Salgin Etkisiyle Türkiye'de E-Ticaret Harcamalari Yüzde 45 Artti
TÜBISAD için Deloitte tarafindan hazirlanan 'Ekonominin Dönüstürücü Gücü: ETicaret Etki Analizi 2020 Raporu'na göre, yerli hane halklarinin nihai tüketim harcamalarinin yüzde 8'ini eticaret olusturdu ve eticaret alisverislerinin yüzde 63'ü mobil uygulamalardan yapildi 2020 yilinda Türkiye'deki eticaret harcamalari 226 milyar TL olarak gerçeklesirken, yurt içi saticilarinin eticaret hacmi 216 milyar TL'ye çikti, eticarete katilan isletme sayisi da 2015'ten bu yana yüzde 42 yükseldi Kargo sektöründe 2020 yilinda yüzde 65 istihdam artisi yasanirken, kartli ödemelerin toplam eticaret islemleri içerisindeki payi da ayni dönemde yüzde 61 oldu TÜBISAD Yönetim Kurulu Baskani Levent Kiziltan: 'Türkiye'nin eticaretle ilgili olan verilerde son yillar içerisinde en hizli büyüme gösteren ülke olarak listelerde yer aldigini fark ettik' Deloitte Türkiye Ortagi Hakan Göl: 'Global ölçekte diger ülkelerle kiyaslayacak olursak, internet penetrasyonu ve eticaretin GSYH içindeki payina baktigimizda, Türkiye'nin 2020 yilinda olgun pazarlar arasina girdigini rahatlikla söyleyebiliriz'.
TÜBISAD için Deloitte Digital tarafindan hazirlanan "Ekonominin Dönüstürücü Gücü: E-Ticaret Etki Analizi 2020 Raporu"nun sonuçlari TÜBISAD Yönetim Kurulu Baskani Levent Kiziltan ve Deloitte Türkiye Ortagi Hakan Göl'ün katilimiyla çevrim içi düzenlenen toplantida açiklandi.
Rapora göre, Kovid-19 salginin da etkisiyle 2020 yilinda dünyada internet kullanan her 5 kisiden 4'ü e-ticareti deneyimlerken, yine salgin sürecinde farkli yas gruplarindan ve ekonomik düzeyden tüketiciler sektöre giris yapti. 2021 yilinda küresel e-ticaret hacminin yüzde 14 artisla 4,9 trilyon dolara yükselecegi tahmin ediliyor.
E-ticaretin Gayri Safi Yurtiçi Hasila'ya (GSYH) oraninin yüzde 4,5'e ulasmasi ile birlikte Türkiye 2020 yilinda olgun pazarlar arasina girerken, Kovid-19 salgini etkisiyle Türkiye e-ticaret harcamalari yüzde 45 büyüdü, yerli hane halklarinin nihai tüketim harcamalarinin yüzde 8'ini e-ticaret olusturdu, e-ticaret alisverislerinin yüzde 63'ü mobil uygulamalardan yapildi.
2020 yilinda Türkiye'deki e-ticaret harcamalari 226 milyar TL olarak gerçeklesirken, yurt içi saticilarinin e-ticaret hacmi 216 milyar TL'ye çikti ve e-ticarete katilan isletme sayisi 2015'ten bu yana yüzde 42 yükseldi.
- Kovid-19 salgini ile e-ticaret yapan tüketicilerin e-ticaret alisveris sikligi artti
Rapora göre, tüketicilerin yüzde 51'i, e-ticaret kanallarinin tercihinde en etkili faktörün uygun fiyat oldugunu belirtirken, tüketicilerin e-ticarette en yaygin alisveris yaptigi kategori yüzde 85 oranla giyim ürünleri oldu.
Tüketicilerin yaklasik yarisi pandemi döneminde dijital içerik kullanimlarini artirirken, tüketicilerin en çok tercih ettigi e-ticaret kanali ise yüzde 91 oranla e-ticaret pazaryerleri olarak öne çikti.
Geçtigimiz yil toplam satislari içerisindeki internet satis payinin arttigini belirten isletmelerin orani yüzde 65 olurken, isletmelerin yüzde 22'si internet satis kanali için ek istihdam olusturduklarinin altini çizdi, salgin sona erdikten sonra da internet satislarinin artacagini düsünen firma orani ise yüzde 39 olarak gerçeklesti.
- E-ticaret toplam istihdama 1,9 milyon çalisanla katkida bulundu
Çalismada e-ticaret faaliyetlerinin Türkiye'nin ekonomik kalkinma vizyonuna destegine iliskin veriler de yer aldi.
Buna göre, yerel isletmelerden yapilan e-ticaret harcamasi 216 milyar TL'ye ulasirken, e-ticaretin toplam gayri safi katma deger katkisi 253 milyar TL oldu.
E-ticaret toplam istihdama 1,9 milyon çalisanla katkida bulunurken, e-ticaretin Türkiye'de toplam vergi katkisi 56 milyar TL olarak gerçeklesti.
Sektörün bölgesel gayrisafi katma degerinin (GSKD) Türkiye bölgesel gayrisafi katma degerine orani yüzde 5,6, e-ticaret destekli istihdamin Türkiye istihdamina orani yüzde 7,2 olarak açiklandi.
Raporda e-ticaretin, lojistik ve ödeme sistemleri gibi bilesenleri arasinda dijital dönüsüm süreçlerine olan katkisina da yer verildi.
Isletmelerin yüzde 81'i internet satislariyla dijital yetkinliklerinin arttigini belirtti, geleneksel lojistik sektöründe mikro dagitim gibi çeviklik ve teknoloji odakli yeni deger önerileri gelisti, lojistik sektöründe 2020 yilinda yapilan tüm gönderiler içerisinde e-ticaretin payi yüzde 60 olarak ölçüldü. Kargo sektöründe 2020 yilinda yüzde 65 istihdam artisi yasandi.
Türkiye'de e-ticaret ile birlikte elektronik ödemelerin hizla yayginlastigi ve benimsendigi gözlemlendi. 2020 yilinda kartli ödemelerin toplam e-ticaret islemleri içerisindeki payi yüzde 61 olurken, 2019'dan bugüne e-cüzdanin toplam e-ticaret islemlerindeki pay artisinin yüzde 50 oldugu görüldü.
- "Sadece e-ticaret degismekle kalmiyor, ayni zamanda 'm-ticaret' de benzeri bir sekilde degisiyor"
TÜBISAD Yönetim Kurulu Baskani Levent Kiziltan, etkinlikteki konusmasinda, Türkiye'nin e-ticaretle ilgili olan verilerde son yillar içerisinde en hizli büyüme gösteren ülke olarak listelerde yer aldigini isaret ederek, sunlari kaydetti:
"Dünyada online pazar yerlerinin payinin e-ticarette yüzde 47'ler mertebesinde oldugunu izliyoruz. Mobil üzerinden yaratilan trafigin de yüzde 51,3 oldugunu görüyoruz. Sadece e-ticaret degismekle kalmiyor, ayni zamanda 'm-ticaret' de benzeri bir sekilde degisiyor. Dolayisiyla çok yeni, degisik ve hizli büyüyen bir pazari yeniden kesfetmis olduk.
E-ticarette dünyadaki tüm veriler düsünüldügünde, perakendenin disindaki B2B ticareti de göz ardi etmemek gerekiyor. Çin'in yüzde 30'luk pazar payina ulasmasindaki en büyük temel etkenlerden bir tanesi kendi üretici firmalarinin ürünlerini ve hizmetlerini yurt disina açabilecek platformlara da sahip olmasi. Ister yabanci kaynakli sermayeyle gelismis olsun, ister Türkiye'deki kendi kaynaklarimizla gelistirdigimiz pazar yerleri olsun, Türkiye'deki üreticilerimizi de B2B pazar yerlerinin içerisine çekerek ve burada ihracatin gelisimine aracilik ederek çok farkli noktalara gidebiliriz."
- "E-ticarete artik lokomotif sektör diyebiliriz"
Yaptigi sunumla sonuçlara iliskin bilgi veren Deloitte Türkiye Ortagi Hakan Göl de e-ticaretin sundugu baslica deger önerilerine deginerek, ekosistemin sektörlerinin dijital ve operasyonel dönüsümünü hizlandirdigini söyledi.
E-ticaret'e artik lokomotif sektör denilebileceginin altini çizen Göl, su degerlendirmelerde bulundu:
"Isletmeler artik mekan ve ölçek bagimsiz hale geldikleri ve bu nedenle satis yapabildikleri için piyasadaki rekabeti artiriyorlar. Artan rekabet fiyatlari düsürüyor ve aslinda enflasyonun azalmasina yol açiyor. Ürünlerin ve hizmetlerin kolay dolasimi, sinir ötesi ticaret için ciddi bir firsat sunuyor. Türkiye için, ekonominin dinamigi olan KOBI'lerin büyümesi ve dijital dönüsümünü destekliyor. Operasyonel maliyetlerin azaltilmasi ve ayni zamanda isletmelerin verimliligini artiyor. Gelisen dijital süreçler is gücü optimizasyonu sagliyor ve dolayisiyla da isletmelerin üretkenligini artiyor.
Diger yandan da sunulan ürün çesitliligi, fiyat avantaji, zaman tasarrufu gibi faktörler de tüketicinin saglikli refahini artiriyor. Son yillarda da gördügümüz, ortaya çikan is modellerini destekleyici yeni sektörler, teknolojiler ve inovatif uygulamalar ortaya çikiyor ve bilisim sektörü yatirimlarini da artiriyor. Dolayisiyla e-ticaretin sundugu çok ciddi bir deger önerisi portföyü var diyebiliriz. "
Türkiye e-ticaret ekosisteminin merkezinde tüketicilerin oldugunu dile getiren Göl, birçok farkli paydasi ile çok genis bir ekosistemin sürekli gelistigini anlatti.
Salgin süresince e-ticareti farkli yas gruplarindan tüketicilerin ilk defa deneyimleyerek sektöre giris yaptigini, farkli bölgelerden farkli tüketicilerin de yine sisteme dahil olmasi ile isletme sayisinin da arttigini bildirdi.
Göl, "Global ölçekte diger ülkelerle kiyaslayacak olursak, internet penetrasyonu ve e-ticaretin Gayri Safi Yurtiçi Hasila (GSYH) içindeki payina baktigimizda, Türkiye'nin 2020 yilinda olgun pazarlar arasina girdigini rahatlikla söyleyebiliriz. "diye konustu.