aile kurumu, evlenemeyen genç nüfus ve bas gösteren madde bagimliliginin gelecege umutla bakmaya engel oldugunu söyledi.

Orman ve yesil alanlara yapilan lüks konutlarla sahil bandindaki kösk ve villalarda oturan varlikli ailelerin yani sira yüzde 80'e yaklasan ve Anadolu'nun muhtelif yerlerinden çalismak için Beykoz'a çok önceleri gelip yerlesenlerin çocuklari ve torunlarinin bugün çok zor durumda oldugunu savunan Nuhoglu, "Memleketlerine ya da farkli sehirlere göç etme imkanlarinin olmadigi da düsünülecek olursa Beykoz'daki sorunlarin önemi daha iyi anlasilir. Mülkiyet ve imar sorunlarinin çözümü amaciyla çikarildigi söylenen birçok kanuna ragmen Beykozlular istenen rayiç bedeller altinda ezilirken 'yandas' denilen birileri ormanlari ve içme suyu havzalarini tel örgülerle çevirerek talan etmeye devam ediyor." ifadelerini kullandi.

CHP Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Beykoz'da imar ve iskan sorununun yani sira uyusturucu sorunu oldugunu söyledi. Ilçede uyusturucu madde bagimliliginin çocuk yaslara kadar indigini öne süren Tanal, "AK Parti döneminde ülke genelinde uyusturucu bagimliliginin arttigini" iddia etti.

Beykoz'un 2/B arazilerine iliskin yasal düzenleme nedeniyle sorunlarla karsi karsiya kaldigini dile getiren Tanal, "Zengin yali sahiplerinin hiçbir sikintisi yok. Sorunu olan fakir fukara." diye konustu.

AK Parti Istanbul Milletvekili Mustafa Demir, Beykoz'daki mülkiyet sorunlarinin yüzde 90'ina çözüm bulundugunu, kalan kismin ise hissedarlarin kendi aralarinda uyusamamalari nedeniyle sonuca ulasamadigini söyledi.

Beykoz'un imar planlarinin, baska birçok belediyede oldugu gibi bazi oda ve birliklerce yargiya intikal ettirildigini belirten Demir, Beykoz Belediyesi ile Çevre ve Sehircilik Bakanliginin insaat ruhsatlarina iliskin sorunun çözümü için gayret gösterdigini, yakin gelecekte Beykoz'da insaat için ruhsat verilebilecek duruma gelinecegini dile getirdi.

AK Parti'li Demir, ilçedeki SIT alanlarinin yeniden belirlenmesi için çalismalarin sürdügünü, öte yandan uyusturucuyla mücadelede Içisleri Bakanliginin olaganüstü çaba gösterdigini ve çocuklarin zehir tacirlerine birakilmamasi konusunda çok büyük mesafe katedildigini vurguladi.

Görüsmelerin ardindan yapilan oylamada, IYI Partinin grup önerisi kabul edilmedi.

- "FETÖ ile mücadele milli bir seferberliktir"

Daha sonra CHP'nin "Olaganüstü Hal (OHAL) Islemleri Inceleme Komisyonu'nun verdigi kararlar" hakkindaki arastirma önergesinin, bugün ele alinmasina dair grup önerisi görüsüldü.

CHP Istanbul Milletvekili Nazir Cihangir Islam, OHAL Islemleri Inceleme Komisyonu'nun, kendi basvurusunun da aralarinda bulundugu toplam 11 bin 544 dosyaya yillardir yanit vermedigini savunarak, "Komisyonda kullanilan ölçüt, bastan sona bir facia. Hiçbiri tek basina suç teskil etmeyen kalemler art arda siralanmis, bunlardan birkaçi yan yana geldiginde o insan suçlu ilan edilmis." dedi.

CHP'nin, 35 ilde KHK ile ihraç edilenler hakkinda genis bir rapor hazirladigini söyleyen Islam, bu konudaki ilk toplantiyi yarin Izmir'de yapacaklarini bildirdi.

IYI Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, OHAL Islemleri Inceleme Komisyonu'nun kararlari nedeniyle magduriyetler yasandigini, 11 bin 544 dosyanin degerlendirmeyi bekledigini öne sürdü. Geç gelen adaletin, adalet degil zulüm oldugunu belirten Öztürk, gerekli ve detayli incelemeler yapilmadan verilen ret kararlari ve hala degerlendirme beklenmesi nedeniyle magduriyet yasandigini ifade etti. Öztürk, "Bekleyen 11 bin 544 dosya demek, 11 bin 544 aile demek. Bunlarin da çocuklari ve aileleri var." diye konustu.

HDP Sirnak Milletvekili Hasan Özgünes, OHAL Islemleri Inceleme Komisyonu'nda 132 bin kisiden 100 bininin basvurusunun reddedildigini belirterek, "Bunlar savcilik ve MIT'ten rapor alarak temiz çikanlar degil mi? Hangi mahkemeye dayanarak bunlari suçlu çikardiniz?" dedi.

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, OHAL Islemleri Inceleme Komisyonu'na bu yil mayis sonu itibariyla 126 bin 674 basvuru yapildigini, bunlarin 115 bin 130'unun karara baglandigini, 11 bin 544'ünün incelemesinin devam ettigini bildirdi.

Karara baglanan basvurulardan 101 bin 58'inin reddedildigini, 14 bin 72'sine ise kabul karari verildigini kaydeden Arslan, kabul karari verilen basvuru sahiplerinin kamu görevlerine basladigini, kurum kurulus, dernek ve vakiflarin ise faaliyetlerine devam ettigini anlatti. Komisyon kararlarina karsi idari yargi yolunun açik olduguna isaret eden Arslan, bu baglamda açilan birçok dava bulundugunu ve bunlarin bir kisminin karara baglandigini söyledi.

Arslan, "FETÖ ile mücadele milli bir seferberliktir. FETÖ, terör örgütleri ve yasa disi örgütlerle mücadelemiz devam edecektir." ifadelerini kullandi.

Görüsmelerin ardindan yapilan oylamada, CHP'nin grup önerisi ile HDP'nin, "suç örgütleri" ile ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

Bu arada, Azerbaycan Milli Meclisi Türkiye Dostluk Grubu heyeti bir süre Genel Kurul çalismalarini izledi.

Genel Kurulda daha sonra Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerinde görüsmelere geçildi.

Kaynak: AA