Sinop'ta Ahmet Muhip Diranas Için Belgesel Çekiliyor

SINOP – Sinoplu üniversite ögrencisi sair Ahmet Muhip Diranas’in bu sehirle iliskisini konu alan bir belgesel hazirlamak üzere sehirde çekimler gerçeklestiriyor. Demir, hakkinda belgesel niteliginde bir çalisma bulunmayan Diranas’i sehirle yeniden bulusturmak üzere çalismalarina basladi.

Sinop'ta Ahmet Muhip Diranas Için Belgesel Çekiliyor
Bu ise okulun mezuniyet projesi kapsaminda girisen Furkan Alperen Demir, sairle ilgili sehirdeki birçok eksikligi fark etti. Düsünce asamasinda sairin Erfelek’teki evinin içler acisi halinden etkilenen Demir, ayni zamanda çok eski yillarda çekilmis bir televizyon programi disinda sairle ilgili bir belgesel bulunmadigini da gördü. Yapacagi ön çalisma için sairin yazdigi ve onun hakkindaki kitaplari Sinop’ta bulmakta zorlandi. Aydin Adnan Menderes Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü 4. sinif ögrencisi olan Demir hazirlayacagi belgeselin mezuniyet projesiyle sinirli olmayip sairin sehirle iliskisini anlatacak ve sehirdeki önemini tekrar hatirlatacak bir çaba içinde oldugunu belirtti.

Ilk fragmani ise Ahmet Muhip Diranas’in ölüm yil dönümü olan 21 Haziran’a yetistirebilecegini belirtti.

Çalismanin kapsamindan bahseden Furkan Alperen Demir, “Ahmet Muhip Diranas’in hayatiyla alakali olacak bir proje degil. Daha çok Sinop ile iliskisi kapsaminda bir seyler yapmaya çalisiyorum. Çekimlerim devam ediyor. Henüz bitmis degil. Daha önce kendisi hakkinda yapilmis herhangi bir belgesel yok. Bu fikrim ilk olarak Ahmet Muhip Diranas’in Erfelek’teki evinin son durumunu sosyal medyada görmemle basladi.

Evinin halini bilenler biliyor. Biraz kötü bir durumda bekliyor. Bu isi arastirirken Sinop’taki kitapçilari gezmeye basladim. Kendi yazmis oldugu zaten tek bir siir kitabi var. Onun disinda kendisinin yazilari ve tiyatrolari da var ama o kitaplari onun ölümünde sonra yayinlanmis. Ama Sinop’ta herhangi yerde siir kitabi disinda ben bu yayinlari bulamadim. Bu durumdan ötürü ve evinin durumu da ortada olunca bende acaba Ahmet Muhip Diranas Sinop’ta deger görmüyor mu veya da hak ettigi degeri alamiyor mu düsüncesiyle hareket ettim. Internetten onun siir ve sanat anlayisiyla alakali makalelere ulasip okudum. Bunu okul için teslim edecegim ama yayinlamadan önce üzerinde daha çalisacagim. En azindan 21 Haziran Ahmet Muhip Diranas’in ölüm yil dönümüne bir fragman yayinlamayi düsünüyorum" dedi.

Kaynak: İHA